Mислев на тоа дека ова што го напиша и демонизацијата и се друго што е правено за супресирање на народните религии ти е можда ставено во главата баш од нив по ист шаблон. Како и ова. И можда промислата не е Божја/ Христова пошто Христос тоа не го прави, туку на оној другиот. Something to think about. Иначе не сфатив во која смисла ова изгледа како барање на Бог? Мене спастрени ми изгледаат. Спојлер: .
Војните се секогаш предводени и инспирирани од темната страна зато што преку нив се обидува да ја засити гладта за енергија произлезена од недостиг на божествената светлина. Да биле војните Божја промисла, Бог не би ги предупредувал луѓето низ заповедта „Не убивај!„ или преку спасителот на сите луѓе и души Христос „Кој за меч се фаќа од меч ќе загине!„ ниту би давал упатство „Она што сакате другите да ви го прават, правете им го и вие на другите„. Сите оние пасуси во светите книги на светските религии па така и во Библијата каде наводно Бог повикува на крвопролевање се подметнувања на темните сили за да преку лага (дека тоа наводно Бог го објавил) дојдат до нови извори на негативни енергии.
Другиот бара жртви секако...што повеќе...но силата е во Бога, има поголема причина поради која се случуваат војни.
Нигде не напишав дека Бог повикува на крвопролевање. Точно е дека темната страна прави војни. Бог имм дава сила на праведниците,тоа сакав да го истакнам.
Основната порака која Христос ни ја предава е љубов, дури и кон непријателите. Простување. Вртење и на другиот образ. Јасно е тоа. Но.што кога љубовта,молитвата,разговорот,апелот за мир не е доволен? Што кога злото станува толку многу силно,па праведникот го обзема праведен гнев? Тој гнев мора со љубов кон човека или кон татковината да биде поврзан ( ослободителни војни ),а и тогаш максимално мора да се води сметка за штетата која ќе ја предизвика. За жал светот е под власта на Божјите противници и не е спремен за мир и хармонија која ќе дојде после второто Христово доаѓање. А што се однесува до словенскиот пантеизам или монотеизам кој ми го покажуваш,нека остане во минатото,бидејќи се што воздигнува една група на народи, лесно во нацизам може да премине.
Прашање за исламот. Доколку една религија ти наметнува носење хиџаб, постење - со часови да не се јаде ништо, забранува одреден тип храна и сл. - зошто некој толку ревносно би ја почитувал и би се навредувал при најмала критика или шега? Два пати што сум бил на одмор во Турција, гледам жени облечени од глава до пети во бурка и такви влегуваат во море/базен да се бањаат. Нелогично.
Костими за капење и нуркачки одела со причина (треба да) се тесни и припиени за телото. Тоа буркини или како и да се викаат...баш гледав имаше едни како фустани, широки. Мислам слободно нека плива со тоа ама на своја одговорност
? Никаде не воздигнувале еден народ/религија над други,религиите им биле идентични како и денес Хиндуизмот се додека не дошле јудејските крстоносци да тврдат супериорност( саопрогласени избраници на Бог) во име на Христа, како и ти што правиш во постов, како нивен верен производ, извртувајќи ја Христовата порака, пошто во вакво верување нема никаква побожност, ниту љубов. Тоа што ова не го регистрираш не го прави помалце нацистичо. Религијска пропаганда и суперстиција е ова. Повторно од истите горенаведени. Тоа го кажува и тоа што по 3 пат никаде не објаснуваш зошто се они навидум грешни и нивните религии грешни, освен што рецитираш (јудео-христијански) религијски доктрини. Исто и ти @Orthophill кога веќе си тука, можеш слободно да го одговориш прашањето конечно, наместо да го избегаваш. Што тоа има лажно овде? Спојлер: . Slavic Native Faith (Rodnovery) has a theology that is generally monistic, consisting in the vision of a transcendental, supreme God (Rod, "Generator") which begets the universe and lives immanentised as the universe itself (pantheism and panentheism), present in decentralised and autonomous way in all its phenomena, generated by a multiplicity of deities which are independent hypostases, facets, particles or energies of the consciousness and will of the supreme God itself.[2] A popular dictum is "God is singular and plural".[3]Polytheism, that is the worship of the gods or spirits, and ancestors, the facets of the supreme Rod generating all phenomena, is an integral part of Rodnovers' beliefs and practices. The universe is described as a "dialectically unfolding manifestation" of the single transcendental beginning, end each subsequent emanation, every deity and entity, is endowed with ontological freedom, spontaneous will to life and co-creation with the supreme law of God (Prav, "Right") in the great oneness of which they are part.[4] The root *rod is attested in sources about pre-Christian religion referring to divinity and ancestrality.[20] as the "primordial God", but the term also literally means the generative power of the family and "kin", "birth", "origin" and "fate" as well.[14]Rod is the all-pervading, omnipresent spiritual "life force", which also gives life to any community of related entities, as defined by the Russian volkhvs Veleslav (Ilya Cherkasov) and Dobroslav (Aleksey Dobrovolsky). Its negative form, urod, means anything that is wrenched, deformed, degenerated, monstrous, anything that is "outside" the spiritual community of Rod and bereft of its virtues. А и пораката за љубов (исто и кон семејството ) исто си го имале и пред Јудео-Христијанството. Исто тоа што не го регистрираш, него прави помалце вистинито. Само да надополнам оти така рекле јудео-христијаните( за нив не важи, дека они се избраници на Бог) Да побарате во личните карти наместо македонци да ви стои јудео-христијани тогаш( шо 100% ќе одат у рајот) иначе ништо не сме напраиле. Боже.Господе.
Затоа што така сакаат. Зарем за се` мора да има објаснување. Некогаш едноставно станува збор за желба.