Зошто во позатуцани општества живеат повеќе верници? Кога сум во Германија никој од Германците не сфаќа сериозно религија и суеверија.
Може да го украсите. Макаршто овој печат е за поскури (просфори). Во некои краишта и градови за слава се крева поскура, а не погача (колач). На задниот дел (би требало да) има скратен печат ИС ХС НИ КА, тој задолжително да го ставите на славската погача (колач).
Не знам дали се работи за верници или само се декларираат како верници, зашто мојот впечаток е дека во позатуцани општества цвета суеверие затскриено зад "верник сум".
Зошто голем процент на врвни интелектуалци завршуваат барајќи одговори во верата? Небитно дали општеството им е затуцано или напредно...
Од кај што сум девојче го украсувавме вака. Сега гуглав и ми излезе поскура затоа се збунив а тука и со обичен леб од продавница одат... така па не сакам. Инаку да има и помало од другата страна
Значи како мислите, така да си направите. Нема да згрешите, зашто сето тоа ќе го правите со љубов кон Бога и светецот.
Но затоа државата истура милијарди во црковната каса секоја година. Има многумина германци кои се атеисти, но има и многумина кои не се религиозни во црковна смисла, а сепак негуваат духовност.
Има голема разлика од религија/духовност/спиритуалност и суеверија. Шо мислам дека забележуваш како разлика во башка средини е второто, а не првото.
Зошто денес на литургија ко два пати да се причтеуваа луѓево или јас нешо не разбрав? Имаше причестување па после цитати од библијата и после пак ко да имаше причестување
Не е имало 2 пати причестување туку вториот пат се дава нафора па си помислила дека по втор пат се дава причест
Нафората или благословениот леб е пред се` утеха за оние кои не се причестуваат. Нафора се дава по секоја литургија, може и да се земе и да се однесе дома и да се јаде, но секогаш гладни и жедни. Може. Само гладна и жедна да ја однесите.
може да се подобјасни зошто е утеха за нив? не ми е јасно бирањето, нема да се причестам но ќе земам нафора? иначе стварно фала за одговорот