Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    4.579
    Причесната е соединување со Христос, Неговото вистинско Тело и Неговата вистинска Крв. Нема ништо побитно и порадосно од тоа да се соединиме со Христос, но не секогаш сме спремни за да го направиме тоа! Затоа кога не се причестуваме, ни се дава нафора како утеха. На тие пак што се причестуваат им се дава исто така нафора, и треба да каснат, пред да јадат и пијат друго било што.
    Да. Може.

На Mic18, Elenpelen, Трагедијаупмм и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.676
    Допаѓања:
    79.740
    На секоја литургија сите земаат нафора.

На Mic18 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. white chocolate

white chocolate Нов член

Се зачлени на:
    14 декември 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Ова е неврзано со атеизмот и религијата. Порано црквата сама го собирала тој данок, сега државата го собира и црквата ги организира парите голем дел во добротворни цели. Како договор.
    Има разлика ама мене ми се исто нереални. потејто потато.

4. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.213
    Допаѓања:
    4.252
    Мижи фон Асан да ти бајам... тоа е поради конкордатот помеѓу државата Германија и Ватикан т.е. Црквата како институција. Премалку оди во добротворни цели, премногу низ нетранспарентни трансакции. Професорите Karlheinz Deschner и Hubertus Mynarek имаа доста литература на таа тема.
    Оди на 55:35

Последна измена: 4 јануари 2024
  5. white chocolate

white chocolate Нов член

Се зачлени на:
    14 декември 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Ова има каква врска со моето прашање?

6. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.213
    Допаѓања:
    4.252
    Имено дека не е само до позатуцаните општества, туку општеството и да не е преполно верници, претставниците на религијата нашле начин да го постигнат истиот ефект - молзење на држвната каса.
    Логично би било ако нема во Германија многу верници (и било која друга држава) тогаш сите тие државни субвенции за Цркватга да се укинат и пренасочат во директна корист за општеството, општата благосостојба.

7. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    mene me interesira
    dokolku sega nekoj izjavi deka gospod mu rekol ova-ona ili nekoja devojka rece bremena sum a nemam spieno so nikoj, zosto ne im veruvate tuku se znae sto kade ke zavrsat
    od druga strana veruvate vo nesto rekol nekoj si pred poveke od 2000 god za kogo ne znaete vo kakva mentalna ili psihicka sostojba bil ili majkata od mal manipulirala so nego i mu "isprala mozokot"
    verojatno i drugite religii se so nekoi takvi prikazni , proroci demek i sl sto i da se
    me interesira zosto veruvate deka toa e tocno pa cela religija crkvi manastiri i se sto nastanalo
    kas ova go svakam od aspekt na denesno vreme ko prodolzena raka na politikata a vo stari vreminja bukvalno ko drzenje na narodot pokoren

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. n.lauda

n.lauda Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2023
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    518
    Малку ќе прочепкате по историја, по археологија, по Библија, по нивното надополнување и потврдување ќе употребите здраворазумна логика без предрасуди и ќе сфатите. Во спротивно останува да веривате дека сме настанати од мајмуни или населени од друга планета ама и нив требало некоја да ги создаде или да настанат...некако.

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  9. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    pa naslovot e se sto sakate da znaete za religija i ve prasav t.e onie religioznite da mi odgovorat
    nema sto da cepkam dovolno znam a biblijata za mene e samo obicna kniga koja nekoj si /nekoi ja napisale i nisto drugo
    mojata zdravorazumna logika nesto drugo prifaka i sfaka a ne ova
    jas ne sum nastanata t.e moite dalecni pretci od majmun tuku od vid sroden na majmun (patem so majmun imame 99% isti geni) a ti od kal, izvini od rebroto na adam koj nastanal od kal :wasntme:, sto vo prevod bi znacelo bukvalno zenski klon na adam ili greska sum?:o no toa druga tema e
    mene me interesira ona sto prasav ako denes nekoja izjavi bremena e od bog, slusaat, zboruvaat so bog, proroci i sl kako ke gi nareces? zosto ne im veruvas? tuku veruvas vo nekoe knizice pisano od kojznae koi licnosti za koi ne znaes sto i kolku psihicki/mentalno bile vo red?!
    ili pak cuda se slucuvale samo nekogas odaaaaamna sega "bog" gi zabranil ?

10. n.lauda

n.lauda Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2023
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    518
    Ако Библијата за вас е обична книга што некои ја напишале нема што да се објаснува. Во неа се одговорите на она што се прашувате, ама прочитајте што пишува таму и кои која ја напишале според историските факти.

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  11. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    covek prasav clenkite/clenovite vernici, ona sto prasav, da ne se povtoruvam

12. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    703
    https://www.jesusfilm.org/blog/old-testament-prophecies/

Само во Стариот Завет имаш преку 50 пророштва кои говорат за доаѓањето на Исус, начинот на зачнување,неговиот лик и дело, неговата смрт буквално се опфатено. За нешто да биде прифатено како вистина постоеле пророштва за тоа кои однапред говореле за некој настан дека ќе се случи а денес некоја да излезе и да каже дека забременила без сексуален однос нормално дека ќе биде гледана како луда бидејќи Библијата е завршена книга и нема нови пророштва за некакво безгрешно зачнување, тоа се случило кога требало да се случи месијата е роден беше жртвуван за откуп на нашите гревови и воскресна за ние да можеме да имаме вечен живот. Сега останува уште неговото второ доаѓање и ставање крај на овај грешен свет и неговото владеење со тие што ќе бидат на негова страна во вечноста

На n.lauda и Elenpelen им се допаѓа ова.
  13. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    aha, ama aj da pocneme od judaizmot ko osnova i za hristijanstvotio i islamot , judaizmot isto se temeli na stariot zavet , i seuste go cekaat "mesijata" isus isto bil evrein i judaist slavel pasha duri i koga e uapsen bilo pasha, zosto evreite ne go prifatile deka toj e mesijata kogo tolku go cekaat i site "prorostva" se ispolneti i ukazuvaat na toa deka toa bil "isus" ?
    dr si citnala malku istoriski zapisi na koj nacin se vrselo masovnoto prifakanje na hristijanstvoto? posebno niz evropa, zapadna evropa, skandinavija, si citnala niz kakvio macenja, uzasni torturi i stradanja se praveni vrz narodot da prifati hristijanstvoto taa tolku mn mirna, dobra religija na ljubov itn , od dr strana i islamot masovno se sirel po istokot bidejki narodot bil preplasen od taa tortura i prifatile islamot za da bidat zastiteni
    dr kakov e toj "bog" koj ima izbran, omilen narod vo slucajot evreite? ili site tie prorostva se samo obicni prikazni da drzat pokoren narodot? pak se vrakam na toa zosto narodot koga bil prasan koj da bide pomiluvan isus ili vavara (nasilnik i ubiec) go izbral vavara? a tolku mn mu "veruval na isus spored prikaznite? zosto evreite ne go prifakaat isus ko nivni mesija tuku ko izmamnik ? dali zatoa sto tie prorostva se obicni prikazni i izmislici da drzat pokoren narodot pa koga nekoj se pojavil i rekol jas sum mesijata ne mu "veruvale ili sto?
    kade se godinite i kade ziveel isus od raganje (samo toa e spomnato) pa se do 3 godini pred smrtta koga pocnal da propoveda? zs realno samo poslednite 3 god se opisani i ednas ko dete koga se izgubil vo hramot na pasha ..nisto dr nema, kade bil i sto pravel?
    i mnogu drugo imam da pisam no me mrzi, cekajte si go vie vrakanjeto i stanuvanjeto na mrtvite koe ke se sluci na kukovo leto

14. Alest

Alest Нов член

Се зачлени на:
    5 јануари 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Sakam da prasam,dali posetuvanje na psiholog e hristijanski,odnosno dali toa go odobruva religijata?

15. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    2.951
    Дали се пушта машина (алишта) вечерва или утре ?

16. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.676
    Допаѓања:
    79.740
    Се пушта кога имаш потреба да пуштиш

Не е забрането само подобро е да се отиде на исповед и разговор со свештеник (според религијата, нели)

17. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    8.921
    Религија е религија
    Ментално здравје е ментално здравје

Ако религијата ти забранува идење на доктор... прашај се во шо религија си

На n.lauda и daylight им се допаѓа ова.
  18. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    trolas :wasntme:

19. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    703
    Евреите чекаат крал(обичен смртник) кој ќе ги ослободи од непријателите, до ден денес живеат во заблуда дека се избран народ и дека нивниот Бог е само нивни а не за целиот свет доста пророштва погрешно ги толкуваат од Стариот Завет и затоа ќе бидат преварени и излажани од Антихристот кој треба да зацари и ќе им се претстави како долгоочекуваниот месија и ќе седне во светиот храм на крајот на историјата пред доаѓањето на вистинскиот месија :)

Последна измена: 6 јануари 2024
    На n.lauda му/ѝ се допаѓа ова.
  20. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    aha,pa site proroci bile evrei sto bi znacelo deka ?.. a toj bog nikako da se javi na nekoi si tamu vo indija, nekoe pleme vo amazonija, afrika, eskim itn izgleda nim nekoj dr bof im se "javuva" ama vrti-suci i tie se kolku da drzat narodot pokoren i vo strav od nekoja si bozja kazna
    i ako evreite pogresno tolkuvaat stariot zavet , vatikan i pravoslavnata crkva edni posteni sto se ? pa tolkuvale pravilno? , pa tie istite onaa paravan za perenje pari, sto macese lecese t.e se izivuvase so siromasnite vo bedni uslovi a samata taa vo najskapite bolnici vo svetot , privatni avioni ja proglasija za svetica? majka tereza, a ovie kaj nas ?[a crkvata i svestenite lica da veruvaa ko vas, ne ke bea tolku lakomi, so najskapi djipovi i luksuzi, i posledniot denar ke iscicaat od narodot isto ko politicarite, ebate postenite :wasntme:
    ako cekajte si go i antihristot i mesijata ubavo e covek da se nadeva na nesto, makar i laga da e
    a da, zosto izbegnuvate prasanjeto na koj nacin se sirelo hristijanstvoto?