Aј и тука да прашам, дали некој муслиманска вероисповест може ова да го објасни што го збори од 25та минута? Спојлер: . И дали е уствари истово ова?
Тоа ќе си праша свештено лице ние мирјаните не сме тие да кажуваме што треба да се прави со такви работи
Ja odnesov na Ostrog i ikonata i starite brojanici i gi dadov na edno dete sto raboti tamu. Rece deka ke gi dade na monasite i oni natamu ke znaat sto da pravat
Зошто се забранува сликање во двор на манастир? Денес бев во еден и сакав да сликам архитектура и дворот, но сестра излези и ми рече дека е забрането ( имало знак, а јас не го видов). Дали е грев? Преубави слики имам, не сакам да ги избришам... а и реков во ред, ќе ги избришам. Јанѕа ме јади.
Кога си поминала без да ти се расцрека и без да те натепа ич да не се жалиш. Да не ги бришиш сликите.
Не, гордоста е. Потоа, сите поттекнуваат од овде, вклучително и блудот, односно похотите. Исто подразбира и корумпирање на душта поради похоти(не само блуд) . Тоа е и причината за падот на Сатаната и ангелите. "Он е лажго и татко на лагата" - Исус, Јован 8,44
Мене ме интересира следново. Имам другарка која е муслиманка и се заправивме нешто муабет дека сеозна на пости и она пости и јас. Работи во банка и има дозволено пречекорување (минус) и вика леле на мајка ми и ја дадов картичката и она ги потрошила сите мои пари и влегла во минус и за тоа се наплати камата сега на 31ви Март грев е . Сега мене незгодно ми е да ја прашам меѓутоа ако грев е нели каматата тогаш најверојатно правилно е ниту еден муслиман да не работи во банка зошто реално вработените во банка зимаат плата односно приходите на банката се од наплата на каматите на кредитните производи кои ги нудат и од провизии за сметки. Ме интересира ваше мислење во врска со ова .
Забрането е да се зима кредит на кој се исплаќа камата. Односно е грев да платиш камата затоа што по правило треба да исплатиш исто пати колку што си земал. Е сега за работата во банка, според мене девојката зема пари кои ги заработила со труд, не зема нешто што не ѝ следува и не треба да е грев. Според повеќето школи ако немаш директен контакт и не си тој што даваш кредити, не е грев.
Јас сум сликала во дворовите во Бигорски, Рајчица, Осоговски, Марков Манастир, Пантелејмон, Архангел Михаил во Берово, никој ништо не ми рекол, само внатре е забрането, прашав во Бигорски еден отец дали смеам да сликам, ми кажа дека е забрането, ама во дворовите никој не ми забранил.
Ме интересира за Актистите... Дали мора секогаш со стоење или седење да се читаат? Оти пример некогаш знам да си легнам во кревет и да читам.