Може. Носи си шише. Освен Богородичниот благовештенски акатист, кој го има во скоро сите молитвеници, другите може да се читаат и легнати. Акатист значи неседален, ама освен овој Богородичен акатисти другите т. н. акатисти знак прашалник е колку може да се наречат акатисти.
Здраво читав дека оваа недела е страдална и не се слави први мај мене ми се јави другар бевме искочени до кафич и до парк дали згрешив направив грев? Знаев дека не се слави а искочив
Според мене никаков грев не е, зашто не е тоа славење, славење. Па и јас излегов во природа, не гледам дека згрешив.
Можеш комотно да си се бањаш, тоа си е хигиена, не му ја мисли ))) А, со црвено јајце се бања денес или во сабота.
Дали Бог простува и на најголемите грешници јас сум голем грешник имам грижа на совест која ме убива го молам Бог да ме казни се казнувам и јас сама себе и не можам да си простам и нема да можам да си простам мојот сопруг се самоуби а јас не ги приметив знаците за да спасам човечки живот бев слепа
Сите сме грешни, а Бог простува на сите што ќе се покаат. Барај прошка и сила себеси да си простиш, иако не си виновна ти за тоа што се случило. Моли го Бога и нему да му прости. Кога веруваш вистински, брзо доаѓа божјата помош. Мене вербата ми помогна да се из(в)лечам од тешка дијагноза, а и не само мене, Бог чуда прави.
Да, простува на сите кои ќе се покајат и ни дава сила и мудрост за да продолжиме напред. Сите сме грешници, но те разбирам што кажуваш. Јас пред неколку години направив неопрослив грев и не знаев како ќе продолжам напред. Тој грев имаше ОГРОМНИ ппоследици на мојот живот и на блиските. Мојата грижа на совест начисто ме полуде еден период.... Се потпрев на единствена постојана работа во тој период а тоа беше верата. Нема магично решеније за нашите проблеми, но божјата милост има сила, да ни опрости, да не исчисти, да не спои духовно повторно. Иди во црква и кажи дека сакаш да се исповедаш... Ќе дојде некој слободен свештеник дента и ќе ти помогне и почни да водиш литургиски живот... Мнг ми е жал за тоа што ти се случи, сочуство
Дали сериозно луѓе не се бањаат ако се "коси" со религија? Не само што е смешно, глупаво е. Каков грев се прави со тоа?
@Ravenn првпат слушам. Одржувањето лична хигиена нема допирна точка со религијата. А баш ме интересира од каде ова. Имаш пример во околината или..?
@Ravenn не знам дали за истово збориме, порано имав слушнато луѓе, на пример на тој и тој празник не се бања. И одамна, зашто ми беше чудно, прашав свештеник дали е точно, ми рече не, кога сакаме се бањаме.
Јас имам слушано на ,,мртов петок " т.е петокот пред духовден не се бањало пошо излегувала ,,мртва коска " е сеа дали е точно не знам...