Ај да заклучиме. Вера без дела е мртва. Спасението е неможно и покрај милијарди добри дела без крштевање, а особено без Крстната Христова жртва. И всушност спасението е благодатен дар од нашиот Троедин Бог. Крштевањето е едно и се врши во името на Отца и Сина и Светаго Духа. Светото Писмо треба да ни е водител во животот, но тоа не е паднато од Небесата, како што муслиманите веруваат за Куранот, туку е пишувано од мажи вдахновени од Духот Свет и е книга на Црквата.
И двете верски заедници потекнуваат од САД, настанале во 19 век, и двете имаат силна мисионерска дејност. Учењата меѓутоа покрај некои сличности имаат и многу разлики. Мисионерската дејност кај мормоните (правилно се викаат Светци на Подоцнежните Денови - Later Days Saints LDS) ја вршат речиси само младите и тоа во времетраење до 2 години, и ретко одат од врата до врата, повеќе мисионираат на улица. Јеховините сведоци сметаат дека е нивна христијанска должност да ги известуваат луѓето за својата вера и придобивките (вечен живот на рајската Земја). Мормоните веруваат дека настанале поради божествена интервенција - Џозеф Смит (основанчот) го посетиле ангелите и Исус и му кажале што да прави. Јеховините сведоци настанале како резултат на проучување на Библијата од страна на Чарлс Расел и други љубопитни интересенти, тие првично се нарекувале себеси проучувачи или студенти на библијата, дури подоцна името го менуваат во Јех.Свед. Мормоните имаат собиралишта каде вршат проповеди и храмови каде вршат церемонии. Јеховините сведоци своите собиралишта ги нарекуваат сали/дворани на Царството и немаат церемонии. Мормоните немаат симболи, со исклучок на врвот од нивните храмови имаат ангел. Јеховините сведоци за симбол имаат стражарска кула - воедно име на едно од нивните списаниjа за библијска поука (другото е "Разбудете се"), крстот го отфрлаат бидејќи според нив не е во согласност со Библијата (пишува дека Исус бил прибиен на столб, никаде не е спомнат крст). На пр. мормоните веруваат во телесно воскресение но и во задгробен живот и пекол за оние кои и после духовната поука во задгробниот живот ќе го отфрлат Бога. Сведоците на Јехова не веревуаат во душа и задгробен живот, туку веруваат само во телесно воскресение за праведниците (исклучок се 144000 кои ќе биле воздигнати во Небесната влада) и вечна смрт за неправедниците, лошите едноставно ќе престанат да постојат во новиот свет. Мормоните ја користат и Библијата но имаат и своја света книга, книгата на Мормон. Јеховините сведоци ја признаваат само Библијата. Мормоните слават Божиќ, Велигден, не слават родендени. Јех.Сведоци не слават ниту родендени, ниту Божиќ ниту Велигден. Тие велат дека во Библијата не пишува дека тоа требало да се прави, Исус само на последната вечера зел бесквасен леб и вино и ѝм рекол на апостолите правете ми го ова за помен. Така да тие имаат меморативна седница на Велики петок, но не го слават тоа. Moрмоните не ја забрануваат трансфузијата на крв. Јеховините сведоци не прифаќаат трансфузија на крв, сметаат дека тоа е спротивно на библијската забрана за пиење крв. Инаку не сум ниту мормон ниту јеховин сведок, само сум читал нивни изданија.
Здраво. Дали има некој од Битола да знае во колку часот во петок ќе почнува Акатистот кон Пресвета Богородица и дали ќе биде во црквата Рождество на Пресвета Богородица?
Здраво. Можеби прашањево не е за тука.. не знаев каде да прашам. Патот за Бигорски каков е? Одамна не сум била а сакам сама да одам. Има ли наугорници? Кај се наоѓаше точно,знам после Маврово негде.. тоа не е проблем ќе го најдам само ме интересираше дали има високи угорници и дали патот е добар за возење?
Патот е одличен за возење, сега тазе е реконструиран и асфалтиран. Има угорници, удолници, кривини, зошто се работи за планински предели, ама не се воопшто напорни. Се вози до Маврови Анови, па од тука се продолжува по патот за Дебар. Во селото Маврово воопшто не се влегува. Има патокази цело време, нема шанси за да се промаши. Моја препорака е колата да си ја оставиш доле на главниот пат, па ако си во можност пеш да се искачиш до манастирот. Се работи за 2,3 км, а поголеми кривини и искачувања има. Ако си поискусен возач можеш и до горе со автомобил да се искачиш.
Здраво. Имам прашење до муслиманите. Јас сум Христијанка, ама утре сум поканета на ифтар кај муслимани. Во ресторант ќе одиме. Од прилика знам што е тоа, ама ме интересира дали треба да носам нешто и ако а што?