Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. Mr.Limonko

Mr.Limonko Активен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    103
    Има многу случаи кај што жени прашале свештеник да се причестат и добиле дозвола...

2. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    969
    Кое е објаснувањето од религиозна гледна точка, да на починато бебе му се оди на гроб (бдв. без име) и пали свеќа само до 40 дена. Тоа е кажано од свештеник пред 40 + години. Од ваквите имам мн. конфликтни мислења за црквата кај нас. Ова го дознав пред повеќе од месец дена и уште не можам да го сварам, зошто се работи за мн. блиска личност.

3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.461
    Допаѓања:
    42.906
    Кое е објаснувањето у 21 век као жени уште да терате вакви малограѓански и шовинистички, па и пагански адети? Небитно која религија.

Па и да ми кажува некој кога ја да одам на мое дете на гроб ? Дали сте вие нормални бре?

4. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    969
    ти олесна? ништо битно не кажа. ни си разбрала, ни пак ќе ти објаснувам тебе.

5. Eunoia

Eunoia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2023
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    292
    @Orthophill во ред е, не протестираме и не се буниме и ние, сите правила се прифатени. Примерите што ги наведов се сето она што ми падна на памет и мој личен впечаток дека важат повеќе за жени. И пак ќе кажам, освен правилата за однесување и кодекс на облекување кои важат за двата пола, тоа со ставање на сукњи е дополнително за нас. Пишав затоа што ми се има случено свештеник да не ми дозволи да влезам во манастирот без да ставам сукња иако сум била пристојно облечена - во панталони.

Ќе го додадам уште ова: Многу често го слушам терминот "нечиста", и сметам дека не само што не е прилагоден во контекстот во кој се употребува, туку и дека на ниту еден начин не е поврзан со физиолошкиот процес кај една жена.