Сè што сакате да знаете во врска со религија

Discussion in 'Религија' started by AdoLf, Jun 14, 2011.

1. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Има многу случаи кај што жени прашале свештеник да се причестат и добиле дозвола...

2. *katja*

*katja* Истакнат член

Кое е објаснувањето од религиозна гледна точка, да на починато бебе му се оди на гроб (бдв. без име) и пали свеќа само до 40 дена. Тоа е кажано од свештеник пред 40 + години. Од ваквите имам мн. конфликтни мислења за црквата кај нас. Ова го дознав пред повеќе од месец дена и уште не можам да го сварам, зошто се работи за мн. блиска личност.

3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Кое е објаснувањето у 21 век као жени уште да терате вакви малограѓански и шовинистички, па и пагански адети? Небитно која религија.

Па и да ми кажува некој кога ја да одам на мое дете на гроб ? Дали сте вие нормални бре?

Just.do.it, Adidas888 and Angie1432 like this.
  4. *katja*

*katja* Истакнат член

ти олесна? ништо битно не кажа. ни си разбрала, ни пак ќе ти објаснувам тебе.

5. Eunoia

Eunoia Истакнат член

@Orthophill во ред е, не протестираме и не се буниме и ние, сите правила се прифатени. Примерите што ги наведов се сето она што ми падна на памет и мој личен впечаток дека важат повеќе за жени. И пак ќе кажам, освен правилата за однесување и кодекс на облекување кои важат за двата пола, тоа со ставање на сукњи е дополнително за нас. Пишав затоа што ми се има случено свештеник да не ми дозволи да влезам во манастирот без да ставам сукња иако сум била пристојно облечена - во панталони.

Ќе го додадам уште ова: Многу често го слушам терминот "нечиста", и сметам дека не само што не е прилагоден во контекстот во кој се употребува, туку и дека на ниту еден начин не е поврзан со физиолошкиот процес кај една жена.

Just.do.it and Orthophill like this.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Ајде погоди од три пати

theowndemon and Eunoia like this.
  7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ако Ева го изела јаболкото, тогаш зошто мажите имаат адамово јаболко во грлото? :?:
    Хммм, некој овде лаже.
    Мажи.....

8. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

И Адам јадел, ама прво Ева.
    И после кога Бог го прашал зошто јадел од плодот, Адам рекол "Не сум јас виновен жаната што ти ми ја даде ме наговори". Епа и денес така правиме, кога ќе направиме нешто лошо велиме жената е виновна. :rofl:

9. eliesaab

eliesaab Популарен член

Извини скроз, ама ниту еден свештеник не смее да кажува што смее и не смее. Помудро да си молчат ако не се усогласени, а тука има доста различни мислења (се имам најдено на муабет). Има некои што општо се залагаат за често посетување на блиските по смртта. Тука секој сам ќе си осети колку и како треба да оди, едноставно не е нешто што може туку-така да се одговори и нема (не)правилни одговори. @*katja*

Just.do.it likes this.
  10. mickey18

mickey18 Истакнат член

@eliesaab можат свештениците да кажуваат што треба и како правилно треба да е, сум бил во повеќе манастири/цркви и во сите места истите правила ќе кажат како треба да се облекуваме во манастирот/црквата, како треба да живееме според религијата, секаде се исти правилата, ако нам не ни се допаѓаат, немора да одиме.
    Иначе за романците, грците, русите па и за србите сме гола вода за верата и почитувањето кон Црквата и верата

Elenpelen likes this.
  11. eliesaab

eliesaab Популарен член

@mickey18 не зборувам од аспект на непочитување правила, друго ми беше потенцирањето. Дека не е некоја едноставна тема за да се зборува и тоа е тоа. Верата и почитта за Црквата како институција нема врска со различните народи. Секакви има и меѓу тие што ги наброја, ама нас тоа не треба да нѐ интересира.

Just.do.it and mickey18 like this.
  12. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Ме заинтересира и мене ова, баш сега прашав еден пријател што повеќе години помага околу црквата и има доста познавања.. Тој вели дека вакво прави не постоело според црквата, само различен е начинот на погребање ако детето не било крстено. Ама може да се молиме за тоа дете и да палиме свеќа дури и да не е крстено, затоа што не е тоа виновно што не е крстено.
    Точно е она што го кажа @eliesaab често она што го кажуваат свештениците е нивно мислење или некој обичај што и тие го стекнале од таму кај што потекнуваат, а може да биде и суеверие да не е поврзано со црквата. Добро е ако нешто што ти кажал свештеникот и ти изгледа сомнително, да прашаш уште некој свештеник, да провериш во Библија, да се распрашаш, за да знаеш што е вистината.

eliesaab likes this.
  13. Orthophill

Orthophill Популарен член

Овде не станува збор за верска забрана, туку веројатно попот сакал да ги поттикне родителите, да не жалаат премногу, ами да го продолжат животот. Големата жалост и сами сте свесни, дека негативно влијае врз човечката душа.

Види вака, дали знаеш колку сакам летно време, на +40С да појдам в црква по куси пантолони... И не само в црква, туку и на работа и по институции... Ама видиш мене ми е забрането, само затоа што сум маж не смеам да се шетам со голи ножиња (добро де, солунски диреци подобро да пишев :) ). Еве и ние мажите сме дискриминирани...

Јас еднаш разговарав со една девојка, прибрана и побожна и ја прашав, зошто носиш пантолони, а не здолниште или фустан. Ми одговори, затоа што в пантолони се чувствувам поприбрана.
    Кога и да почнат в црква да мудруваат, против некого, зашто е "непристојно" облечен, јас секогаш се бунам и ги бранам "непристојно" облечените, особено, ако не доаѓаат редовно в црква.

За терминот "нечиста" се сложувам целосно. Не може да не' извалка физиолошки процес, па и се' што не зависи од нас. Нашето тело е нечисто само ако блудствуваме.

ПС: Единствено што е непристојно во однос на одењето в Црква е карминот кога се пристапува кон светата Причесна.

Last edited: Jul 5, 2025
    Eunoia, daylight and Elenpelen like this.
  14. MartinaV99

MartinaV99 Активен член

Како мислиш не смее? Кога одиш во училиште или на факултет професори немаат право да ти кажуваат како треба? Исто и во црква, свештеник ќе ти каже како треба, а твое е дали ќе послушаш. Во црквата постојат канони и правила кои треба да се почитуваат а не како ќе ни прдне на памет. Ако од инат се облекуваш како не треба во црква не знам што воопшто бараш во црква.

daylight, Elenpelen and mickey18 like this.
  15. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Ти ако си машко, keep your mouth shut на оваа тема!
    Кој тебе те научи дека менструацијата е нешто чудно и нечисто?
    Такви БОГ НЕ СОЗДАЛ. ПОВТОРУВАМ БОГ НЕ СОЗДАЛ. Ако идеме според тоа што вели религијата БОГ не создал совршени. Тогаш зошто за менструацијата се вели дека е нечиста, значи БОГ СОЗДАЛ нешто нечисто??
    Дојди во 2025 година!!!

Лејди Гага likes this.
  16. Just.do.it

Ете тоа е тоа. За се е крива жената. Ако тој изневери, жената е крива.
    Е па браво за овие глупи правила испреплетени со религијата.

Лејди Гага likes this.
  17. Orthophill

Orthophill Популарен член

Душо, прочита што напишав? Или си правиш фикс идеи во главата, а потоа пишуваш? Кај пишав дека менструацијата е нечиста?

18. Just.do.it

Тогаш зошто не може според тебе да се причестува за време на менструација?
    Ја имаш прочитано Библијата ти воопшто или кажуваш тоа што ти паѓа на памет прво?
    Во Библијата никаде не пишува дека е забрането причестување за време на менструација.

19. mickey18

mickey18 Истакнат член

@Just.do.it Црквата има канони и правила за кои свештениците треба да ги кажуваат, Светата Тајна Причест не е играчка за која како сакаме да ја примиме, затоа пред секој пост треба да се консултираме со свештеник и тој да ни каже според тоа како сме спремни дали и кога да се причестиме.

20. Just.do.it

Тие правила се изработени од луѓето. Исус никаде нема кажано дека не смее да се причестува за време на менструација.

Eunoia and Mr.Limonko like this.