Сè што сакате да знаете во врска со религија

Discussion in 'Религија' started by AdoLf, Jun 14, 2011.

1. Mr.Limonko

Mr.Limonko Активен член

Никој освен Бог не простува гревови, дури и апостолите не простуваат гревови. А што се однесува до стихот, тоа значи ако ние простуваме на оние кои ни згрешиле и Бог ќе ни прости.

eliesaab and Just.do.it like this.
  2. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Незнам дали ми е за тука ама незнам каде е најдобро да прашам.
    Пред некој ден отидов до црква и случајно забележав еден дечко (од оние со коса и брадичка што помагаат во црквата кога има литургија, незнам како се викаат) како седи со наведната глава на тие столчињата од страна. И прво си помислив да не му е нешто лошо и сакав да го прашам, после ми текна дека може се моли и не знаев што да правам, од 2-3 пати се враќав да го прашам, ама немав доволно храброст, страв ми беше да не сметам ако е во молитва. И сега постојано ми се врати во глава и мислам дека може требаше да го прашам, затоа што многу луѓе поминаа таму пред мене и никој не го примети и јас не го приметив, случајно го приметив. Дали често така си седат и си се молат? Има шанси да му било лошо?

3. daylight

daylight Популарен член

Но ниту Павле никогаш не го видел Исуса ниту го познавал. Повеќето делови од Павловото учење (ила она што му се припишува нему) се спротивни со учењето на Исус Христос.

4. UnderTheSun

UnderTheSun Истакнат член

Дарлинг кај ти текна сега тек па на овие. :D

Жените не се нечисти. Нечистите жени (се мисли со нечист дух, зло/намерни итн... )од друга страна се.
    Тоа е пораката на Христос и Христијанството.

Last edited: Jul 7, 2025 at 4:14 AM
    mickey18 likes this.
  5. eliesaab

eliesaab Популарен член

Ми текна оти баш памтам една сцена невкусна со две девојки истегани и коментарите беа толку поддржувачки и охрабрувачки од машките за кои мислев дека никогаш(!?) нема да го искоментираат тоа јавно. Ама тука се направи исклучок, нели не е битно во што ќе се дојде. Уште па и лето беше, поддршката на најјако.

После ќе ми кажат често „ама не смее да се судат браќа/сестри“. Секако дека смее, ако нешто важи - важи за сите подеднакво, без исклучоци. Башка и треба меѓусебно да (се) исправаме, но по „браќата“ ова не беше нужна интервенција.

UnderTheSun likes this.
  6. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Хммм да, правилата треба да важат само за девојките.
    Браво! Мноогу напредно размислување како за 21 век.

7. eliesaab

eliesaab Популарен член

Дали според тебе е нормално да дојдат во хеланки во кои се гледа расцепот? Има нешто што се вика кодекс на облекување и истото важи за секакви институции. Ама џабе ќе збориме кодекси, кога има и до отсуството на срам.

UnderTheSun likes this.
  8. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Дали според тебе нормално е да се критикуваат само девојки, додека машките може да се облекуваат како сакаат?
    Имаш страшно патријархално размислување!

9. eliesaab

eliesaab Популарен член

Ох, леле. Значи како си читате селективно во последно време не ми е јасно.

10. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Во црква ни машките не смее како сакаат, не смее кратки бермуди, маица на прерамки, не дека ќе го вратат, ама не е во ред, за сите важи правилото. Како на работа, си има кодекс.

Wideperpetual and eliesaab like this.
  11. ani23

ani23 Популарен член

Има во денови кога се пред големи празници или пости,има попладне литургија во 16 или 17 часот ,има истакното на вратата од црквата или манастирот или на ФБ групата за некоја црква или манастир кај што сакаш да одиш.Во недела литургијата почнува од 8,30 часот наутро,во другите денови е во 8 часот.

GirlLove likes this.
  12. UnderTheSun

UnderTheSun Истакнат член

Дарлинг :D
    зошто уопште придаваш значај и емоции на таков калибар на луѓе? Со се "браќата" исто.

Травата е зелена, небото сино, и некои ствари и без религијата се комон сенс и нашироко познати и без објаснување, :)
    а и околу комон сенсот не се дискутира, или го имаш или го немаш.
    И ова другово што спомна исто.

eliesaab likes this.
  13. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Да Бог е тој секако што на крајот ни простува но има голема разлика да се исповедаш во себе онака генерално нешто можеби и ќе пропуштиш а друго е да се исповедаш пред свештеник кој е само како медијатор кон Бог и исповедта оди малце подетално и посепфатно се опфаќаат гревовите. И друга битна работа после исповедта е барањето на прошка од луѓето што сме им направиле некакво зло и луѓе со кои сме се скарале а односот останал без да се побара прошка тука е полнотата на исповедта и на самата причест што кажува и самата молитва пред читање на причест дека е потребно да се измериме со тие што ни направиле некакво зло и да побараме прошка од тие што сме им направиле зло пред да пристапиме кон светата причест