Не треба да те плаши тоа воопшто свештеникот е под завет на молчење за исповедта нема шанса нешто да излезе од тоа што ќе го кажиш немај гајле.
Дали во новата црква на плоштад Македонија, св. Елена и Костадин има да се купи, Библија, Псалтир и др духовни книги?
Здраво, Дали некој знае дали можам телефонски да закажам крштевка во манастир, или морам таму лично да се договорам околу се што треба? Исто така, ме интересира дали може да се крсти бебе пред 40 денови (Голема молитва)? Конкретно мислам на Св. Јован (Бигорски и Слепченски манастир). Далеку ми се од место на живеење, од Слепченскиот манастир не најдов контакт, така што ако некој има некаков контакт од таму, би сакала да ми испрати.
Се согласувам со тебе. Инаку за причест и за исповед мислам дека зависи од црква до црква. Еве кај нас не бара исповед, јас со години се причестувам и попот никогаш на никој нема побарано да се исповеда. Ниту пак го прашал некој дали се исповеда и ако не си, нема причест.. Не знам, јас мислам дека треба да е секаде исто ама ете некои попови си прават различно.. Јас имав другарка од друг град, што секогаш зема причест пример прва недела од постот за да не заборавела на крај.. Ќе земе причест и после пак цел пост си го пости.. А кај нас така не дава кога ќе ти текне, вика причест само на крајот од постот.. Така што не знам.. Затоа реков и претходно, најдобро е да си прашаш свештено лице ќе ти каже. А за исповед јас мислам дека може и да се исповедаш на некој друг поп, не мора да е тој кај вас што е, што ве знае сите.. Иако што и да кажеш за време на исповед не смее да го каже на никого.
Го видов ова, но видов дека има само да се испрати порака/меил а искрено не верувам дека ќе прочитаат. Како и да е, фала ти
Може не е за тука прашањево ама Имам 3.5 м бебе а денес е помен на дедо ми ,дали е ок да отиде мм? Знам дека се само суеверија ама некако не знам шубе ми е ....
Пензиониран редовен професор на институтот за Хемија при ПМФ, Скопје. Во приватниот живот е проповедник на една од протестантските цркви - Баптистичка црква Радосна вест. Повеќето протестантски цркви, суштински имаат исто учење само различна организираност на заедниците. Книгите на вебсајтот ги одразуваат тие сфаќања. Јас лично не се согалсувам со нивното учење, тие книги ми се некако површни во поглед на духовноста но убаво е да се види дека и академските граѓани веруваат и размислуваат за Бога и дека се трудат да бидат аполитични.
Што да правам со книгата на Мормоните? Ме пресретна мисионери ми ја понудија и си ја земав. И дали ако сум православен христијанин, смеам да отидам во недела во нивната црква, ме интересира каква им е и какви им се литургиите/службите? Ваљда ако отидам нема да ме направат веднаш нивен мисионер.
Како ќе те напрат мисионер ако не верваш во то шо ти го велат? Еве да ти поможам во дилемата, и од ко запознав мормони и земав книга зошто многу сакам да читам и учам шо верват други луѓе - уште сум неверник. Не сум мормонски мисионер, или било каков мисионер for that matter. Книгата можиш да ја прочиташ, а и не мораш. Можиш да ја дајш. Можиш да ја заборајш на полица. Само книга е.
Држи се понастрана од тоа секташтво да не падниш во искушение и некаква ерес живееме во опасни времиња а ѓаволот има пуштено мрежа со пипци насекаде да излажи што е можно повеќе луѓе биди внимателен и држи се до православието се друго ти е многу опасен терен позз
Ова црквата го труби со векови. Никако да поминат тие „опасни„ времиња... обично ѓаволот секогаш го гледаме кај другите, никако кај себе. Сте се прашале ли како тоа американците, канаѓаните, тајланѓаните, норвежаните и тн. не биле низ вековите и денес и не се православни? Изгледа Господ посебно само на пола Балкан му се смилувал та православен го сторил.