Koja religija? Bogatstvoto vo Hristijanstvoto e blagoslov ne e grev, idoliziranjeto na parite e grev. I zasto da ubies nekoj koj e bogat samo zatoa sto si siromashen i ne si uspeal, toa odi protiv sekoj moralen princip.
Да, да, сиромашните биле сиромашни оти неспособни и не успеале, особено во времето на Наполеон било така, а и денес богами. Што знаел Балзак кога рекол дека зад секое големо богатство има големо злосторство. У реду е, Чарли Кирк.
Apsolutno ne e religijata taa sto drzi nekogo miren posebno ako go zemes faktot deka 1% voopsto ja razbira religijata ostanatite samo formalno se religiozni posto ja produzuvaat tradicijata.
Повеќето луѓе кои се традиционални верници, како и сите набожни христијански верници, мислат дека господ ќе суди на секого, така зборуваат кога ќе чујат за некоја системска неправда или за криминалите на рандом политичар/олигарх, а тоа води до пасивност и продолжување на злобниот круг.
Сакаш да кажеш дека религиозните не ги убиваат богатите поради една од десетте заповеди што гласи Не убивај? Тоа што религиозните велат дека на секој ќе му се суди после нанесена неправда го кажуваат од немоќ, а не затоа што многу ги почитуваат заповедите. А тој мал процент христијани кои подлабоко ја анализирале религијата всушност сфатиле дека мирот е највисок критериум, но тоа не значи дека рамнодушно се набљудува злото буквално постојат заповеди што остро ја критикуваат индиферентноста и пасивноста. Откровение 3:15–16 „Не си ни студен ни жежок… ќе те изблујам од устата Своја.“ Изреки 24:11–12 „Спаси ги оние што ги водат во смрт… ако речеш: ‘Не знаевме’… Бог знае.“ Изреки 31:8–9 „Отвори ја устата за немите… брани ги сиромашните.“ ..и уште неколку други кои се однесуваат на премолчени неправди.
Јас моментално гледам низ светов левичари кои протестираат против глад, војни, смрт. Левицата не е мотивирана од христијанство. Каде се христијаните? Одговорот е едноставен. Библијата ја пишувале многу луѓе пред векови, може да се нарече збир од различни ставови, но христијанска религија = Црквата која секогаш соработува со власта и таа ги насочува верниците. Наполеон од прва рака кажал.
Also, цитативе cе дел од проблемот. На пример: Крајната цел не треба да биде некој да ги брани сиромашните до крајот на светот, туку сиромаштијата да се искорени што поскоро, да ја нема. Еднакви можности и еднаков пристап до ресурси за сите. Тоа е правилниот стремеж.
Ок ради Христијаните се војните и гладта сфативме. Као прво генералната популација уопште не се прашува за ништо, дали протестира или не на крај пак некој друг одлучува како нив им одговара а тоа што макијавелистите кои се на врвот т.е кои донесуваат одлуки у позадина праат да мислиш дека имаш право на глас и можеш да го употребиш само се лажеш и е дел од нивна манипулација за широките маси да мислат и да се лажат дека нешто одлучуваат.
Типично размислување на верник. Христијанството и останатите религии се инструменти за народот да се држи во послушност. Непослушноста, револуциите се оние кои донеле промени. А гласањето, да, најчесто не менува многу. Но, не мора да значи.
За ситни прашања, протести и револуција можат да сменат нешто а не за гладта и војните у светот али ок секој со своите делузии.
Девица да роди бебе кое сам на себе си е татко е сосема возможно. Прераспределба на богатството и воспоставување на класна еднаквост не се возможни, ви требаат елити. Christian logic.