Да, ама не си ставај толку при срце, ако мислиш дека си направила грев Бог ќе ти прости, сите гревови се еднакво гревови, никој од никого не е помалку грешен според Библијата.. Од друга страна во Библијата никаде не стои дека Бракот е хартија од матично или венчавка во црква, дури и да си потпишан таму ако не е она Брак како во Библијата не знам ни колку би се нарекол Брак. Според Библијата бракот е само јавно признавање дека сте заедно, да е сериозно, не е скриено и сте оддалечени од родителите живеете двајцата заедно со слободна волја, љубов. Мое мислење е дека ако погледнеш на Библијата за брак може да се смета и она денес што живееме заедно без потпишани во матична книга..
Да, не смееме да имаме вонбрачен секс, ако се прашува црквата. Колку и како секој ќе си сфати/почитува, негово си е.
Абе кој се вратил да каже какво е и што има таму и кој кај ќе оди? Јас како што знам ако се покаеш гревовите се простуваат ,или не ?
Да секој кој ќе се покае и ќе се труди во иднина да не го направи истиот грев му се простува благодарение на жртвата на Исус. Единствен грев кој е спомнат за кој нема простување е "Хула на светиот дух", е сега имам слушнато две "дефиниции" за тоа што е ова едната вели дека во денешно време не може овој грев никој да го направи затоа што е да ги видиш на дело чудата и да го отфрлиш Бог, другата е свесно одбивање на Божјата милост до крајот на животот.
Ако се покаеш ти се простува Значи силувачите, педофилите, геноцидашите, ако се покаат секојпат кога ќе напраат НЕдело, им се простува? Ова е една од причините шо не ги сакам религиите.
Ако вистински се покае да му се простува, и треба да престане да го прави тоа, да го прифати она што го сторил, а ретко кој што го повторува тоа се покајал вистински.. Ама казната која му е пропишана на земјава со закон треба да си ја одлежи, дали била доживотна, дали смртна не треба да се противи.. Ако вистински се покајал, а не е манипулација, сам ќе сака да биде казнет за тоа што го сторил. Spoiler: Римјани 13: 1-5 Секоја душа да им се потчинува на повисоките власти, зашто нема власт што не е од Бога; а властите што постојат се поставени од Бога. Затоа, оној што се противи на власта, се противи на Божјото уредување; а оние што се противат, ќе наввлечат осуда над себе. Зашто, владетелите не се страшни за добрите дела, туку за лошите. Сакаш ли, пак, да не се боиш од власта? Прави добро, и ќе добиеш пофалба од неа; зашто таа е Божји слуга за твое добро. Ако, пак, правиш зло, бој се, зашто таа не залудно носи меч; таа е Божји слуга и одмаздник со гнев врз оној што прави зло. Затоа треба да ѝ се потчинувате, не само поради гневот, туку и по совест.
https://en.wikipedia.org/wiki/Marriage_in_the_Eastern_Orthodox_Church Бракот е света тајна и се склучува пред свештеник во црква секакво општење пред брак комбинација дечко-девојка е грев
Неколку дена го следам случајот и ми се кине срцето. https://plusinfo.mk/franci-a-a-tres...personal-pod-istraga-za-nasilstvo-i-siluva-e/ Не знам како некој во ваков свет може да верува во господ, искрено
Работата е во тоа што не постои. Да постоел, тој требало да ги заштити жртвите и воопшто да не станат жртви, толку би било едноставно.
Не функционира тоа така. Луѓето сами бираат дали ќе бидат добри или лоши и сами одлучуваат за своите дела.
Не се согласувам. Кога би постоел бог, одговорноста за овие недела би била негова, затоа што не секој човек има доволно интелигенција, здрав разум или пак искуство кое би го навело да донесе добра одлука. И ако наводно е слободна волја и свесен избор во прашање, тогаш ете, зошто не реагира на лице место да ги заштити жртвите од предаторите откако вториве го направиле изборот? Не постои и тоа е тоа.
Сепак во некои ситуации некоја виша сила не штити. Барав одговори на ова и се вели дека божјата заштита се активира за да ги спаси тие што не направила зло, а се под закана да им се нанесе зло. Имав ситуација, луѓе сакаа да ме фатат на емоции, да ме искористат, да ме фатат на добрина, да се смилувам, да ме зезнат и тоа здраво, поминаа 2 дена, ги најде проблем, сериозен, животозагрозувачки од нигде никаде што би се рекло. Поминаа неколку месеци, ете ги ко божем штосни, пак нешто сакаат да ме зезнат и тоа сериозно, две недели потоа, ги најде беља, па дури и арогантни, индиректно меѓу редови претходно ми посакаа лошо здравје, и тоа што мене ми го посакаа, им се врати брзо, со здравствени проблеми. Ај речи после ова, нема некоја виша сила?
А тепаните, силувани тодлерчиња, какво зло сториле за да си влечат трауми целиот живот? Дали се тие позлобни од вас, возрасните кои имате чувство дека ве штити некој?
Не знам човек, еве ти кажувам пример, сакаа да ме зафркнат здраво, им се врати белјата во нивни двор. Да ти бара тебе некој услуга да му завршиш нешто незаконско, да го одбиеш и да ти рече „Ќе видиш ти Аргентино, ќе ти треба помош, нема да ти помогнам, да знаеш“ (алудира на болести, ми посакува болести, мислиш Господ Бог е), за кратко тој оди по лекари, сериозна ситуација, што ќе си помислиш? Карма ли е, божја заштита ли е, што и да е, енергија ли е што се враќа назад, ете така бидна. И во ваква ситуација јас како верник, ако сакам да ја имам таа божја заштита не треба да се ситам, не треба да имам грижа на совест, треба да гледам од дистанца и да ми биде поука тоа.
Ах, овие биле многу напнати веќе, од стресови и нервози луѓето се разболуваат, не е никаков господ и заштита во прашање. Светот е полн со неправди, во општествата владеат тотални манијаци кои со децении се рaсфрлаат со милионите/милијардите, и тоа не е од 21. век, туку од многу одамна. Каква карма, не постои такво нешто.