Леле...а јас па мислев не веруваат веќе луѓето во вакви работи. Одете кај што треба, не паѓајте уште подлабоко со свештеници, отци, бајачи гатачи и сл.
не мешај бајачи и гатачи. Човек за да излезе од некоја болест духовно треба да се подигне првин.имаш милион книги од разни психолози , па и свештеници , едуцирајсе повеќе за духовната борба.
Опсесивните мисли особено присилните мисли се сигурно од демони сум страдал од депресија,анксиозност,панични напади, опсесивно компулзивно растројство од кое сеуште имам мака... Добар дел од овие работи ми се излечија одкако започнав да живеам активен живот во верата но ми се јавија богохулни помисли нешто што никогаш претходно сум го немал, заканувачки помисли дека залудно се причестувам, еднаш кога примав причест ми се случи паничен напад кој потоа одма се смири со молитва Господи Исусе Христе сине божји помилуј ме грешниот. Така да од перспектива што сум искусил го оставам ова како сведоштво за сите што се сомневаат во постоењето на Бог духовниот свет е и тоа како реален и доста од менталните болести се од духовна природа нешто што сум го искусил на своја кожа од гревови што ги правиме во текот на животот и општо нездрав и неадекватен начин на живот
Te razbiram vo celost, ne si samo ti mnogu lugje gi dozivuvaat toa ama im e strav da priznaat, ili mozebi ne se svesni. Ama kako sto Isus rekol “Ne plashetese! “
Ja imam golema voznenirenist primer mislam udri covek so kola I golem nemir pa nazat se vrakam da pruveruvam
Точно, јас имав порано интрузивни, опсесивно компулсивни мисли но со редовна молитва ги снема во целост.
Sepak toa se samo misli i nisto ne ti mozat. Ignoriraj gi, I nema da imat mokj vrz tebe. Ti si toj koj sto izbira vo sto ke veruva.
Gledajte ja serijata Chosen ako ne ste ja gledale. Prekrasna serija, mnogu pozitivna i ima sto da se nauci.
Прво, духовност не е објективна реалност туку лично верување. Второ, им правиш штета на болни луѓе кои те читаат тука со вакви изјави и го врзуваат тоа во крпче, што може да е и опасно за нив. Ништо чудно што има уште толку стигматизација за менталното здравје, кога уште за демони зборуваме.
Knigi postojat za ova napishani od nekoj po educiran od mene I od tebe. I da ,lugjeto koi ziveeat duhoven zivot pomalku se soocuvaat so vakvi raboti. Mentalni bolesti postojat da, nekoi genetski, nekoi od x pricini, nekoi od duhovna priroda. Koj ne veruva ne mora da go prifati poslednito, negov izbor.Ama nema nisto pogresno I negativno covek da se svrti kon duhovniot zivot I da se obrati kaj svestenik.na mnogu im pomognalo.
Буквално има, луѓе се самоубиваат зашто не добиваат соодветна помош туку одат кај свештеници, оџи или бајачки. И да, за мене се во ист ќош. Мислам океј, да бевме попрогресивна земја и самите свештеници ќе ви кажуваа да одите на психијатар, али не сме.
Ниеден свештеник не сум слушнала да рече не оди на доктор/психијатар. Во христијанството медицината се гледа како област која помага и е во служба на човекот.
Ве молам некој навлезен во христијанството кој се држи до сите правила, начела да ми пише. Ви благодарам.
Што вели христијанството и свештените лица за натална карта, астрологија и останати работи? Имам пријател кој се декларира како православен, а отиде да направи натална карта и наводно му погодиле се, па влеговме во широка дебата.