Постојат многу вери и религии како да знам која е најблиску до вистината ? Дали е грев да поминеш во друга религија различна од онаа во која си се родила? Дали за да се наречеш верник треба да бидеш безгрешен?
Пред неполн час на канал 5 имаше духовна емисија и една добра песна мислам дека беше “пасха Христова“, но неможам никаде да ја најдам. Ајде помош ве молам
Вистината не е во религијата, вистината е Исус Христос. Во било која религија да си, ако не живееш според вистината која е Исус, тогаш се е напразно и да преминуваш во друга религија или не исто ти е. Пред Бог нема религии, Бог гледа на срцето дали веруваме искрено и дали живееме свет живот исполнет со љубов. Секој кој прави грев е од Гаволот, а тој што има чисто срце ке го види Бог.
Сунет се прави уште од времето на Ибрахим а.с и тоа останува пракса кај муслиманите и ден денес..а се прави од повеќе причини како медицински така и верски ( се прави за да има разлика меѓу муслимани и немуслимани..секој кој сака да стане муслиман мора претхпдно да се обреже..за да не се насобира прљавштина и бактерии во кожата значи е похигиенски, заштита од болести итн).. Пожелно е да се прави во помала возраст каде сеуште нема ерекција т.е кај деца..ако се прави кај повозрасни може да дојде до пукање на конците ако дојде до ерекција. Знам еден случај на мои поранешни комшии христијани кои имаа мало детенце кое имаше проблеми со кожичката му беше веќе залепена и немаше друг начин освен обрежување а дали го направија тоа или не незнам бидејќи се преселија
Многу ме интересира, зошто абдула ( по зборовите на мухамед) рекол дека треба да се убијат сите црни кучиња? Ајде некој нека ми објасни. @jovanovska94 дали можеш ти да ми објасниш? Дека спомна за истражувањето на исламот. И зошто е забрането да го чуваш како милениче, а не е забрането да го чуваш како чувар во домот. Нели англелите не доагаат во дом каде има куче? Како тие ке знаат кое куче за што е?
Значи Jesus is the best, fuck the rest? Смешни сте со затуцаниве мислења, вашите верувања биле најдобри, најсвети и најбезгрешни. Али нема врска, едвај чекам да пијам чајче со чичо Сатан, зашо нели, не верувам во Исус.
За црни кучиња или општо животни , не знам. Но знам дека белите животинки, се нарекуваат духовни просветители. Од тука бело на црно ни покажува нешто .
И тоа обавезно Исус на МПЦ, тој на СПЦ, РПЦ и остали ПЦ и нивни деноминации е погрешниот Овој на 1 000 000 народ е вистинскиот, они се избраните!!
@okcenzi јас ќе шпекулирам за црните кучиња колку мене умот ми фаќа. Во исламот и христијанството многу работи се земени од тоа како некој го толкува пишаниот збор. И едната и другата религија одат на верувањето дека некој, тоест Бог, создал се живо на овој свет, негова волја негова креација, вклучувајќи и кучиња, црни, жолти, црвени, бели... Ако нешто има пишано во тие книги во смисла на зло во облик на животина, веројатно Бог не мислел на животни пер се, туку како на привидение. Во христијанството, да не грешам, ама барем во митологијата распространета меѓу христијански народ, постојат чуварите на пеколот претставени како огромни црни кучиња. Голема утка е да се такво „нешто" помеша со црн Лабрадор. Тоа што муслиманите се понеле по некоја традиција да не смеат да допрат куче, било какво оти по верувањето им е нечисто, а бог да чува црно оти е зло плус, веројатно е тоа што е, традиционално, некое митолошко или паганско водење, не значи дека Бог така им заповедал, туку дека постои lost in translation елемент од векови наназад и така останало. За тоа што веруваат дека е дозволено да имаат куче работник/чувар а не миленик, веројатно е поради тоа што миленик се гали, а самото нивно верување да не го допираат оти не е чисто тоа не би го дозволило. Чисто мои мозгања се ова, не сум побожна, ама имам наидено на многу недоразбирања меѓу верници од иста вера кои не се сложуваат на пораките од светите книги, па од тука mi e идејата за мисинтерпретација, оти секако дека не постојат зли кучиња.
Ве молам за одговор ако некој знае каде можам да ја најдам или како се вика песнава што е на ова видео на почетокот од емисијата .Фала ви
http://www.bigorski.org.mk/index.php?content_type=free_texts&action=details&record_id=23 http://www.bigorski.org.mk/index.php?content_type=feljton&action=details&record_id=291
Мoжеби прaшaњевo не ми е зa oвде. Извинете мoрaм дa прaшaм.. 2016-Престaпнa гoдинa ќе билa. Не се стaпувaлo вo брaк. Вистинa? Причини?