Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.003
    Допаѓања:
    12.713
    Денеска пак имав црни мисли. Околу два часа се борев со нив да ги исфрлам од глава. Не знам од каде црните мисли и како да се заштитам. Не знам од каде таа негативна енергија. Ќе појдам во црква, ќе се помолам.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anacid

Anacid Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2014
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    2.430

љубов и мир во сите .... друго не треба за сите да бидеме среќни а иначе по мое верувањето во било која религија се темели на надеж кога неможиме ние ништо да направиме мора да се потприме на некојси бог па сега има многу религии секој си бира како му одговара ама пак ислушајте а песната да останеме хипи :f:

3. FilipTraum

FilipTraum Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2016
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    64
    @rose60 Еве овде ќе те прашам :) Претпоставувам знаеш дека Библијата е пишувана неколку века пред Куранот.Бидејќи е напишана пред и предвидела НЕКОИ работи,што мислиш ти за ова?

Ќе почнам од најинтересното:

Алаховиот пратеник вели: ,,Најодвратно име во очите на Алах на Денот на Воскресението ќе биде на ТОЈ што ќе се нарекува самиот Малик ал-Амлак(Цaр на Царевите).Buhari 8:73:224(Куран)

14. Тие ќе војуваат против Агнецот(Господ Исус Христос) и Агнецот ќе ги победи, оти Он е Господар над господарите и Цар над царевите, Откровение 17:14(Библија)

Знаеш дека Алах има 99 имиња така?

61-во име: المميت - Оној кој носи смрт(Куран)

“Вашиот татко е Ѓаволот, и вие со задоволство ги извршувате неговите желби. Тој беше човекоубиец од почетокот Јован 8:44(Библијата)

78-мо име: المتعالي - Превозвишениот(Куран)

13. А во срцето свое си велеше: „Ќе се искачам на небото, ќе го издигнам престолот свој погоре од Божјите ѕвезди и ќе седнам на гората во соборот на боговите, на крајот од северот;
    14. ќе се искачам до висините на облаците, ќе бидам сличен на Севишниот(планот на Сатаната) Исаија 14:14(Библијата)

Убивајте ги каде и да ги најдете Сура 2:191(Куран)

13. Не убивај! Излез 20:13(Библија)

Пратеникот на Алах рекол: ,,Часот нема да дојде додека не ги уништите Евреите'' Bukhari 4:52:177(Куран)

1. Ова ви го кажав, за да не се соблазните.
    2. Ќе ве истеруваат од синагогите. Но ќе настапи и време, кога секој, што ќе ве убие, ќе мисли дека на Бога Му принесува служба.
    3. И тоа ќе го прават, оти не Го познаа Отецот, ниту Мене. Јован 16:1-3(Библија)

Кога ќе се соочите со оние кои се неверници во битка,удрете во нивниот врат(одсчете им ја главата),додека не ги заколете сите. Сура 47:7(Куран)

4. И видов престоли и седнати на нив, на кои им беше дадено да судат, а и душите, чии глави беа исечени поради сведоштвото Исусово и заради словото Божјо. Откровение 20:4(Библија)

Сега имам само едно прашање до тебе.Спремна ли си за :cash: како што велиш ти,стрварно да го предадеш Господ и му се поклониш на неговиот непријател :)? Кратко сакам одговор,ДА - НЕ.Толку

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  4. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Кај пишав дека ке се продавам за пари? Само во куранот ли има вака? Во библијата ако не си прочитал има многу грешки :) Пишана во многу различни примероци, и јас со тебе ќе дебатирам и ќе се докажувам? Не благодарам :)

5. FilipTraum

FilipTraum Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2016
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    64
    Ти рече Арапите давале пари за тие што носат хиџаб + рече планираш да конвертираш...
    Библијата ја читам скоро секој ден,нема апсолутно ниедна грешка,ако има повели кажи ја.Пишувана е во разни примероци од секташки деноминации :)
    Ама како што гледам... ја продаваш верата за пари(сама признаваш),така да... барем имаш цитати и споредби во чива ''вера'' ќе конвертираш и на кого ќе му се клањаш.Уште една работа ќе ти кажам,Христос во Библијата вика ,,Тој што ќе се откаже од мене,и Јас од него ќе се откажам пред Мојот Небесен Отец''.. а знаеш тоа каде ќе те одведе нели :)?
    Бог нека ти даде разум..

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  6. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    :rofl:

7. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    @FilipTraum Девојчето не те сфати.:fubar:Таа смета дека тие сите реченици се во куранот и демек ти изложуваш контрадикторни реченици од него.Се гледа дека не читала ни едната ни другата книга.

На FilipTraum му/ѝ се допаѓа ова.
  8. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Грешка си, сум читала и слики достав во темата за икони каде што типов ме цитираше, јас само напоменав дека не ми се води дискусија , дечкото убаво достави кое и од каде е библија куран.Нема што да се докажувам на некого пред се засебе знам и колку знам. Што ќе добијам дека ќе се докажувам тука хах:)

Последна измена: 16 мај 2016
  9. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.011
    Допаѓања:
    51.864
    Мене ме интересира, зошто сакаш да смениш вера?
    Не се расправам, само отсекогаш ме интересирала причината.

10. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Не менувам рано е, но читам се информирам , некако не верувам , Тоше Проески го направија светец. Мајка Тереза светица , некако ми е шубе веќе. Ќе се молам на неа.... абе немам штонда кажам, а и многу други работи имаат влијание . Не е важно

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  11. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.011
    Допаѓања:
    51.864
    Погрешно сум разбрала :)

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.696
    Допаѓања:
    10.147
    Откако се пофали дека си го читал Куранот, пази што си пишал подоле:

Цитатите што си ги цитирал и тврдиш дека се од Куранот, всушност не се од Куранот, туку од Хадисите на Сахих Бухари (Sahih Al-Bukhari).
    Ете толкаво е твоето познавање на Куранот. Поздрав :)

На Zeynep, sjdgo, Херкул и 2 други им се допаѓа ова.
  13. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    @rose60 на која религија припаѓаш моментално? А твоите родители?

14. FilipTraum

FilipTraum Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2016
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    64
    Евангелос,Евангелос... :D Ти не ме цитираш зошто знаеш дека во Теологијата сум за тебе Џо Фрејзер,боксер од тешка категорија,туку затоа што сакаш да најдеш нешто што МОЖЕБИ јас нема да го знам и така да го испереш твојот кукавичлук за Благодатниот Оган,за кој чекаме да пуштиш брада еве веќе неколку недели.. :D

Еве од првото ќе почнам за Хадисите.Хадисите во Исламот се 6 збирки и тие скоро сите Муслимани ги сметаат за веродостојни и валидни иако не се во Куранот.Некои само од сектите во Исламот(како вие што сте секти во Христијанството) истите ги отфрлаат или не ги уважуваат.Покажи ти видео каде не ти гори брадата од оган(да го побиеш Благодатниот Оган) а јас еве јавно ветувам ќе поставам еве овде слика од Хадисот на Букхари што го имам дома и тоа со лифче до него ќе пишам Филип,да не речеш од интернет е сликата важи :D?
    Друго,тоа е исто како во Библијата,книгите Eвангелието според Матеј или Откровението да не бидат пишани во Новиот Завет туку како посебни книги.Ама ти не ја знаеш Библијата па да знаеш што е Евангелие според Матеј или Откровение.. :D Затоа нив ги спомнав,затоа што се широко прифатени во Исламот.Треба да ги познаваш прво некои работи за мене да ме цитираш,не е само да треснеш зелени :D
    Имињата на Алах не се во Куранот? Ај те молам види Сура во која света книга е па дојди и информирај ме,спор ми е интернетов неможам да прогуглам... :D..

Евангелос,Евангелос... :D :D...

Последна измена: 16 мај 2016
    На rose60 и Rama им се допаѓа ова.
  15. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Христијани,сестрами ислам, сепак секој верува во тоа што си мисли дека е најубаво, за мене кажав погоре, најважно е слога дома да се има па кој што верува не е важно,барем јас мислам така

Последна измена: 17 мај 2016
  16. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    Мое мислење,не можам да ги сфатам тие луѓе што менат вери.До вчера си верувал во нешто,а од утре во друго.Си славел други празници,па нови ќе почнеш...Може човек колку сака вери да смени,но што се раѓа тоа и умира.Во душа секогаш ќе си остане тоа што е.

17. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.696
    Допаѓања:
    10.147
    Порано луѓето верувале дека Земјата е рамна плоча носена на грбот на три желки. Арно ама, летнале во вселената, виделе дека има е топка и сега веруваат дека е топка.
    Не сфаќам кој е проблемот да си ја смениш верата ако новите истражени факти покажуваат дека нечија вера е илузија, невистина?

Секој сака да верува во вистината и фактите се тие што не водат кон неа. Слепото држење до преданијата на верата од родителите е слепа вера, а слепата вера не води кон прогрес, туку кон уназадување.

На Lella, Bender Rodriguez, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    Си кажав мое мислење дека такво нешто не ми се допаѓа,а ти ако сакаш смени си ја што да ти кажам друго.

19. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.696
    Допаѓања:
    10.147
    Ти погоре рече дека не можеш да ги сфатиш луѓето што менуваат вери. Јас ти објаснив зошто менуваат (барем тие што доброволно менуваат), за да можеш полесно да сфатиш.
    А јас се разбира дека би ја сменил мојата вера ако дознаам дека е лага. Зарем сум будала да верувам во лага? :)

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    Да во право си,ама нели е малце глупо пример до денес си славел Бајрам,од утре Велигден и обратно,си верувал во Исус,после во Аллах,едноставно не се совпаѓа нешто,затоа е најдобро секој да си остане тоа што е.