Многумногупати сум се запрашала, сигурна сум дека и многумина од вас го поставиле истото прашање-Зошто Бог, Алах, севишен идр. да не ги набројувам, сите некако потекнуваат од еден извор, го создал светот? Зарем не му било доволно сам со себе? Што ќе му се толку планети, луѓе, животински и растителен свет?? Има ли некој идеја, има ли негде пишано за причината на Божјата идеја за создавање на сето ова?? Интересно ке биде верниците што мислат Сигурно е дека не му било досадно, нели
тука Бог не донесал на свет да види кој колку ке верува во него. тест ова е едно тестирање да види кој ке положи и секој со свој рачун ке си одговара. затоа постои и големиот ден (суден ден) за да ни суди на сите со своите дела. Е сега наше е дали ние ке веруваме во него и дали ке одиме по патот негов или ке скршнеме од пат и ке одиме по стапките на гаволот? тој нас не создал за да види колку ке веруваме во него и колку ке правиме добри дела. @baba Rada
Ааааа, ако светот и луѓево Бог ги создал за да си прави тестови на интелигенција, ако сме ние создадени да бидеме експериментални глувци, тогаш тоа не ми се допаѓа мора да постои некоја подобра прифатлива причина
Аман со таа божја воља кога се нема прав вистински одговор. Му текнало на Бог да создава свет, универзум, луѓе, за што, за да му се восхитуваат на уметгничките дела, за да му потчинуваат, заблагодаруваат, за да го величат, да се прави важен пред неговите ангели..за што?? Зошто да немаме право да поставуваме прашања?
Научниците од медицинскиот колеџ Алберт Ајнштајн (САД), тврдат дека одењето во црква секоја недела го намалува ризикот од смрт. Научниците направиле истражување во коешто ја проучиле здравствената состојба и начинот на живот кај повеќе од 92 илјади луѓе од различни религиозни конфесии. Според резултатите на експериментот, тие што доволно често оделе во Црква го намалиле ризикот од смрт за 20 %. Но тој факт воопшто не влијаел на степенот на подложноста на болест. За утврдување на влијанието на религиозноста врз смртноста и подложноста на болести, научниците ги зеле в предвид факторите на религиозната припадност, интензитетот на посетувањето на религиозните богослужби и здравствената состојба на испитуваните. Научниците сметаат дека одењето во црква го подобрува психо-емоционалниот мир, а може да го подобри и квалитетот на животот.
Ako ne odes vo crkva neznaci deka ovoj sto odi sekoja nedela e povernik od tebe, crkvata ne e obiekt crkva e zbir na vernici, a za molitva mozam i doma da se molam vo mojata soba kaj i da si ako go baras bog toj ke te slusne. Vaka sega dali znae nekoj koj go izmisli ova palenjeto na sveki vo crkva da mi ovjasni? Jas seuste ja citam biblijata uste ja nemam docitano, dali vie sto ja imate procitano imate stretnato nesto vo vrska si palenjeto na sveki?
Прво,Црквата е Божји Дом и таму присуството на Бог е најголемо и најмногу се чуствува. Второ,во недела се одржува Света Литургија,а Светите Отци велат дека и самите Ангели дури присуствуваат на литургиите(има отци кои со Божјо допуштение ги виделе лично).Информирај се колку е важна Литургијата.. Трето,во Црква не идеш за да покажеш колку голем верник си(тоа е гордост и е забрането) туку идеш кај Бог,''на гости'',во Неговиот дом.Зошто чукаат камбаните знаеш? Затоа што тоа е покана.Исто како кога некој ќе ти се јави по мобилен и те викне на гости.Така и ова.Чукањето на камбаните означува покана. Четврто, ''на гости'' кај Бог нема скара,пијалоци,кафиња итн.Кај Него ''на гости'',во Неговиот дом,Он ни го дава најголемото и најсветото нешто што човекот во овој цел универзум може да го допре и прими,Светата Тајна-Причест.Секако и нафората. Не ти е оправдување неидењето во Црква во недела,дека на Бог секаде може да му се молиш... И ти секаде преку Скајп може да се видиш со кого сакаш на планетава од било каде,ама само на едно место можеш да идеш на гости.Во нивниот дом. За свеќите.Свеќите се користеле уште во првите векови,во ранохристијанската црква.Ги користеле и Апостолите и тогашните ранохристијани.Еден од нив,Тертуијан,еден од попознатите писци тогаш во 2-от век после Христос рекол: „Ние никогаш не извршуваме богослужение без запалени свеќи. Но не ги употребуваме само за да ја растераме темнината, туку за тоа што палејќи ги свеќите Го изобразуваме Христа несоздадената светлина, без Кого и напладне би оделе во темнина...!“ Мислам дека сосема доволно објаснил
Prisustvoto na bog e segade isto kade i da si toj e so tebe, nemozam da recam deka vo crkva najpoveke se cuvtsvuva
Тоа кажува за твоја редовност а не за присутноста на Бог Иди спиј во манастир некој неколку дена,и ќе видиш дали дома или таму повеќе го чуствуваш Неговото присуство.Ќе имаш шанса лично да се увериш. Читаш Библија ама некако скокаш делови.Кога Мојсеј бил 40 дена на Сионската Гора и разговарал лице во лице со Бог,Евреите го чуствувале доле во подножјето на планината Неговото присуство? Не.. Да го чуствувале немале одма да се дрзнат да направат идол-златно теле. Ако некои работи не ги познаваш,подобро е да прашаш од колку да објаснуваш
Sigurno razgovarame za razlicni bogovi jas go baram ziviot bog .OK ne objasnuvam posto seuste neznam ke peodolzam da go baram bog