Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.677
    Допаѓања:
    79.751
    Во Библијата не е наведена никаква поврзаност меѓу Спасителот наш и Адам и Ева. Башка е историјата за нив, башка е историјата за Христос.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  2. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    А ги има во библијата, така?

На Petar80 и rose60 им се допаѓа ова.
  3. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.677
    Допаѓања:
    79.751
    Секако дека ги има. Адам и Ева ги има во Стариот Завет а Христос во Новиот завет.

4. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.028
    Радо,Христос бил роден пред сите векови,пред самото настанување на времето кое ние го знаеме :) Не зборам за овоземското раѓање од Пресвета Богородица,тоа е телесно,земско.Зборам за она РАЃАЊЕ од Бог-Отецот.Но тоа не е исто раѓање како што е кај луѓето(жените..) како што Евангелос сака да го прикаже..
    гадно,гнасно..
    Тоа е подруго :)
    ,,Потоа рече Бог: „Да создадеме човек според Нашиот образ и подобие како што сме Ние''.(1.Moјсеева 1:26).
    Го гледаш болдот? Тоа значи Бог алудира на Неговата Tроединост.Отецот(Он),Синот(Христос) и Светиот Дух.
    Значи сите постоеле од секогаш :)
    П.С Затоа во Откровението се вели дека кога Христос ќе дојде Вториот пат,времето ќе престане да постои.Се ќе стане вечност...
    Само едни ќе завршат у темната вечност другите во светлата :)

На A-j-a, korisnichka, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  5. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Е ако де, како што кажав претходно , напишана од луЃе така да само Господ знае што и како е .

Ќе земам ќе си пишувам во книга денес и тоа и тоа, утре тоа, можам да ја вклучам и рада во книгата како исклучителна важна личност која рекла тоа и тоа, и
    тн да копираме како библијата и исто да додадеме од мисли и мудрости цитатите

И Главното ... (Недај боже) Се случува хаос во светов луѓе нема.
    И по некој чудесен начин има нови АДАМ ЕВА И Пронајдуваат мојава книга и ќе мислат библија е :D И луѓево ќе си напредуваат и ќе се одгледуваат спрема книгата :)

Сакам да кажам пак само Господ знае се , овие свети книги не докажуваат ништо :)

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.677
    Допаѓања:
    79.751
    @rose60 ја немаш ли прочитано Библијата?

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  7. korisnichka

korisnichka Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Ај уште јас фалам да се замешам, да ве зачешам :D

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  8. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Слободно чешај, мешај, само кажи ја вистината;)

На Petar80 и rose60 им се допаѓа ова.
  9. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.028
    @baba Rada Фала што ме извести,па кажи така.. прво едно па друго прашање поставуваш.

Ангелите биле сведоци на нивното создавање.Па дури и самиот Сатана додека не отпаднал од Бог.Во една прилика,Бог го прашува Јов:
    ,,кога ликуваа утринските ѕвезди, и кога сите Божји синови извикуваа од радост? каде беше ти кога ги поставував основите на земјата? – кажи, ако знаеш.Кој ѝ ги определи мерките? Знаеш ли: кој го оптегнува јажето околу неа? Врз што се зацврстени основите нејзини? Кој ѝ го положи аголниот камен,кога ликуваа утринските ѕвезди, и кога сите Божји синови извикуваа од радост?'' (Jов 38:4-7)

Под Божји синови,Бог алудира на Ангелите :)

На A-j-a, Orthophill, sonuvana и 2 други им се допаѓа ова.
  10. korisnichka

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    цитатче, од Прологот за денеска, го има на сајтот на Бигорски, за тие што би сакале да знаат за изворот:

Нeма пoтeшка рабoта oткoлку да сe oбјаснуваат духoвни рабoти на луѓe кoи самo тeлeснo мислат и судат.
    Св. Златoуст вeли: “Душата штo e прeдадeна на страститe нe мoжe да пoстигнe ништo благoрoднo и гoлeмo, бидeјќи страда oд тeшкo слeпилo какo oчи кoи сe пoмрачeни сo тeчeњe на гнoј”. Oбичнo најтeлeснитe луѓe сe распрашуваат за најгoлeмитe бoжeствeни тајни. Нe сe распрашуваат тиe за да гo научат патoт на свoeтo спасeниe, туку да ги збунат вeрницитe, да ја исмeјат вeрата и да гo oправдаат свoјoт грeшeн и страсeн живoт. Нeмoќни да сe качат на првoтo стeпeништe oд нeбeсната лeствица, тиe чeзнeат за пoслeднoтo стeпeништe. Браќа, кoга таквитe ќe вe прашаат за длабoкитe тајни на прeрoдувањeтo на душата и царствoтo нeбeснo, упатeтe ги првин да ги испoлнат дeсeттe oснoвни Бoжји запoвeди. Акo гo направат тoа, тoгаш ќe им сe oтвoри душата за сфаќањe на бoжeствeнитe тајни и тoа тoлку кoлку штo e пoтрeбнo за нивнoтo oчистувањe oд грeвoт и oд страститe за вeчнo спасeниe.

O Гoспoди Исусe Христe, прeблаг и сeмудар Учитeлу наш, пoмoгни ни сo умoт да
    разбeрeмe и сo срцeтo да усвoимe oнoлку oд Твoјата мудрoст кoлку штo ни e пoтрeбнo за нашe
    спасeниe. Пoмoгни ни да сe вoздржимe oд нeпoтрeбнo љубoпитствo. На Тeбe слава и вeчна
    пoфалба. Амин.

Последна измена: 18 септември 2016
    На A-j-a, Orthophill, sonuvana и 2 други им се допаѓа ова.
  11. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Неможам мојата Љубопитност да ја зауздам, многу е силна:?:не сум ја крива:(

На Petar80 и sonuvana им се допаѓа ова.
  12. korisnichka

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    :)

На Orthophill и baba Rada им се допаѓа ова.
  13. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Pa,djavolovo maslo e toa.

Zamisli deka Bog ti e nov prijatel,ete,slučajno si go zapoznala i silno te privlekuva nešto vo negoviot pogled,vo negovoto drženje,odnesuvanje.:)
    Doduša seušte i nemožeš da go narečeš prijatel,no privlečena si od nešto magično,čuvstvuvaš nešto poznato vo negoviot pogled,se prašuvaš kakva li e taa sila koja poleka te osvojuva.
    Bi sakala odednaš i se da doznaeš za nego,no normalno,toa e nevozmozno,nevospitano,drsko,vreme e potrebno za prijatelstvo :)....a sepak dlaboko vo srceto veke čuvstvuvaš deka ovaa sredba definitivno ke ti go smeni životot.

Počnuvaš da se trudis sredbite so nego da stanat redovni,iako ponekogaš e teško da go izvedeš toa....počnuvaš da mu šepotiš,edna po edna tajna,koja na nikogo porano ne si ja doverila....poleka osoznavaš i doznavaš i razbiraš i za nego....navistina e magičen,mnogu poveke otkolku sto si se i nadevala:)........reciprocitet čist......zapoznavanje,del po del i sekogaš ima ušte nešto sokrieno,bidejki sekoja duša e svet nepregleden,a kamoli Gospod :)

На A-j-a, theowndemon, Bulgarian и 3 други им се допаѓа ова.
  14. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Пет пати го читам овој твој романтично религиски пост:?: Браво, објаснување до збунување:f::f::f::f::f:
    (y)

На sonuvana, Petar80 и rose60 им се допаѓа ова.
  15. korisnichka

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Тешко е некому да му го објасниш вкусот на медот ако тој никогаш не пробал мед ;)
    Поздрав, баба Радо :hug:

На sonuvana и baba Rada им се допаѓа ова.
  16. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    @HUNK те следам редовно и гледам дека добро ја познаваш нашата религија. :) Сакав да те прашам дали досега си ја видел оваа слика, дали знаеш нешто повеќе за неа. Ме интересираат вакви работи, имам истражувано за иконата на Св. Георгиј мислам дека беше со ласерски меч, но ова многу ме заинтересира.

На Rama, rose60, HUNK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Душо моја, во овој случај јас веќе ја отворив теглата, треба само лажица да најдам за да пробам од медот, но требало со пластично лажиче, сега ќе барам такво, па се надевам дека ќе стигнам до медот додека не ми го изеде некој:hug:

На korisnichka, rose60 и sonuvana им се допаѓа ова.
  18. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.028
    Фала за прашањето :)
    Конкретно за оваа слика,ова не е ништо друго освен дело на сатанисти,еретици кои се борат и сакаат да ја искриват вистината на Православната Црква и Библијата.
    Има многу вакви и слични слики..
    На иконата се преставува личноста која достигнала до третиот степен на Обоженост,односно ,,Бог по благодат" а ова ти е вонземјанин..
    А тие не постојат... :)

На Rama, baba Rada, sonuvana и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Како што си мислев... Благодарам. :D

На Rama и HUNK им се допаѓа ова.
  20. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Размислувањето со стриктното почитување на законите е типично еврејски од времето на Христа.Дека е така прочитај во библијата за сите "прекршувања" на законите од страна на Христос.

Кога ќе не снајде искушение од она духовното,не секој знаеме како да постапуваме.Има и такви искушенија да мора некој закон да прекршиме,но наше е да знаеме кој закон е поважен и поголем за да не се прекршува.Во случајов има два закона,едниот е за одржување на брачните обврски,а другиот е поголем закон,да се возљуби Бог со сето свое срце...Па така ако некој заради да му се посвети повеќе на Бог решил да апстинира од сексуални обврски нема грев.Бидејќи смета дека доколку се посветува повеќе на жената ќе ги запоставува обрските кон Бог или може и да отстапи од самите обврски за побожен живот.Во тој случај за да го избегне искушението да не застрани од побожноста решил да апстинира.Ја запазил поголемата заповед која е и повежна кон возљубување на Бог отколку човечката обврска.

Зарем се прекршува божјата реч или закон?Тогаш исто е речено од Бог ,проклет да е оној кој виси на дрво,како самиот Христос ја прекршил божјата реч и висел на дрво?

Даден е исто и закон од Мојсеј дека пред секое јадење треба да се мијат рацете.Како учениците Христови го прекршувале тој закон,а и самиот Христос и оставале пример и за другите да не мијат раце ?Зарем од проста логика нема ли да се разболиме и да фатиме зараза ако не се миеме?Што мислиш Христос го укинал ли тој закон за миење на раце?
    Знам дека нема да знаеш да ми одговориш,сам ќе одговорам.Тоа е кажано не дека законот се укинува туку за да се знае дека ако некои немаат можност да мијат раце бидејќи се нашле во таква ситуација ,дека не прават грев.Нема грев ако се нема можност да се испочитува тој закон.Дека побитно е да јадат со нечисти раце ама да останат живи, отколку да го почитуваат закон стриктно како што ти викаш и да не јадат до смрт,бидејќи немале вода да измијат раце.

Кажано е во законот во сабота да не се работи.Но не снаоѓа искушение да мора на некого да му помогнеме баш во сабота(односно наша недела) бидејќи некого му е од животно значење помошта тој ден.Зарем ќе го почитуваме законот и нема да работиме во недела па дури некој и да настрада тој ден?
    Ајде тука има мудрост.Тука лежат два заповеда едниот е почитување на саботата,другиот возљуби го својот ближен како себе си.Мора еден од тие заповеди да се прекрши.Која заповед ќе се запази поголемата или помалата?

Даден е закон да се почитуваат таткото и мајката.Но не снаоѓа искушение таткото заради нашата вера во Христа да ни забранува да си живееме побожно.И ставени сме во искушение да бираме дали да го почитуваме татковиот збор како што е заповедано да се слушаат родителите или да живееме побожно.Која заповед е побитна да се запази почитувањето на родителите или најголемата заповед да се возљуби Бог?
    И екстра прашање дали тоа значи за да се запази поголемата заповед кон Бог можеме да ги вреѓаме или не дај Боже повредуваме родителите во име Божјо,како што прават муслиманите?

Дали со се тоа ти гледаш негде непочитување на законот од страна на Христа?Бидејќи според примеров тој им вели одете и покажете им се на свештениците.Токму онака како што предвидува законот мојсеев за лепрозен:
    Десеттемина лепрозни Го молат Христос и бараат исцеление (очистување), а Он им вели: „Отидете и покажете им се на свештениците!” Христос на сите им го покажува патот на по- слушанието. (Дали сектите би кажале така?Јасно знаеме дека тие не одделуваат од свештениците и од послушанието.Како Павле да им беше кажал не почитувајте ги свештениците. )
    Тие тргнуваат и одејќи, се очистуваат ја очистуваат енергијата на својот ум. Арно ама, послушанието не е цел само по себе, ниту, пак, само чистењето на енергијата на нашиот ум. Ја чистиме енергијата на својот ум во содејство со очистителната Божја благодат, но за да ги согледаме своите гревови, а не туѓите и да осудуваме. И, денес, мнозина би сакале да го имаат и дарот на умно-срдечната молитва, но не можат да го добијат. Но, затоа овој дар го гледаме кај Самарјанинот – икона на вистинскиот послушник – послушува и оди, му се случува очистување и на суштината на умот, односно на срцето од страстите, и се враќа при Христос, односно го добива и дарот на умно-срдечната молитва. Самарјанинот е во послушание сѐ до до- бивањето на дарот, но очигледно не и потоа не продолжува да оди да им се покаже на свеш- тениците, како што му рече Христос, туку се враќа при Христос и Му благодари. И Богочо- векот го оправда: „Како не се најдоа да се вратат и другите и да Му заблагодарат на Бог, туку само овој туинец?” И му рече: „Стани, оди си! Твојата вера те спаси!“ Со други зборови, немаш повеќе потреба и од духовно раководство. Гледате колку е тешко кога ќе се влезе во одредена шема и во одреден начин на размислување, како што биле навикнати тогашните Јудејци, кои само формално се држеле до Законот.

На sonuvana, Orthophill, korisnichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.