Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.804
    Odlukata da veruvaš e avtentičen čin i e silno povrzana so poetskite i emocionalni delovi na našata ličnost.
    Vistinskite vernici posakuvaat da ja podelat taa svoja radost i verba i nadez vo večen život,poradi toa što životot so Boga dobiva kvalitet i boja edinstvena.

No,ne postojat dovolno dobri argumenti koi možat da te ubedat da poveruvaš,toa e sepak ličen čin,patekite do Boga se tolku mnogu različni.

Sekako deka okruženieto e bitno.Crkva i liturgija,pa od početok :)
    Ne očekuvaj sovršeni ludje, niti sovršeni popovi tamu,tie se del od čovekovata priroda na Crkvata.
    Baraj ja Božjata nejzina priroda i moli se da go počuvstvuvaš prisustvoto na Svetiot Duh,da se spusti i da go dopre tvoeto srce.

Golema e milosta Bozja,čukni i pronajdi ja :)

A somnežite.....padneš,pa staneš povtorno so nasmevka,Bog nikogaš ne ne napusta,no toa sigurno go znaeš.:D

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.613
    Значи еве бидејќи наводно сме изгубиле на лажесоборот во Хиерија(на кој претходно се повикуваше), те повикувам да почнеш да ги почитуваш одлуките од тој собир, почнувајќи со барање на застапништво од Пресвета Богородица. Оти не може цела Васеленска Црква во 8 век да биде во криво...
    Добро се сеќавам како на форумот на Идивиди или на Кајгана го тврдеше баш тоа дека Православната вера ја основале светите отци од 4. век. Ако забораваш што си пишувал пред 5-7 години јас не ти сум крив.
    Туку утрово на IDx (Investigation Discovery Extra) гледав една емисија со Пола Зан со тема убиството на сопругата на еден “баптистички“ проповедник. Излезе дека убиецот е баш нејзиниот сопруг, кој во меѓувреме имал и швалерка. Небитно, таму каде што има луѓе има и гревови. Ме интересира во вакви случаи во вашата заедница(еве видиш омекнат сум дури и секта не ве нарекувам) кој е задолжен да реагира и да му забрани да проповеда на таквиот проповедник? Главниот пастор(беше од Јужните “баптисти“) во тоа место со кое комуницираше Пола Зан се пожали дека “баптистички“ заедници има околу 140 и дека сите се автономни и во ниедна заедница не може да се мешаат други (слично на тоа што го кажа и ти). Ако вашиот (скопски, радовишки) пастор направи некој грев, дали тој ќе продолжи слободно да си проповеда?

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  3. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.725
    Допаѓања:
    10.237
    Кои ти се овие ретардирани зборови еј „лажесоборот“? :) Тоа си бил нормален собор како и сите други, само што победиле од другата партија, а не од онаа која што ти би ја подржувал т.е. онаа партија која победи подоцна бидејќи имаше повеќе оружје и војска :)
    Повикувај ти колку сакаш, јас сум христијанин кој не почитува одлуки на собори, туку го почитува Исус Христос и апостолите т.е.. светото и боговдахновено Писмо - Библијата.

Ова е класична клевета. Ти ме клеветиш за нешто што не сум пишал, без притоа да наведеш доказ дека сум пишал, а па дури и јас испаѓам крив бидејќи не се сеќавам за нешто што ти ме клеветиш. На сличен начин јас можам да речам дека ти пред 7 години си тврдел дека Мухамед е православен пророк и ако ти негираш да ти речам дека не сум ти ја крив што ти не се сеќаваш дека си тврдел :D Ја сваќаш квази-логикава? Тој што обвинува треба да го докаже своето тврдење, во спротивно тоа е класична клевета.

4. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.613
    Значи никогаш повеќе нема да ги спомнеш ни Елвирскиот Собор, кој забранува да се собираат Христијаните на служби во соби во кои има слики (ама не икони и фрески, туку слики од лажебогови, развратни слики и слично), но и се наредува поштата на жената прво да ја чита нејзиниот маж и со мажи со долги коси и со фризери да не се дружиме, ни Хиеришкиот лажесобор на кој се забрануваат икони, ама се предаваат на анатема оние кои молитвено не ги почитуваат Богородица и светците.
    Добро, ќе се потрудам да ги најдам тие твои пишувања.
    Ајде сега одговори ми како би се справила вашата зеадница ако вашиот пастор направи некој грев (претпоставувачки, не посакувам никој да греши, па ни вашиот пастор).

Ајде сега ти, гласу на самокрстениот Џон Смит да ми се извиниш! Оти клеветиш, дека те клеветам.
    Тврдиш дека основач на Православната вера е светиот и сечесен цар Константин Велики, кој ни даде слобода да си ја исповедаме нашата вера, а да не се лажеме тој живвеше во 4. век.
    Еве што си напишал на 7.11.2008 во 1:42:

Ама ете ти ако забораваш, јас памтам!
    Откако ќе ми одговориш како ги “расчинувате“ вашите пастори, очекувам одговор на уште едно прашање. Зошто вие тн. изворни “христијани“ толку многу го мразите светиот цар Константин?

Последна измена: 21 октомври 2016
    На Petra777 и Rama им се допаѓа ова.
  5. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Признавам дека нема никогаш да ве сфатам вас верниците, толку ли слепо верувате, никогаш ли не сте се покајале или не сте му се налутиле на Бога!!!:?:(веројатно чекам позитивен одговор па да ми олесне и на мене)
    Никогаш нема да можам да го сварам одговорот од вас дека сите НИЕ сме грешници, живееме како затвореници или робови кои мораат да се придржуваат кон некакви си правила, за да дојде еден ден(кога само незнам) спасителот наш(од што да не спаси незнам) и сите да не помилува:!:
    Голема ке беше милоста божја ако немаше трагедии низ светот и навреме не го уништеше злото.

На rose60 и Petar80 им се допаѓа ова.
  6. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.804
    A,zošto mu se lutiš na Boga za grešnosta na ludjeto?
    Ako vistinski tragaš da ja doznaeš vistinata,logicno e da ja pobaraš tokmu na ona mesto na koe so Božja milost si rodena.
    Nitu edna duhovnost nikogaš ne može da ja nadomesti radosta koja ja dava pravoslavieto,veruvala ili ne,barem za nas koi mu pripadjame po radjanjeto....premnogu sum grešna da znam za ostanatite,a na mnogu prašanja dobivame odgovor poleka.
    Čovekot sam bira dobro ili zlo,ne zaboravi....toa e edinstveniot životen izbor koj ne obeležuva.

Žal mi e što ne možam vo dve rečenici da objasnam,a možebi seuste i ne si spremna da čueš.....veruvam deka ponešto i znaeš inaku ne bi ni postavuvala prašanja na ovaa teme.:)
    I da,verata e ponekogaš silna,ponekogaš opadja,no i toa samo od nas zavisi.

Ne e dovolno da si samo dobar i moralen vo svetovni ramki,poteško e da se navedneš pred Boga,no toj toa go znae sekako i sekogaš te pridržuva da ne padneš.

Žal mi e što del od onie na forumov, što se pojaki vo verata od mene, koi mnogu poveke možat da objasnat,gi nema poveke.Jas sum seušte na pragot samo.

На Bitter-Sweet и baba Rada им се допаѓа ова.
  7. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Зарем и ти веруваш во приказната дека сите луге се грешни!?

На Gosh и rose60 им се допаѓа ова.
  8. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.804
    Sekako :)
    Razmisli poznavaš li nekogo da ne e :D

9. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    бебињата, децата...:)

На Gosh, theowndemon, rose60 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Мене ме интересира брачниот завет кој вели секој се двои од своето семејство за да си создаде свое.
    Како Бог ако е праведен и семоќен гледа на браковите кои се се освен заедница од 2ца туку се спој од семејството на момчето и невестата кој за да заслужи место таму треба да му служи на сопругот?

11. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.804
    Otvaraš prašanja za koi znaeš deka odgovorot e težok,gledajki od svetoven aspekt....a go znaeš i mojot možen odgovor....Božjata promisla e nepoznata do kraj i dobro e što e toa taka.:)

12. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Божјата промисла е непозната бидејќи никој неможе да ја протолкува ЖИВОТВОРНАТА СИЛА,ЕНЕРГИЈА од која потекнува постоењето,вечноста,почетокот и крајот,крајот и почетокот.
    По извесно време црквата уочила дека со проповедање на Бог и правилата црковни во покорност се држи необразованот,могубројно население кое државата го смета како народна воена сила и затоа државата и дала незавосност на црвата за возврат контрола на народните маси.
    Бог е замислен поим за перење мозок. Иако се што се пропагира во Библијата е полезно за подобар живот на единката. Но познавам и атеисти кои почитувајќи ги природните начела на животот поквалитетно и помирно живеат од многу умислени верници во Бога.
    БОог постои во секој од нас тоа се вика СТРЕМЕЖ за опсатнок,за поусовршено постоење,за понапредно наследување на самиот себе си. Тоа е колективната меморија на сите живи битија,поприродна сила од тоа нема.

13. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.804
    Se složuvam deka nekoi ateisti živeat pomirno i poveke Bogougodno od nekoi deklarirani vernici,iako ne ja počituvaat prvata Božja zapoved za početok.
    A što se odnesuva do neobrazovanosta i primitivnosta na vernicite,pa toa i ne e presudno vo očite na Boga.:)

14. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Ако не ги признаваш соборите и не ги подржуваш ниедна од страните на тие собори,каде тогаш според тебе се христијаните во времето кога се одржувале соборитр?

15. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.725
    Допаѓања:
    10.237
    Јас не ни знам кој е тој Џон Смит, ама ако ти слушаш гласови од него, обрати се до психијатар, а не на форумов. Тука се обраќаат за проблеми со снаи и свекрви, а не за психолошки пореметувања.

Не си разбрал. Прво, јас не го нарекувам светиот и сечесен цар, туку паганскиот аријевец Константин. Зошто? Затоа што бил паган, затоа што бил крстен од Аријевски епископ (Евзебиј Никомедијски), затоа што го свикал соборот во градот Тир (335г.) каде што било негирано Никејското верување и на кој собор бил осуден Атанасиј Велики - застапникот на Христовото божество, а потоа и прогонет од Константин далеку од Константинопол.

Второ Константин не е основач на православната вера (за која тој абер немал), туку тој е основач на Константинопол кој полека ќе стане престолнина на источната (тогаш Католичка) црква, црква која по неколку века ќе стане православна т.е. низа православни цркви.
    Православната црква не можеш да ја разгледуваш независно од власта, бидејќи тие секогаш се врзувале со власта. Владетелите не се замарале многу со теологијата, туку со власта и контролата на црквата. Додека некои како Дамаскин и Палама тие биле тие што имале најголем удел во оформувањето на православните теологии. Така што едно е да разгледуваш потекло на цркви како институции, а друго е потеклото на теологијата и верувањата. Константиновата црква и тогашните верувања биле нешто соема различно од денешниве православни цркви.

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.725
    Допаѓања:
    10.237
    Немам евиденција за сите христијани, многу од помалите групи кои не се сложувале со институционализираната империјалистичка црква биле прогонвувани, нивните книги палени и сл. А многу искрени верници биле и во рамките на црквата, но бидејќи не го познавале Светото Писмо (кое било недостапно и неразбирливо за нив), биле далеку од Божјиот Збор и заведени од ересите на институционализираната црква. Еве и графички приказ.

17. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    4.273
    Во Христовата објава наменета за луѓето на денешницата, „Ова е Мојата Реч Алфа и Омега„ отприлика објаснето е дека: Пеколот во смисла на некакво место каде душите вечно ќе се мачат не постои.

Меѓутоа кога духовните битија започнале да отпаѓаат од Бога и Небесното царство, тие си создале свое царство - отпаднатите светови (Подрачја на Падот). Бидејќи во тие светови живееле духовни битија кои својата слободна волја ја искористиле против Бога и Неговото создавање на мир и хармонија, тие отпаднати светови се наречени и сатански подрачја. (патем, зборот Сатан на хебрејски значи противник) Постепено, отпаѓањето од Бога резултирало со создавање на материјалниот космос и конечно, човечкото тело. Сето тоа во однос на сферите во небесното царство е несовршено и содржи во себе страдање. Вечна хармонија, мир и среќа постојат само во Бога. Па така, „пеколот„ не е од Бога создаден, а нешто што не е од Бога создадено, не може ниту вечно да постои.

Христос е испратен како Исус од Назарет да ги врати отпаднатите Божји деца, но не со сила бидејќи во Бога нема присила, туку покажувајќи им го патот назад во вечната Татковина преку остварување на Божјите закони во форма на самоспознавање, каење, простување и молење за прошка и поправање. По збиднувањата на Голгота(по распетието на Исус), Христос ги трансформирал сатанските подрачја во чистилишни и подготвителни подрачја за влез во Царството Небесно. Таму, во чистилишните подрачја душите го доживуваат своето некогашно погрешно постапување и за понекои тоа изгледа како пекол, бидејќи тие самите пеколно се однесувале кон другите. Меѓутоа таа „пеколна„ душевна состојба не ја создал Бог ниту ја предизвикува Христос, туку самата душа со своето погрешно однесување. Таа душевна состојба трае само додека душите не го спознаат своето погрешно однесување и погрешни ставови за кои цврсто некогаш се држеле и за истите искрено не се покајат и не ги променат. Тоа до некаде може да се спореди со огледало. Огледалото само покажува како моментално човекот изгледа, но не е огледалото тоа кое доведува до тоа човек така да изгледа. Доколку човек не е задоволен со својот изглед нема да се жали на огледалото каков одраз дава, туку треба нешто на себе си да промени. Доколку човек промени нешто во својот изглед, тогаш и огледалото автоматски ќе одразува променет изглед.

Еден ден сите луѓе и души, некои порано некои подоцна - одлуката секој сам ја донесува за себе, ќе го прифатат Христовото водство и ќе се вратат во Небесното царство.

Последна измена: 22 октомври 2016
  18. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Во кои цркви влегувале тие?Се читаш ли што пишуваш?Сигурно немало "цркви" без хиротонија и преемство како вашите сега така?!Признај во кои цркви влегувале тие што ги замислуваш.

19. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    4.273
    Во Божјите објави објаснето е дека нема разлика помеѓу Бога и Законот - тие се Едно.
    Универзалното добро Е Бог. Божјата Волја е составен дел од Бога, таа не е одвоена од Бога. Тие се едни од градбените елементи на создавањето, на чистото постоење кое го нарекуваме Царство Небесно како и на нас самите кои изворно гледано сме Божји синови и ќерки.

Проблемот во разбирањето на ова настанува кога ние Бога (погрешно) го замислуваме со човечки лик и човечки особини кој во одреден момент од историјата, немајќи си друга работа, создава некакви закони и дели правда. Меѓутоа Бог не е човек!

Некои религии велат дека Бог го создал човека според својот лик, меѓутоа смислата на тие зборови е дека Бог ги создал духовните битија изворно каков што Тој бил и Е самиот: Божествени. Дел од создадените битија дури подоцна одбрале да отпаднат од Божјото создавање и постепено станале луѓе во телесна смисла на зборот.

20. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Од @EvAngelis чекам одговор во кои цркви влегувале христијаните што тој ги замислува во времето кога се одржувале Соборите.И зошто тој не влегува веќе во такви цркви?Кој му забрани?Мартин лутер ли? Мартин Лутер ли за него беше распнат па да основа нова црква или Христос?