Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Сакаш да ми кажеш дека ако некој те малтретира тебе или некој твој близок, ви нанесува некаква болка итд, ти и поред сите тие тортури и понатака ќе ја сакаш таа особа, ќе ја љубиш( по твое) и нема ни да ја пријавиш на надлежните органи!??
    Да видам да не верувам(facepalm)

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. korisnichka

korisnichka Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Си го кажав моето, толкувај си сега ти :)

На Orthophill и Rama им се допаѓа ова.
  3. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Јас го кажав моето мислење околу тоа и нема никогаш да го прифатам...па горела и во пеколот:)

4. korisnichka

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Можно е да не го разбираш баш глаголот љубам. Во овој случај тој е синонимен со простувам, се молам за тој што ми нанел болка, дури и срцето да не ми сака ќе се принудам да речам помилуј го Боже, знам дека не можам да застанам пред Тебе со чувство на омраза што се крие во мојата душа, дај ми да простам како што Самиот Ти Господи на крстот им прости на Твоите непријатели.

На Orthophill, Bulgarian, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.725
    Допаѓања:
    10.238
    Епа тоа е тоа кога велам дека православните си имаат свои пророци од 8-9ти век (Јован Дамаскин пример), оваа Теодора е од 10ти век, Григориј Палама од 13ти век.. а после ги викате „нововерци“ протестантите кои се држат до учењето на Исус и апостолите од 1ви век :)

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  6. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Дали тебе ти е познат глаголот Љубам за кој ми говори членката над тебе??

7. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.804
    Prostuvam,toa e klučot,goleminata na čoveka koj stremi kon Boga....toa ne znači deka go ignoriraš grevot na svojot neprijatel,za istiot imaš pravo da zboruvaš,duri i ako si vo direktna fizička opasnost imaš pravo na odbrana,no na osveta ne....ako nekoj go napadne tvoeto dete,ne daj Bože,ti sigurno nema da otideš i da go napadneš negovoto....napadot ke go prijaviš,a na neprijatelot ke mu zapališ sveka i ke se pomoliš za negovata duša da dobie svetlina kako plamenot od tvojata sveka za pocetok....teško e sekako,najteško,golem predizvik za nas nesovršenite,no osloboduva toa prostuvanje koe mu go podaruvame na neprijatelot naš....pravdata ne e vo naši race,bidejki sme nesovršeni i malku znaeme..

Vo sekojdnevniot život,ludjeto so čisti srca ,ispolneti so ljubov,koi znaat da prostuvaat,redovno dobivaat Bozja blagodet,no premnogu e lično da raskažuvam.:)

На EvAngelos, A-j-a, Orthophill и 2 други им се допаѓа ова.
  8. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Јас неможам да простам, и сега што значи тоа, дека јас немам чисто срце???

9. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.804
    Probaj,vežbaj,nemožam zvuči premnogu mlako nekako :P

На Bulgarian, Orthophill, Bitter-Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. korisnichka

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Свети Јован Дамаскин, свети Григориј Палама, свети Арсениј Кападокиски се светии со голема смелост пред Бога.

Последна измена: 2 ноември 2016
    На Bulgarian, Rama и Orthophill им се допаѓа ова.
  11. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Може да се пријави и тоа е и добро да се пријави доколку станува збор за голем злостор како убиство,педофилија итн.Но иако сме ги пријавиле љубовта кон нив да не исчезне.Затворите денешни се направени благодарение на влијанието на христијанството:А непријателот твој ако е гладен нахрани го,ако е жеден напој го,ако е необлечен облечи го.Останатата казна е неопходна педагошка мерка за ред и поредок во општеството.

На sonuvana, korisnichka, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Е ете од таа теза јас станав неверник, се можам да сварам и да прифатам од светите писма ама да го сакам мојот непријател и да му вртам друг образ, е тоа НИКОГАШ!!
    Не ми се верува ни дека Бог тоа така го рекол, невозможно:?:

13. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Нека бе бабо. Од шамар не се умира. Шамарот не може да боли како други работи.Нека фрлаат камења, нека вреѓаат,што сакаат нека прават. Нож во грб ми забоде некоја си, шо да нааправев? Ене ја гледам многу е "среќна". Не да се ситам, треба да сфатиме дека некој е со толку во главата и крај.Сака да уништи подобар од него амааа има некој од горе што гледа и чува, среќа никогаш не ме заборава. Кој што сеел тоа ќе жнее. Секој за себе.

На sonuvana, A-j-a, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. A-j-a

A-j-a Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    2.024
    Дека можеш со цело срце да им простиш, да ги сакаш и Благословуваш сите оние кои на било кој начин те повредиле, навредиле ти нанеле било какво зло, од мое искуство ви кажувам дека и тек како може и е возможно. Првата лекција која што ја добив од надоброт Учител (Бог) беше токму простувањето. Неговата промисла и план за мене беше полно со Негова љубов и милост кон мене, ми ја пружи раката за да ме извлече од душевното мртвило во кое тонев, за кое само знаев дека нешто не штима, а не бев свесна дека всушност се давам. По Негово допуштање се случи случка која ми го распарчи срцето на парчиња и додека се случуваше тоа ми долзволи и ми ја покажа со свои очи да видам и да почуствувам разликата на духовите. Верувам дека Бог го дозволи сетоа тоа за мое добро и спасение иако тогаш јас не го согледував тоа.Не се случи преку ноќ да научам да им простам на сите, беше тешка и долга борба, траеше година ипол/две дур јас конечно со Божја помош се изборам да го научам тоа и конечно вистински да се свртам ко Него. Ве разбирам сите кои не верувате или се сомневате дека е ова можно, затоа сакав токму на вас да ви се обратам со мое искуство за да ви кажам дека сепак е можно. Качувањето по планината е тешко но кога ќе стигнеш на врвот чуството е предобро. Ако некогаш живеев во пекол залажувајќи се себеси дека сум им простила, а вусшност не свесна дека простувам само со устата, а не и со срцето, денес ја живеам слободата. Да простиш и да сакаш значи да го гледаш тој/таа што ти згрешил како воопшто и да не се случило тоа. Да го сакаш и разбираш уште повеќе. Тогаш ни на крај на памет не ми паѓаше дека еден ден ќе се чуствувам и ќе кажам: "Му благодарам на Бог за скршеното срце и болка што сега согледав дека и тек како биле Божја милост и Благослов." Салава Му на Господа сега и секогаш!

Престанете да се ставате во улога на жртва како што тоа го правев јас. Оф колку сум несреќна, леле колку ме повредија, леле што се не доживеав и проживеав, еден куп солзи. чуство на самотија, самосожалување, напади од лоши помисли кон тие што ме повредиле...пекол. Не си го правете ова на себе, престанете да кукате, не ви се виновни другите туку вие не знаете да сакате колку и да е тешко да се прифати ова. Ама тој ми направи вака или така, нема ама, тој ќе си одгвоара за себе, а ти си должен да покажеш љубов. Почнете да се менувате самите, бидете вие промената која сакате да ја видите во светот. Не ги игнорирајте Неговите повици, не чекајте да дојдете во момент каде што ќе нема друго чаре туку ќе мора да поминете низ голема болка за да се превоспитате. Не избирајте улога на жртва изберете улога на победа во љубовта. Бидете светилник за остантите околу вас. Ви ветувам дека ќе живеете во Божја слобода, мир, љубов и среќа.

“Зашто Бог толку ги засака луѓето од овој свет, што Го даде Својот Единороден Син, за да не загине ниту еден што верува во Него, туку да има вечен живот.”(Ев. Јован 3:16)

Ова е најголемиот чин на љубов некогаш направен и најдобриот пример за сите нас што е љубовта и каква е таа. А чим Бог ни вика дека секој од нас има сила да оди по Божјиот пат и со тоа да живее праведно, во мир и љубов, значи дека е така и ќе немаме изговор за тоа. Секој човек има два пата пред себе: или ќе го одбереш Бог или световниот пат, трето нема. Што и да одбереш сносиш лична одговорност. Секој ќе биде награден спред сопствениот труд. Бог на сите да ни даде огромна страхопочит кон Него. Христијанската љубов дава и заборава - поднесува и простува.

Последна измена: 2 ноември 2016
    На Orthophill, sonuvana, korisnichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Што ни дала христијанската љубов?
    Зошто мора да поднесуваме и простуваме?
    На никој лошо не му мислам и ниту му правам, на никој нема да му простам ако ми нанесе болка, дали мене или на некој близок...кај мене важи паролата око за око, заб за заб....
    Не се согласувам со тебе што мислиш дека бог ни дал огромна страхопочит..тоа ти е како верување од страв.
    Јас не се плашам и неможе никој да ми проповеда такви заблуди.

16. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.804
    Kako da ne si baba,tuku nerazumno dete koe bez troška strav istrčalo na ulica polna avtomobili.

Treba da se ima malku strav,ako sme svesni deka ogromna ljubov stoi zad nego.....na kraj ke ispadne deka nie koi veruvame ne čuvstvuvame ljubov kon svoite najbliski,tuku ete vo imeto na Boga ne znaeme da gi zaštitime vo svetot.

No,mozno e da se veruva vo Gospod i da se živee sepak.....i da se greši,kae i prostuva :)

На A-j-a и Rama им се допаѓа ова.
  17. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Е оди бе душо сега ти на онаа гуска од негувателка прости и што го попарила јадното детенце и го осакатила за цел живот:envy:а јас ќе одам коса да и исчупам, па нека мене ми прости господ.

18. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.804
    Toa sigurno ke mu pomogne na kutroto detence,baš,uff
    Koja korist ke ima toa od pobudalena majka,koja namesto da go gušne i se obide da mu pomogne dodeka e vo bolka,odi i korne kosi na nekoja neguvatelka grešna?

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  19. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Они нека ни тепаат деца.. педофилија итн и ние ќе простиме ?? ПРОСТИМЕ? Јас да имам можност ќе ги казнам сама таквите едно најлошо казнување за таквите , па потоа ќе се покаам .. Бог е семоќен ќе ни прости :)

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  20. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Епа сигурно нема таа јадна мајка да ја благословува негувателката и да го моли бог да и даде здравје и среќа!!
    уфффффффффффффффффффф