Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.107
    Треба ли и јас да ставам име и презиме? Не ни требаат пријателите на @EvAngelos, јас од прва рака ти кажувам.
    Ако не сакаш мене да ми веруваш, прашај ја @korisnichka. Штом е од Струмица верувам дека прва ќе потврдеше да се случеше тоа.

На crimson, Bender Rodriguez и EvAngelos им се допаѓа ова.
  2. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    На секој човек чуда му се случуваат секојндевно - само ако одбере да верува во нив. Луѓе се молат за среќа, мир, да најдат пофино работно место, да се сретнат со љубовта на својот живот - и овие работи им се остваруваат. Но, ова се лични, субјективни чуда и никој за вакво „чудо“ нема да бара доказ. Дали се работи за чудо, остварување на молитвата или пак, ништо повеќе од среќа и случајност, зависи од индивидуалната перцепција на нештата.

Од друга страна, чуда во медицината, особено излекувања на инаку неизлечиви болести, се чуда кои влегуваат во доменот на објективната реалност. Сакам да кажам, ако зборуваме за медицински болести и состојби, не постои некаква средина, која остава простор за субјективизам и лично толкување на работите.

Излекување или се случило, или не се случило - ако се случило, тогаш се должи или на медицината како наука и принципите на кои функционира човечкиот организам и имунолошкиот систем (т.е. не е чудо) или, ако за истото медицината не познава лек или спонтана ремисија, тогаш, без сомнеж, се работи за чудо.

Или е, или не е чудо - трето нема. Едноставно е.

А ако навистина е чудо, тогаш не би требало да биде воопшто тешко истото да се докаже и потврди.

Карл Саган рекол „Extraordinary claims require extraordinary evidence“, а товарот на докажувањето е на оној кој тврди дека чудо се случило а не на оној кој е скептичен да поверува во тоа.

Во однос на муабетот дека најмногу чуда се случуваат во православието - односно, да се корегирам, дека најмногу сведоштва за чуда има во православието - тоа може да се гледа од две страни.

Едната е - чим постојат толку сведоштва за чуда во православието, многу повеќе во споредба со другите деноминации, тогаш православието мора да е баш она вистинското.

А другата страна е следнава. Ја би рекол, дека во православието, т.е. барем на нашиве простори постои и најголем број на гатачи и бајачи по глава на жител. Што мислите, на што се должи тоа?

Едната можност е на нашиве простори да живее најголем број на луѓе со натприродни способности, а другата е дека луѓето кои живеат овде се посуеверни, полековерни и понеобразовани во однос на други земји со многу помалце гатачи и бајачи.

Што мислите, кое е поверојатно? :)

Е па, истото важи и за чудата. Или навистина се случуваат во огромен број на овие простори (а некако, по некоја случајност, за ниедно нема ниту еден опиплив доказ), или тоа е резутат на огромниот број на лековерни и суеверни луѓе кои живеат овде, спремни да поверуваат во се што ќе им се сервира.

Ако ја примените истата скепса со која им приоѓате на гатачите и бајачите и врз „сведоштвата“ за чуда, многу лесно ќе дојдете до вистината. :)

На Tan4ence, Lella, EvAngelos и 2 други им се допаѓа ова.
  3. korisnichka

korisnichka Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Вистината е Христос. Личност е вистината, не факт, појава, случка, па ако сакаш и чудо. :)

На Rama и Petra777 им се допаѓа ова.
  4. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.209
    Како ова е поврзано со тековната дискусија? Овде не збориме за вистината, туку за лагата. Конкретно зошто православните имаат потреба да измислуваат лажни „чуда“ како ова со мистериозното немо дете што прозборело??
    Или еве уште поконкретно, зошто ти како православна имаше потреба да лажеш дека го познаваш мистериозното немо дете што проговорело? :)

На Bender Rodriguez му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    @EvAngelos и ја лажам за себе ?

6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.678
    Допаѓања:
    79.754
    А зошто мене цело време ми се чини дека случајов е постар? Имам и јас пријатели и пријателки од Струмица и можам и јас да прашам ако толку ви значи тоа.

Едит: мене кога би ми се случило такво чудо не би сакала мојот идентитет да се открива на јавноста така да, сосема разбирам зошто за ова не се знае многу. Само за себе е тоа, ќе си го славам Бог уште повеќе, само без многу драматизирање.

На korisnichka и Petra777 им се допаѓа ова.
  7. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.209
    Збориме за мистериозното дете кое наводно било немо и проговорело и за грчкиот болг кој што излезе со приказнава и напиша дека било од Струмица, а Струмица не знае ништо за тоа.

@Bitter-Sweet распрашај се слободно, иако јас мислам дека доволно луѓе се распрашаа од Струмица и околината, а и доволно време помина за веста да се рашири и низ цела Европа, а не пак Струмица ништо да не знае за тоа :)

Битер, кога ти би била нема цел живот и чудесно би проговорела, што би правела? Ќе се криеш во подрум остатокот од твојот живот? Или ќе одиш надвор и нема да збориш за да не дознаат луѓето за тоа „срамно злосторство“ што ти го направил Господ или некој светец?
    Кога Исус го воскреснал Лазар, Лазар не се криел во гробницата за да се преправа дека е мртов за да не дознаал луѓето за тоа што Исус му го направил, туку се движел меѓу луѓето за да го прослави Исус како воскресението и животот. Читај што пишува во евангелието...

„Многу Јудејци научија дека е таму, па дојдоа не само заради Исуса, туку да го видат и Лазара, кого го воскресна од мртвите.“ (ев. Јован 12:9, Библијата)

Гледаш, воскреснатиот Лазар не се криел, не го криел чудото што Бог му го направил, туку седел покрај Исус на трпезата како живо сведоштво за тоа дека Исус е воскресението и животот.

8. korisnichka

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    (facepalm)

На Bulgarian му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Па еве и ја за мене прв пат споделувам јавно , а знаеа само моите домашни и 2,3 пријатели.
    Ни тука не сакав да споделам, има некои кои ме знаати, додека читаат се чудат можда...
    Во 1994 немало е-медиуми , можда и за мене ќе се пишуваше да беше денес и немаше да е откриен мојот идентитет, тврдам!!!

На meckicka, Rama и korisnichka им се допаѓа ова.
  10. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Laga zasto bi bilo laga ne e laga toa zasto bi lazele za takvo nesto lugeto sveta gora e edno od najsvetite mesta na pravoslavieto ne e laga i jas sum od strumica

На Rama, korisnichka и Petra777 им се допаѓа ова.
  11. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    И кај мене имаше чудо во мојот живот што имам кажано само на моите дома и на никој друг.И ако би кажал на други можат да ме направат луд и не би се нафатил да кажувам.Можеби некогаш во некое друго време.

На Rama, korisnichka и Petra777 им се допаѓа ова.
  12. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Јас верувам во чудото за немото дете,и не само во него туку и во мал милион чуда што се случуваат или случиле низ светот,и не ми треба никаков пишан доказ.
    Доказ се бара за да се увери и насити нашето око,а јас пред се чуствувам и пристапувам со чиста верба и љубов ,тие се "моите очи".
    Комплексна тема е ова,за оние кои не веруваат,и може цел живот да им помине во потрага на барање на доказ,а да не најдат,што не значи дека чуда не се случуваат ;)

На agios, Orthophill, meckicka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Gospodine evangelos kazi mi kakvi se tie cuda kade sto samo gospod gi spasuva lugeto dve takvi cuda mi se slucija i licno na mene kade sto sekundi bea vo prasanje dali ke preziveam ne minuti sekundi pa ne trubam niz javnosta kako sto ti vikas oti se sme trubele niz javnosta za mene svedocat doktorite sto se borea za mojot zivot da mi go spasat i do dendenesen vikaat samo gospod ja spasi ovaa devojka zasto gospodine evangelos koga vi e najtesko doagate pak da ne molite nas pravoslavnite da se molime i vas da vi se slucat takvi cuda a sega go navreduvas pravoslavieto toa sto go pisuvam za vas licno na mene mi go imaat kazano luge od tvojata vera

Zasto gospodine evangelos golem del od vas odat na sveti vasilie ostroski da se molat da im se sluci cudo koga ja imat vasata crkva a znaeme oti sveti vasilij ostroski e pravoslaven svetec

A i sto te interesira tebe za pravoslavno dete koga ti ne si del od negovata vera dali e laga ili ne ne e laga gospodine i jas sum strumicanka i ke ti kazam oti ne e laga a i nema pricina da se laze kazi i ti nekoe takvo cudo sto se slucilo vo vasata crkva ne samo biblijata biblijata takvi cuda se slucuvaat samo kaj katolicite i kaj nas kaj vas gospodine gi nema

На Orthophill, Rama и Bulgarian им се допаѓа ова.
  14. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.209
    Rama, во Библијата го пишува следново:

„Тоа е оној, чие доаѓање е според сатанското дејствување, со секаква сила, и со чудесни знаци и со ЛАЖНИ ЧУДА и со секаква неправедна измама, за оние кои загинуваат, зашто не ја примија љубовта кон вистината за да се спасат.“ (2 Солунјаните 2:9-10, Библијата)

Претпоставувам дека ја веруваш Библијата бидејќи се декларираш како христијанка. Е сега моето прашање до тебе е:
    Ако веруваш во мал милин чуда што се случуваат или се случиле низ светот без никаков доказ, тогаш како ги разликуваш лажните од вистинските чуда?
    Дали веруваш во чудата на Константин Кајшаров или на Иван Исцелител од Куманово?

15. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    @EvAngelos Ни под разно нема да поверувам во човек ко Иван исцелител и Кајшаров,и во мојот град има такви ко нив,па не ги бранам и не им верувам....секако дека и верувам на библијата и ја читам,но во исто време многу работи и факти се извадени од контекст,како што и верувам на библијата,исто толку им верувам на светците и големите Отци на Црквата.
    А знаеш на кој му верувам "слепо" од срце? Само на чудата по Цркви и Манастири и од Светците (е за нив мислев мал милион чуда за кои не ми треба никаков пишан доказ).И не се декларирам како христијанка туку како Православна Христијанка...

Патем денес е Св Никола :) куќна слава ми е,душата ми е исполнета со радост,утрово бев во Црква и си пеев лепче со Отецот,во чест на Св Никола..за многу години да биде и да се слави во век и веков.
    Амин!!!

П.с не заборавајте колку е значаен Св Николај,него на денешен ден му оддаваат сите чест,и од други вери и атеисти,не ја погазуваат неговата светост,го почитуваат фактот на полноќ во 12 оние кои пловат по море,океан дека мора да застанат со пловењето некое време,во чест на овај светител и голем отец,кој е заштитник на морињата и децата...

На okcenzi, theowndemon, A-j-a и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Директен цитат од библијата и директно промашување на неговото толкување:

" 9. оној, чие јавување, по дејството на сатаната, е со секаква сила и знаци и лажни чудеса,
    10. и со секакво неправедно измамување меѓу оние, кои загинуваат, затоа што не ја примиле љубовта на вистината за своето спасение." (2 Солунјаните 2:9-10, Библијата)

"
    Претпоставувам дека ја веруваш Библијата бидејќи се декларираш како христијанка. Е сега моето прашање до тебе е:
    Ако веруваш во мал милин чуда што се случуваат или се случиле низ светот без никаков доказ, тогаш како ги разликуваш лажните од вистинските чуда?
    Дали веруваш во чудата на Константин Кајшаров или на Иван Исцелител од Куманово?"
    (Протестант EvAngelos )

Чисто да се знае потеклото на речениците,зошто за ист цитат од библијата има и еден куп толкувања.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  17. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.209
    Истото ова го кажав пред 3 дена на темава :)

18. korisnichka

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Хахаха од кога urban dictionary станал авторитет за разрешување на теолошките поими?!

На Rama и Orthophill им се допаѓа ова.
  19. korisnichka

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Не може да зборува за медот тој што не го пробал...

На Bonus-Kombinator, Rama, Orthophill и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Едноставно е - чудото е лажно, по дифолт, ако се случило надвор од твојата религија/деноминација; чудото е вистинско, исто така по дифолт, ако се случило во твојата религија/деноминација. :D

И, според ова, испаѓа дека за чуда стварно докази не се потребни - бидејќи, ако „чудото“ се случило надвор од вашата вера, тогаш сите докази кои ќе бидат презентирани во негова корист се отфрлаат, со дури и преголема доза на скепса и неверување. Ако пак, „чудото“ се случило во рамките на вашата вера, тогаш без разлика колку се шупливи и непостоечки доказите, вие наивно и лесноверно, без ниту грам скепцизам, пак ќе си верувате дека е вистина.

Така да, слободно верувајте си во што сакате, ама не очекувајте дека вашите пристрасни и неосновани верувања мора да бидат прифатени од сите на темава. :)

Peace!

На theowndemon, Lella, meckicka и 2 други им се допаѓа ова.