Ова е класична слепа вера. Најјако беше кога една девојка (со изразита слепа вера) го постираше моето исцеление во фејсбук групата „Чуда во светото православие“. И одма почнаа да фрчат лајкови и коментари AMIN AMIN AMIN се до моментот кога јас пишав коментар дека тоа е моето сведоштво и дека јас сум протестантски христијанин и дека тоа чудо се случи надвор од православието. И тогаш престанаа лајковите и немаше повеќе AMIN AMIN AMIN Слепа вера по дефиниција.
Затоа и се откри лагата.Нели нема ништо тајно што нема да стане јавно,според цитат од библијата де.А она што е вистина си останува за слава на Бога. Православието не трпи лага и во свое време лагата и злото се разобличува и исправа. На твоето "чудо" и ти сам викаш дека можеби не е чудо туку си излечен поради терапијата.И ти си скептик.
Не туку се откри слепата вера на луѓето на кои било какво чудо или „чудо“ или „пародија од чудо“ да им постираш, ако е постирано на православна група одма ќе пишат амин амин амин без грам мозок да уклучат при тоа. А важи и обратното. Да земеме сега некое чудо што се случило во некоја џамија во Саудиска Арабија, да го копираме на таа група или тука на форумов и наместо зборовите „џамија и Саудиска Арабија“ да ставиме „црква и Грција“, сите вие ултра-православни ќе го излајкате тоа чудо и ќе викате amin амин amin, алелуја, слава на Бога! Тоа е слепа вера по дефиниција. Слепата вера не користи низ грам мозок за веродостојноста на чудото. Тоа е вера без разум. Дијаметрално спротивна од верата на која што повикувале Исус Христос и светите апостоли. Слепата вера е опиум за народите, средство за масовна манипулација. Таа поттикнува суеверија, пранзоверија, одење по гатачи, бајачи, врзување и одврзување магии, гледање на кафе, тарот карти, соништа. Слепата вера најмногу упалува кај лековерен и необразован народ.
Ako napišam deka veruvam vo postoenje na čuda,koi se slučuvaat vo pravoslavnata vera,a pritoa ne baram dokazi za toa, ispadja deka mojata vera e slepa....sekako deka sekoj od nas posakuva što poveke lični čuda,pomedju drugoto i za da je jakne svojata vera,bidejki taa ne sekogaš e so postojan intenzitet i žar. Kako i slepata nevera vpročem....i vie koi se trudite i deklarirate kako ateisti,posakuvate čudo koe ke ve demantira. No do nego ne se doadja,preku postojano baranje dokazi,bidejki i ne bi bilo čudo,ako ni e se kristalno jasno,ako sekogaš možeme da znaeme i očekuvame da se sluči ona što ni e poznato. Nesovršeni sme,vo pomala ili pogolema mera i gordo e i za moment da mislime deka možeme da go promenime toa,vo tolkava mera,da i za mig posakame da bideme ednakvi na Boga......bidejki nevozmozno e sekako toa. Ne znaeme ni mnogu sekojdnevni i lesno soznatlivi nešta pa živeeme......kolku od nas ne znaat kako funkcionira strujata na primer,pa toa ne ne sprečuva sekojdnevno da ja koristime....ili da vozime avtomobil,a ne znaeme ni srafče da zamenime,ako zatreba.....i ušte što ne... Sakame li duhovno znaenje,morame da učime mnogu i odime čekor po čekor....so tek na vreme poleka se otvara,poleka se dobiva nova poinakva slika na svetot vo koj živeeme. Nekoi od nas gi dopira blagosta Božija,iako svesno ne ja pobarale,prosto uspeale da go prepoznaat momentot,koj mnogu go propuštaat. Poradi toa,smešno,pomalku navredlivo deluva, koga nevernicite baraat od vernicite dokazi za ona što go čuvstvuvaat. Od druga strana pak,sekoj vernik koj se obiduva da ja opise milosta Božija,a mu nedostasuvaat zborovi,može da se najde vo opasnost da sudi,namesto da rasuduva. Sekako ne e lesno,da bideš postojano ispraven po ovie pateki kon Boga.....Svetata Crkva e tuka od golema pomoš,ma što za toa mislele nekoi od nas...
Isus neli pravese cuda dodeka bese na zemjata lazar neli go ozivea od grobot sto mu rece stani lazare ti ne si mrtov neli so vleguvanjeto vo erusalim lugeto mu postilaa pred nego sekakvi bolni slepi invalidi neli koga vleze vo hramot go izleci sleiot isto vo banjata vitezda ednas godisno sleguvase angel bozji i lekuvase zasto i sega da ne prave cuda koja e pricinata da lazat lugeto sto ke dobijata so lagata
Супер што ги спомна Исусовите чуда. Тие се одличен пример за да ја увидиш разликата помеѓу вистинските чуда (потврдени со докази) и лажните „чуда“. Воскреснувањето на Лазар vs. мистериозното немо дете од Струмица што проговорело. Кога му соопштиле на Исус дека неговиот пријател Лазар е сериозно болен (на умирање), Исус не отишол веднаш во Бетанија, туку почекал Лазар да почине. „И кога чу дека е болен, остана тогаш уште два дена во местото, каде се наоѓаше.“ (ев. Јован 11:6, Библијата) Во меѓувреме Лазар умрел. „Тогаш Исус им рече јасно: „Лазар умре; и се радувам заради вас, дека не бев таму, - за да поверувате;“ (ев. Јован 11:15, Библијата) Зошто се радувал Исус? Затоа што Лазар умрел и што неговата смрт ќе биде потврдена од целото село (Бетанија) со тоа што Лазар 4 дена ќе седи во гробницата завиткан со платно целиот и целото село ќе го оплакува. Исус се радувал затоа што учениците и тамошните селани ќе имаат ДОКАЗ, а не слепа вера за тоа дека Исус може да воскреснува мртви. Доколку Лазар бил само еден ден во гробницата, може да има скептици кои ќе тврдат дека не бил мртов, туку во кома и дека се разбудил кога дошол Исус. Но Исус се радува што 4 дена поминале од неговата смрт и дека телото на Лазар дури и почнало да мириса... „Исус рече: „Поместете го каменот!” Марта, сестрата на покојниот, Му рече: „Господи, веќе смрди, зашто е четири дни во гробот.”“ (Ев. јован 11:39, Библијата) Значи со овој детал, сите потребни јавни докази за смртта на Лазар биле обезбедени од страна на Исусовото задоцнето доаѓање во Бетанија. И сега се случува вистинското чудо, не во некој скриен агол, не врз некој анонимен лик кој никој не го познавал во Бетанија (како што е случајот со мистериозното немо дете од Струмица за кое струмичани прв пат слушаат , туку чудото се случува јавно пред очите на сите насобрани луѓе кои го оплакувале Лазар и кои слушнале дека Исус доаѓа: „Откако го рече тоа, викна со силен глас: „Лазаре, излези надвор!” Умрениот излезе, завиткан со повои по рацете и нозете, а лицето му беше забрадено со крпа. Исус им рече: „Одвиткајте го и оставете го да оди!”“ (ев. Јован 11:44, Библијата) И потоа следи нормалната и очекувана реакција од чудото кај насобраните луѓе. Многу луѓе поверувале во Исус, веста веднаш се раширила нашироко (бидејќи не воскреснуваат луѓе секој ден нели?), па дури и до непријателите на Исус (фарисеите) кои потоа одлучуваат да го егзекутираат „Тогаш мнозина од Јудејците, кои дојдоа со Марија и видоа што направи Исус, поверуваа во Него; а некои од нив отидоа при фарисеите и им рекоа што направи Исус. Затоа свештеничките главатари и фарисеите го свикаа Синедрионот и рекоа: „Што да правиме? Зашто Овој човек прави многу чудеса? Ако Го оставиме така, сите ќе веруваат во Него, и Римјаните ќе дојдат и ќе ни ги одземат и земјата и народот!”“ (ев. Јован 11:45-48, Библијата) Кога дознале за ова чудо, многу луѓе кои не сакале да веруваат слепо, доаѓале во Бетанија за да го видат со свои очи воскреснатиот Лазар. „Многу Јудејци научија дека е таму, па дојдоа не само заради Исуса, туку да го видат и Лазар, кого го воскресна од мртвите.“ (ев. Јован 12:9, Библијата) Дали приметуваш огромна разлика помеѓу чудото на воскресението на Лазар и ова чудо за кое што читаме од некое интернет блогче за некое дете од Струмица кое наводно било немо и проговорело, а за кое дете струмичани ништо не знаат? 1. Библијата јасно претскажала дека лани чуда ќе се случуваат. „Тоа е оној, чие доаѓање е според сатанското дејствување, со секаква сила, и со чудесни знаци и со ЛАЖНИ ЧУДА и со секаква неправедна измама, за оние кои загинуваат, зашто не ја примија љубовта кон вистината за да се спасат.“ (2 Солунјаните 2:9-10, Библијата) 2. Лажните чуда имаат за цел да ги заведат луѓето да веруваат на одредена религија, култ, секта, убедување и сл. Демек ете таму се случи чудо, значи таму е вистината од утре ќе верувам во таа религија и ќе бидам нивен член или сл. 3. Новинарите се добиваат лајкови и шернувања на таквите сензационалистички вести (чуда) и со тоа и бесплатна реклама на својот сајт.
Никој не рече дека Бог не може и денес да прави чуда КОГА сака, КАДЕ сака и АКО сака. Сепак како што се гледа по Исусовите чуда и по чудата на апостолите, сите јавни чуда кои Бог ги прави за нив обезбедува докази и воопшто не бара од верниците слепа вера. Прочитај го уште еднаш претходниот пост, за да видиш разлика помеѓу Исусовото чудо и ова измислено чудо запишано на тоа блогче.
i zasto doagate kaj nas pravoslavnite da ne molite da se sluci cudo koga vi e najtesko i ti i jas znaeme oti bese taka vo strumica za edno bolno dete se molevme site toa ne go kazuvas oti ne ti odgovara i jas sum od strumica i tocno znam koe e deteto sakam da mi odgovores na tie prasanja zasto odite sto barate na sveti vasilie ostroski koga vi e najtesko a on e pravoslaven svetec zatoa sto znaete oti pravoslavieto e vera sto ne uci da se sakame site oti eden e gospod za site a za tebe kako propovednik alal da ti e ako gi uces tvoite vernici da plukaat po drugite veri kade pise tocna za lazni cuda ne pise nikade tuku pise za lazni uciteli sto ke sirat lagi za verata
Библијата не се занимава со обликот на Земјата. Само на едно место маргинално се спомнува „Земниот круг“ (Исаија 40:22, Библијата) и исто така маргинално се спомнува дека Бог ја закачил Земјата на ништо (Јов 26:7, Библијата) - што всушност значи дека Земјата лебди нели. Но сепак ни таму не е тема обликот и формата на Земјата. Бог го обдарил човекот со разум за самиот да се бави со научно истражување и самиот да го дознае обликот на Земјата и останатите научни сознанија.
Kazi i ti nekoe takvo cudo sto se slucilo vo tvojata crkva spodeli so nas kazi toj i toj covek prozbore progleda kaj nas vo nasata crkva kazi ne vrti suci se pravoslavieto da go napagas spodeli
Jas mislam evangelistite ne se raspravaat za verata so drugi luge na forumi sekoj den so mececi nanazat I toa e del od verata , znaci verata ja imas za sebe drugiot ako Ima protiv tvojata Vera ili ako ne se soglasuva ne e moja rabota jas da go ubeduvam ili raspravam , ako se svesti za laznite cuda ili za poklonuvanje na na drugi idoli ikoni neka poveli neka pobara proska samiot od bog ili nokogas ednostavno nema da se svestat nekoi luge nivna rabota. Nie sme ovde da sirime lubov sekoj den a ne debati toa e smislata na sekoja vera , da pomogneme na nekoj , dodeka se raspravam jas za verata tuka na forumov za toa vreme ke napravam po pametna rabota za bog I za mene .
Еве ќе ти одговорам: Не доаѓаме. Тоа е лага. Еве јас на пример бев болен од рак и не сум отишол ниту во православна црква, ниту во православен манастир. Тоа им го кажав и на неколку новинари и затоа ја тргнаа иконата од света петка од моето сведоштво што одеше по интернет. Не дозволив Божјата слава да биде засенета со славење на луѓе. Ај сега ти одговори ми зошто вие одите кај Кајшаров кога ви е тешко? На последниот „исцелителен концерт“ кај Кајшаров имаше околу 400 души. Зошто? Го верувате дека е исцелител? http://off.net.mk/lokalno/razno/blaze-si-im-be
Ma nemoj dosta lazes ne odete toa licno tvoi vernici od monospitovo mi go kazaa tvoi vernici sto sekoja nedela doagaat na predavanjeto fakticki izleguva ili ti ili oni lazete
@EvAngelos овде плука по православие ,а стои рамо до рамо со Проф.Петко Златески на предавања по теологија бај д веј !
Зошто секое несогласување со вашата вера и гледишта го нарекувате „плукање по православието“? Во случајов изнесувам моите гледишта за веродостојноста на објавената вест во врска со мистериозното дете од Струмица кое наводно било немо и проговорело. Изнесувам сериозен аргумент против веродостојноста на таа вест и притоа воопшто не навредувам. Објасни ми зошто е тоа „плукање по православието“?
Oti vikas oti e laga a toa e potvrdeno od pravoslavnata crkva od monah od grcija od atos od sveta gora a toa go potvrdija i strumickite pravoslavni svestenici a videoto go ima na sveta ksenija petrogradska odi otvori vidi ke vides oti ne e laga ima i vo grckite pravoslavni vesnici pisano zatoa a deteto deteto e od strumica no zivee vo solun
Epa toa e toa sto jas go zboram za niv moj sovet mu e sega neka objave statija niz vesnicite za nemoto dete oti e laga ne ovde so nas da se prepukuva ako ima hrabrost da doznae se neka ode vo pravoslavnata crkva da se rasprasa ke mu kazat nasata crkva ne mraze nikogo ne pluka po nikogo ke mu kazat se