Форумџика на годината

Сè што сакате да знаете за храна

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од MissChievous, 27 март 2024.

  1. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    24.937
    Темава нека биде општа за прашања и разговор околу храна.

    Еве мене ме интересира што мислите за сирупот од урма? Дали е здрав (секако во нормални количини)?
    Понекогаш вака го додавам малку во јадењето за да го засладам, наместо мед:

    Screenshot_20240327_183015_Gallery.jpg
     
    На Sweetlove_0312, eliesaab и Razvedena_lonley им се допаѓа ова.
  2. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    24.937
    А што мислите за путерот? Порано долго време се зборуваше дека не е здрав, сега па обратно, спаѓа меѓу здравите масти.
     
    На Cosmic Girl и Razvedena_lonley им се допаѓа ова.
  3. Malesia

    Malesia Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.502
    Допаѓања:
    2.826
    Пол:
    Женски
    Јас знам дека е поздрав од маргарин 8)

    Сигурно поздрав од шеќер 8)
     
    Последна измена од модератор: 29 март 2024
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.733
    Допаѓања:
    172.793
    Пол:
    Женски
    Според мене путерот е многу подобра опција од сите алтернативи на пазарот..

    А сирупот од урми барем има низок гликемиски индекс, има фосфор што е добар за забите и коските ако не се претерува .. Има и калциум и потасиум..
    Како засладувач (ако е 100% чист сируп од урма) порадо би го користела, заедно со медот од било што друго..
    Во глобала според мене и сирупот од урми и бутерот се добри за користење..Нормално во умерени количини

    Исто порадо би пржела компирчиња во свинска маст него ли во брилијант.. Ама тоа сум само јас и моите мисли :rofl:
     
    На oblace1, Ravenn, MissChievous и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Adidas888

    Adidas888 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    21.919
    Пол:
    Женски
    Јас сакам да знам како го правите башмати оризот. :D
    На колку го варите.
     
  6. Gosh

    Gosh Мразачка на луѓе

    Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.613
    Фората е треба да го миеш едно сто пути...

    Е сеа ќе ме исхејтаат тука, али ја го мијам испод чешма у сито со ладна вода едно пуно минути, па го оставам и да кисне у грч ладна вода едно 15 минути.

    И го варам као обичен ориз, пример шоља ориз, две шољи вода, али на тивко, 2ка или 1ца,со капак покриен. И на крај оставам уште 10 минути на исклучена рингла да упие водата.

    Е се, за уште поголем хејт, ако неам време да го мијам, го варам у поише вода, го пробувам на вкус коа е готов, и после директ го мијам со ладна вода, па го враќам у тавче на топла рингла и си го зачинувам како сакам и зејтин му ставам и никад не ми се лепи.
    Иначе, вака и макарони варам, ако не ги правам со сос заедно.

    Се изнапишав.
     
    Последна измена: 29 март 2024
    На eliesaab, Ketchup и Adidas888 им се допаѓа ова.
  7. Adidas888

    Adidas888 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    21.919
    Пол:
    Женски
    И лајкам и хејтам :D
     
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Gosh

    Gosh Мразачка на луѓе

    Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.613
    Поштено. :D
     
    На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Чанта

    Чанта Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    537
    Пол:
    Женски
    Љубител сум на ориз. Од сите видови ориз најлесен ми е басмати. Има готови кесички да ги ставиш во солена вода и 10тина минути да извари и толку. Ако не е во кесичка , редам вода пола во тенџерето,сол, басмати колку што ми треба и кога е готов го ваѓам со цедилка. А инаку секој друг ориз прво го мијам многу добро. А басмати никогаш.
     
    На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Srckata28

    Srckata28 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    23.381
    Пол:
    Женски
    Имам еден многу добар трик кој функционира, мајка ми беше воодушевена. Ставаш вода во размер 2:1 со оризот, посолуваш и оставаш да заврие водата. Кога ќе врие, нека врие 2 минутки, потоа тргаш од оган и одма поклопуваш со капак. Така стои 10-15 минути и станува совршено мек, таман. Некогаш ми останува малце вишок вода ама ништо страшно, само ја процедуваш.
     
    На eliesaab, Cosmic Girl, Biljarkata и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Adidas888

    Adidas888 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    21.919
    Пол:
    Женски
    Нема да остане жив? И за каков ориз е ова?
     
  12. Srckata28

    Srckata28 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    23.381
    Пол:
    Женски
    Басмати вака готвам. Не ми до сега останал жив, веројатно пошто е тенко зрното и функционира. Ама прво убаво нека се врие во водата 2-3 минути, потоа одма поклопи и тргни, додека водата има моментум и сета пара да остане внатре.

    Јас вака почнав да готвам пошто целоооо време ми претекуваше кога го оставам на рингла и ми е топ.
     
    На Biljarkata и Adidas888 им се допаѓа ова.
  13. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.733
    Допаѓања:
    172.793
    Пол:
    Женски
    Јас вака само оној parboiled оризот го правам.. :D
     
    На SV1911 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  14. Adidas888

    Adidas888 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    21.919
    Пол:
    Женски
    Леле луѓе ме збркавте више :rofl::rofl:
    Исто толку збркана сум тука во странство, влегуваш во продавница да купиш ориз, сто вида на ориз има и сите различно се праат. У пичку матер. :D
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.733
    Допаѓања:
    172.793
    Пол:
    Женски
    Изгуглај види за каков ти зборам, ќе ти текне:D
     
    На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

    Biljarkata Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.891
    Допаѓања:
    179.061
    Басмати го варам однос 2 вода 1 ориз. Обичниот ориз ко што го знаеме од мк, однос 3-1. Тоа со покривање со капакот го правам и функционира. Е, зависи на што вариш, јас на плин и на тивко, значи 10 минути е на оган и отприлика толку му треба.
     
    На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Adidas888

    Adidas888 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    21.919
    Пол:
    Женски
    Не сме на плин. Иначе на колку е тоа тивко? Мојот шпорет е од 1 до 9. На колку би можела?
     
  18. Biljarkata

    Biljarkata Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.891
    Допаѓања:
    179.061
    Појма немам, ако е од 1 до 3 на двојка, 9 ако е најјако на 5-6. Абе пробај прво ќе му стоиш над него и ќе видиш, за колку брзо ќе зоврие, за колку брзо ќе му испари водата, па ќе знаеш за после. Инаку односот вода ориз е тој.
     
    На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Adidas888

    Adidas888 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    21.919
    Пол:
    Женски
    Абе јас го правам, ама секогаш залепен ми излегува. Сакам зрната да се двојат.
     
  20. Biljarkata

    Biljarkata Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.891
    Допаѓања:
    179.061
    Епа тогаш според маките од Гош, ние такви чудни преференци немаме:D
    Ориз ко ориз, ќе се изеде:D.
     
    На eliesaab и Adidas888 им се допаѓа ова.