1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете за храна

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од MissChievous, 27 март 2024.

  1. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.031
    Темава нека биде општа за прашања и разговор околу храна.

    Еве мене ме интересира што мислите за сирупот од урма? Дали е здрав (секако во нормални количини)?
    Понекогаш вака го додавам малку во јадењето за да го засладам, наместо мед:

    Screenshot_20240327_183015_Gallery.jpg
     
    На Sweetlove_0312, eliesaab и Razvedena_lonley им се допаѓа ова.
  2. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.031
    А што мислите за путерот? Порано долго време се зборуваше дека не е здрав, сега па обратно, спаѓа меѓу здравите масти.
     
    На Cosmic Girl и Razvedena_lonley им се допаѓа ова.
  3. Malesia

    Malesia Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    3.189
    Пол:
    Женски
    Јас знам дека е поздрав од маргарин 8)

    Сигурно поздрав од шеќер 8)
     
    Последна измена од модератор: 29 март 2024
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    173.106
    Пол:
    Женски
    Според мене путерот е многу подобра опција од сите алтернативи на пазарот..

    А сирупот од урми барем има низок гликемиски индекс, има фосфор што е добар за забите и коските ако не се претерува .. Има и калциум и потасиум..
    Како засладувач (ако е 100% чист сируп од урма) порадо би го користела, заедно со медот од било што друго..
    Во глобала според мене и сирупот од урми и бутерот се добри за користење..Нормално во умерени количини

    Исто порадо би пржела компирчиња во свинска маст него ли во брилијант.. Ама тоа сум само јас и моите мисли :rofl:
     
    На oblace1, Ravenn, MissChievous и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Adidas888

    Adidas888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.919
    Допаѓања:
    24.909
    Пол:
    Женски
    Јас сакам да знам како го правите башмати оризот. :D
    На колку го варите.
     
  6. Gosh

    Gosh Мразачка на луѓе

    Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    41.016
    Фората е треба да го миеш едно сто пути...

    Е сеа ќе ме исхејтаат тука, али ја го мијам испод чешма у сито со ладна вода едно пуно минути, па го оставам и да кисне у грч ладна вода едно 15 минути.

    И го варам као обичен ориз, пример шоља ориз, две шољи вода, али на тивко, 2ка или 1ца,со капак покриен. И на крај оставам уште 10 минути на исклучена рингла да упие водата.

    Е се, за уште поголем хејт, ако неам време да го мијам, го варам у поише вода, го пробувам на вкус коа е готов, и после директ го мијам со ладна вода, па го враќам у тавче на топла рингла и си го зачинувам како сакам и зејтин му ставам и никад не ми се лепи.
    Иначе, вака и макарони варам, ако не ги правам со сос заедно.

    Се изнапишав.
     
    Последна измена: 29 март 2024
    На eliesaab, Ketchup и Adidas888 им се допаѓа ова.
  7. Adidas888

    Adidas888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.919
    Допаѓања:
    24.909
    Пол:
    Женски
    И лајкам и хејтам :D
     
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Gosh

    Gosh Мразачка на луѓе

    Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    41.016
    Поштено. :D
     
    На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Чанта

    Чанта Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    614
    Пол:
    Женски
    Љубител сум на ориз. Од сите видови ориз најлесен ми е басмати. Има готови кесички да ги ставиш во солена вода и 10тина минути да извари и толку. Ако не е во кесичка , редам вода пола во тенџерето,сол, басмати колку што ми треба и кога е готов го ваѓам со цедилка. А инаку секој друг ориз прво го мијам многу добро. А басмати никогаш.
     
    На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Srckata28

    Srckata28 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.838
    Допаѓања:
    23.538
    Пол:
    Женски
    Имам еден многу добар трик кој функционира, мајка ми беше воодушевена. Ставаш вода во размер 2:1 со оризот, посолуваш и оставаш да заврие водата. Кога ќе врие, нека врие 2 минутки, потоа тргаш од оган и одма поклопуваш со капак. Така стои 10-15 минути и станува совршено мек, таман. Некогаш ми останува малце вишок вода ама ништо страшно, само ја процедуваш.
     
    На eliesaab, Cosmic Girl, Biljarkata и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Adidas888

    Adidas888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.919
    Допаѓања:
    24.909
    Пол:
    Женски
    Нема да остане жив? И за каков ориз е ова?
     
  12. Srckata28

    Srckata28 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.838
    Допаѓања:
    23.538
    Пол:
    Женски
    Басмати вака готвам. Не ми до сега останал жив, веројатно пошто е тенко зрното и функционира. Ама прво убаво нека се врие во водата 2-3 минути, потоа одма поклопи и тргни, додека водата има моментум и сета пара да остане внатре.

    Јас вака почнав да готвам пошто целоооо време ми претекуваше кога го оставам на рингла и ми е топ.
     
    На Biljarkata и Adidas888 им се допаѓа ова.
  13. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    173.106
    Пол:
    Женски
    Јас вака само оној parboiled оризот го правам.. :D
     
    На SV1911 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  14. Adidas888

    Adidas888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.919
    Допаѓања:
    24.909
    Пол:
    Женски
    Леле луѓе ме збркавте више :rofl::rofl:
    Исто толку збркана сум тука во странство, влегуваш во продавница да купиш ориз, сто вида на ориз има и сите различно се праат. У пичку матер. :D
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    173.106
    Пол:
    Женски
    Изгуглај види за каков ти зборам, ќе ти текне:D
     
    На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

    Biljarkata Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.412
    Допаѓања:
    182.837
    Басмати го варам однос 2 вода 1 ориз. Обичниот ориз ко што го знаеме од мк, однос 3-1. Тоа со покривање со капакот го правам и функционира. Е, зависи на што вариш, јас на плин и на тивко, значи 10 минути е на оган и отприлика толку му треба.
     
    На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Adidas888

    Adidas888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.919
    Допаѓања:
    24.909
    Пол:
    Женски
    Не сме на плин. Иначе на колку е тоа тивко? Мојот шпорет е од 1 до 9. На колку би можела?
     
  18. Biljarkata

    Biljarkata Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.412
    Допаѓања:
    182.837
    Појма немам, ако е од 1 до 3 на двојка, 9 ако е најјако на 5-6. Абе пробај прво ќе му стоиш над него и ќе видиш, за колку брзо ќе зоврие, за колку брзо ќе му испари водата, па ќе знаеш за после. Инаку односот вода ориз е тој.
     
    На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Adidas888

    Adidas888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.919
    Допаѓања:
    24.909
    Пол:
    Женски
    Абе јас го правам, ама секогаш залепен ми излегува. Сакам зрната да се двојат.
     
  20. Biljarkata

    Biljarkata Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.412
    Допаѓања:
    182.837
    Епа тогаш според маките од Гош, ние такви чудни преференци немаме:D
    Ориз ко ориз, ќе се изеде:D.
     
    На eliesaab и Adidas888 им се допаѓа ова.