Сè што сакате да знаете за храна

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by MissChievous, Mar 27, 2024.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

А што е со кокосово масло?

2. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Не е здрав, има многу заситени масти. Исто и путерот. Јас немам слушнато дека путерот е добар извор на масти. Од маслата што ги најчесто користиме, само маслиновото има бенефити и нешто нутритивно додава во исхраната. Другиве се само како додаток за подобар вкус, и како и за се, можат да бидат дел од здрава исхрана во мали количини. Ама дека нешто добиваме од нив, не. Кокосовото масло се рекламира како поздраво, а не е.

SummerGirl and MissChievous like this.
  3. Ravenn

Ravenn Истакнат член

Ауу одма да го фрлам значи. :x Мене по 6-7 апчиња секој ден ми се фаќа, не е малце. Ќе ве послушам и ќе земам и еритритол и мусковадо, и од стевиа на витаминка, ваљда нешто ќе се погоди :D

Cosmic Girl likes this.
  4. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Препорачајте ми мармалад кој не е премногу благ.

5. SigmaMan

SigmaMan Истакнат член

Дами, ај мала помош ве молам.

Ќе започнам со домашен леб, печена храна, варена храна и останато, значи сѐ што препорачувате за во кујна, посебно за видови на брашно и леб, кажете :)

eliesaab likes this.
  6. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Кога се јаде ориз во комбинација со грав и/или леќа, исто така се добива совршен протеин. Прогуглај си.
    Сразмерот треба да биде пола пола, или па повеќе грав, помалце ориз.

Можеш и протеински шејк да си пиеш по една доза дневно, ете ти уште 10 грама протеин,и тоа ако го пиеш само со вода.

Salome likes this.
  7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Пред некое време читав зошто не се дава кравјо млеко на мачки и кучиња и ми дојде мисла: а зошто па ние луѓето пиеме кравјо млеко? Додуша, ретко пијам, ама пијам, не ми е сосема исклучено од исхрана. А го користиме и во торти, колачи, тесто, кафе итн. Што мислите, кравјо млеко - да или не? И воопшто млечни производи. Од мои сознанија, не е штетно ако не се претера со конзумирање и ако организмнот не покажува нетолеранција на лактоза. :?:

theowndemon likes this.
  8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Кравјо млеко користам само за во кафе и торти. Најдобро е домашно, ама по градовите тешко се наоѓа. Од млечни производи јадам скоро се. Читав дека павлаката и зденките не се добри за консумирање заради тоа што содржат голема количина масти. :?: Јогурт и кисело е најдобро домашни, ама никако да се научам да ги правам. Путерот е подобра варијанта од маргаринот, ама на мене не ми е вкусен.

9. Lisandra

Lisandra Популарен член

Каде можам да најдам кремови шо ги користат за на крофнички, имаат нутела, лешник, киндер буено, фстак и ги топат?

10. quattro

quattro Популарен член

Малце прашањево нее баш за тука, ама како да почнам да јадам јајца? Порано како дете јадев, после ми станаа одвратни, кога ќе намирисам јајце или производи со јајца ми доаѓа за повраќање и гадење. А ми треба поголем внес на протеини и аминокиселени бидејќи се градежни блокови после тренинг, јајцава ги содржат сите есенцијални аминокиселини ама никако не можам да каснам...

11. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

На пример во цезар салата можеш, со пилешко, марула, домати итн да ставиш и јајце. Или други салати кај што вкусот ќе се осеќа, ама нема многу.
    Или пак во тортиља, исто комбинирано со други работи. Јади без жолчка, претпоставувам она ти е погадна

12. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Во салата, на пример Цезар? :?:
    Поише на пилешко ќе биде таму секако ама измешано и искомбинирано може нема да ти е безвезе.

Не знам авокадо дали јадеш, на леб, малку лукче и јајца заедно пробај.

Кај јајцата малце е заебано што брзо здосадуваат ако често ти се на мени.
    Обично по 2 варени јадам пречесто и некад баш со сила ги јадам.

Е сеа, па ако ептен ти се гадни, немој да се форсираш.

SummerGirl, eliesaab and quattro like this.
  13. Rovena

Rovena Активен член

Да пробаш со јајца од јапонска препелица? Помали се, повкусни и многу похранливи
    https://www.slobodenpecat.mk/lekuva...pravi-chudo-go-preporoduva-teloto-za-50-dena/

quattro likes this.
  14. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Прај си пржен азиски ориз... Предпоставувам јадеш ориз секојдневно... Напрај омлет, и чим биде готов у тавчето одма стај варен ориз, месо, зеленчуци, зачини, све што сакаш, пропржи се заедно, и се губи вкусот...

Гуглај си fried rice.

Исто моеш и да ги пасираш, и да ги правиш крем салати со се што ти душа сака..

senjorita-v, Dust, SummerGirl and 2 others like this.
  15. hermosa

hermosa Популарен член

Почни со варени јајца а исто така и јајца од препелица се добри за здравјето.И како што кажаа членките можеш во салати и во јадења со ориз најдобро во овие јадења ориз со блитва и полеваш одозгора матени јајца.Можеш и кајгана и мешано со млечен намаз зелена салата ,пржени рибанки леб со јајца има многу идеи

SummerGirl, quattro and eliesaab like this.
  16. anggell

anggell Форумски идол

Од ДМ од јагоди тој со поголем процент на јагоди што е. Убавини, нешто најомилено ми е :inlove:
    Screenshot_20240429_235017.jpg

Last edited: Apr 29, 2024
    Candice.S, H.VAGA, SaniD and 2 others like this.
  17. MissChievous

Има некој пиено Спрајт со млеко? Дали стварно е добра комбинација? И дали наместо со млеко може да се комбинира со вегански напиток, некој со арома, ванила или кокос на пример?

А онаа бразилската лимонада ја има пробано некој? Лимон цеден со вода и плус кондензирано млеко? Дали е вкусно?

Ми е ризик да пробувам за џабе да не отидат состојките. :D

18. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Темава е топ погодена како за мене што многу сакам храна да готвам, поготово заради тоа што сакам да бидам вредна домаќинка и да сум искусна во гостиварските вештини. Барем колку за своја душа да се најадам како што треба, без да мора да изгледа совршено како од професионален шеф правено. Па, слободно можам да давам некои совети, да споделуваме идеи. Јас претежно здраво се хранам и имам навика да купувам здрави производи. Ама во периоди кога се празници или да сакам многу нешто нездраво да јадам тогаш си давам дозвола да јадам и така. Општо кажано јадам балансирано, сѐ додека нема период (ако има) да се навикнам комплетно здраво да се хранам. А сега за празникот Велигден неможев да одолеам на кифлите,козињакот,салатите и тортите :tmi:Сакам да испробувам различни производи, грицки,благо.
    Кажете ми некои здрави грицки ако имате на идеа да пробам? И кажете ми ако знаете што друго можам да ставам во салати како мимоза,француска,руска или некои други вакви салата ако знаете ?:)

19. MissChievous

Живееме во ера кај шо спанаќот не би здрав за јадење (ради оксалат). :| Шо мислите, само уште еден глуп тренд или?

20. $ophia

$ophia Популарен член

Направи намаз од авокадо и варени јајца, со вилушка истолчи све, бибер, сол, лимонче, магданос... измешај и намачкај на тонус леб пример, врв е. Ако сакаш и нешто плус тогаш додади домат, кромид евентуално

Sweetlove_0312 and quattro like this.