Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете за храна

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од MissChievous, 27 март 2024.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    24.938
    А што е со кокосово масло?

2. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    23.381
    Не е здрав, има многу заситени масти. Исто и путерот. Јас немам слушнато дека путерот е добар извор на масти. Од маслата што ги најчесто користиме, само маслиновото има бенефити и нешто нутритивно додава во исхраната. Другиве се само како додаток за подобар вкус, и како и за се, можат да бидат дел од здрава исхрана во мали количини. Ама дека нешто добиваме од нив, не. Кокосовото масло се рекламира како поздраво, а не е.

На SummerGirl и MissChievous им се допаѓа ова.
  3. Ravenn

Ravenn Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2024
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    332
    Ауу одма да го фрлам значи. :x Мене по 6-7 апчиња секој ден ми се фаќа, не е малце. Ќе ве послушам и ќе земам и еритритол и мусковадо, и од стевиа на витаминка, ваљда нешто ќе се погоди :D

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    119
    Препорачајте ми мармалад кој не е премногу благ.

5. SigmaMan

SigmaMan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2022
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    689
    Дами, ај мала помош ве молам.

Ќе започнам со домашен леб, печена храна, варена храна и останато, значи сѐ што препорачувате за во кујна, посебно за видови на брашно и леб, кажете :)

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.613
    Кога се јаде ориз во комбинација со грав и/или леќа, исто така се добива совршен протеин. Прогуглај си.
    Сразмерот треба да биде пола пола, или па повеќе грав, помалце ориз.

Можеш и протеински шејк да си пиеш по една доза дневно, ете ти уште 10 грама протеин,и тоа ако го пиеш само со вода.

На Salome му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.600
    Допаѓања:
    79.199
    Пред некое време читав зошто не се дава кравјо млеко на мачки и кучиња и ми дојде мисла: а зошто па ние луѓето пиеме кравјо млеко? Додуша, ретко пијам, ама пијам, не ми е сосема исклучено од исхрана. А го користиме и во торти, колачи, тесто, кафе итн. Што мислите, кравјо млеко - да или не? И воопшто млечни производи. Од мои сознанија, не е штетно ако не се претера со конзумирање и ако организмнот не покажува нетолеранција на лактоза. :?:

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.046
    Допаѓања:
    36.081
    Кравјо млеко користам само за во кафе и торти. Најдобро е домашно, ама по градовите тешко се наоѓа. Од млечни производи јадам скоро се. Читав дека павлаката и зденките не се добри за консумирање заради тоа што содржат голема количина масти. :?: Јогурт и кисело е најдобро домашни, ама никако да се научам да ги правам. Путерот е подобра варијанта од маргаринот, ама на мене не ми е вкусен.

9. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.855
    Каде можам да најдам кремови шо ги користат за на крофнички, имаат нутела, лешник, киндер буено, фстак и ги топат?

10. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    6.921
    Малце прашањево нее баш за тука, ама како да почнам да јадам јајца? Порано како дете јадев, после ми станаа одвратни, кога ќе намирисам јајце или производи со јајца ми доаѓа за повраќање и гадење. А ми треба поголем внес на протеини и аминокиселени бидејќи се градежни блокови после тренинг, јајцава ги содржат сите есенцијални аминокиселини ама никако не можам да каснам...

11. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.353
    Допаѓања:
    20.325
    На пример во цезар салата можеш, со пилешко, марула, домати итн да ставиш и јајце. Или други салати кај што вкусот ќе се осеќа, ама нема многу.
    Или пак во тортиља, исто комбинирано со други работи. Јади без жолчка, претпоставувам она ти е погадна

На senjorita-v, SummerGirl, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.257
    Допаѓања:
    12.990
    Во салата, на пример Цезар? :?:
    Поише на пилешко ќе биде таму секако ама измешано и искомбинирано може нема да ти е безвезе.

Не знам авокадо дали јадеш, на леб, малку лукче и јајца заедно пробај.

Кај јајцата малце е заебано што брзо здосадуваат ако често ти се на мени.
    Обично по 2 варени јадам пречесто и некад баш со сила ги јадам.

Е сеа, па ако ептен ти се гадни, немој да се форсираш.

На SummerGirl, eliesaab и quattro им се допаѓа ова.
  13. Rovena

Rovena Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2023
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    40
    Да пробаш со јајца од јапонска препелица? Помали се, повкусни и многу похранливи
    https://www.slobodenpecat.mk/lekuva...pravi-chudo-go-preporoduva-teloto-za-50-dena/

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.613
    Прај си пржен азиски ориз... Предпоставувам јадеш ориз секојдневно... Напрај омлет, и чим биде готов у тавчето одма стај варен ориз, месо, зеленчуци, зачини, све што сакаш, пропржи се заедно, и се губи вкусот...

Гуглај си fried rice.

Исто моеш и да ги пасираш, и да ги правиш крем салати со се што ти душа сака..

На senjorita-v, Dust, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  15. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    9.029
    Почни со варени јајца а исто така и јајца од препелица се добри за здравјето.И како што кажаа членките можеш во салати и во јадења со ориз најдобро во овие јадења ориз со блитва и полеваш одозгора матени јајца.Можеш и кајгана и мешано со млечен намаз зелена салата ,пржени рибанки леб со јајца има многу идеи

На SummerGirl, quattro и eliesaab им се допаѓа ова.
  16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.511
    Допаѓања:
    10.571
    Од ДМ од јагоди тој со поголем процент на јагоди што е. Убавини, нешто најомилено ми е :inlove:
    Screenshot_20240429_235017.jpg

Последна измена: 29 април 2024
    На Candice.S, H.VAGA, SaniD и 2 други им се допаѓа ова.
  17. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    24.938
    Има некој пиено Спрајт со млеко? Дали стварно е добра комбинација? И дали наместо со млеко може да се комбинира со вегански напиток, некој со арома, ванила или кокос на пример?

А онаа бразилската лимонада ја има пробано некој? Лимон цеден со вода и плус кондензирано млеко? Дали е вкусно?

Ми е ризик да пробувам за џабе да не отидат состојките. :D

18. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.379
    Темава е топ погодена како за мене што многу сакам храна да готвам, поготово заради тоа што сакам да бидам вредна домаќинка и да сум искусна во гостиварските вештини. Барем колку за своја душа да се најадам како што треба, без да мора да изгледа совршено како од професионален шеф правено. Па, слободно можам да давам некои совети, да споделуваме идеи. Јас претежно здраво се хранам и имам навика да купувам здрави производи. Ама во периоди кога се празници или да сакам многу нешто нездраво да јадам тогаш си давам дозвола да јадам и така. Општо кажано јадам балансирано, сѐ додека нема период (ако има) да се навикнам комплетно здраво да се хранам. А сега за празникот Велигден неможев да одолеам на кифлите,козињакот,салатите и тортите :tmi:Сакам да испробувам различни производи, грицки,благо.
    Кажете ми некои здрави грицки ако имате на идеа да пробам? И кажете ми ако знаете што друго можам да ставам во салати како мимоза,француска,руска или некои други вакви салата ако знаете ?:)

19. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    24.938
    Живееме во ера кај шо спанаќот не би здрав за јадење (ради оксалат). :| Шо мислите, само уште еден глуп тренд или?

20. $ophia

$ophia Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    928
    Направи намаз од авокадо и варени јајца, со вилушка истолчи све, бибер, сол, лимонче, магданос... измешај и намачкај на тонус леб пример, врв е. Ако сакаш и нешто плус тогаш додади домат, кромид евентуално

На Sweetlove_0312 и quattro им се допаѓа ова.