Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

[СДК] Сакам да кажам...[Стара тема]

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од Wild.Child, 26 октомври 2011.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. PeaceLoveBasketball

PeaceLoveBasketball Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.177
    И за прв пат,ама баш за прв пат,кај мене паричката :D Не ми се верува.

На Elennaa, tweety26, Doozy и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Како е тргната економијата кај нас, за едно 5-6 години и 1000ките ќе бидат бидат железни, па 1000ки ќе ставаме во лебче.
    Ма да вредноста ќе биде нешто као денишневе 100 денари, така да чисто сумјам дека ќе скокаме од среќа.
    Викам јас сеа едно 1000че да стаиме и лебов, нема да се жалам, и тек тогаш ќе го местам :D
    Скрома сум и со наша валута би била задоволна :)

На anabel-a, Doozy и kravce им се допаѓа ова.
  3. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Somewhere over the rainbow...
    Се изолирав од светот, случувањата, луѓето. А колку и да звучи лигаво, чувствувам дека нешто силно тлее во мене, расте, се зголемува се повеќе и повеќе. И колку повеќе го чувам, толку повеќе ме вознемирува, меѓу стравот што ме дроби и ова...ова нешто, нешто што верувам личи на сјајна ѕвезда што се буди, или можеби онаа што умира, па пред тоа блиска во силна експлозија. И знам дека повторно ќе се вратам во оној реален, ироничен и црно-црвен свет, ама сега толку многу сакам да го гушнам овој свет, секое делче што опстојува... Колку радост има во тоа, да се разбудиш наутро и сите што ги сакаш да се будат секое утро. И колку и да е мрзливо и ладно или мамурно... можеби е најголемиот знак дека сме живи. Епа овој живот што тече во мене во моментов, колку и да е глупава компарацијата, трча диво како коњ на слобода, во зелениот убав свет.
    Ете ме, мене, кравче во себепронаоѓање, изгубено меѓу зборовите што не постојат за да ме доловат, па звучејќи како клише, како тинејџерка или како мало детенце, како човек, изјавувам дека знам, можам и Сакам.

And the dreams that you dare to dream really do come true
    http://www.youtube.com/watch?v=w_DKWlrA24k

На Annath, EleMental, Buttterfly и 16 други им се допаѓа ова.
  4. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Одамна ја имав прочитано „Страв од летање“ - книга со која случајно се запознав и ми се допадна, но си ветив дека ќе ја препрочитам пак кога ќе поседувам барем 1/3 од знаењето што го имала авторкава кога ја создавала книгата.
    Можеби имам сега и повеќе, но не доаѓа ред да ја препрочитам од обврски, па при мали, непланирани паузи при учење ја земам книгата и се задржувам на делови кои ми оставиле најголем впечаток, при тоа поцртувајќи ги со молив.
    Ќе почнам да ја носам книгата секаде со мене веќе.
    Конечно пронајдов една жена која ги дели моите мислења, желби и стравови и не се плаши истите да ги искаже јасно и разбирливо - Ерика Јонг.

„Дали навистина ќе бидам само домаќинка која пишува во слободното време? Дали тоа е мојата судбина? Дали и понатаму ќе ги пропуштам авантурите кои ми ги нуди животот? Дали и понатаму ќе живеам живот кој е обична лага? Или, макар еден единствен пат, ќе направам нешто моите мечтаење и мојот живот да се соединат?“

Јас најверојатно не. Play it safe - the key to (un)happiness.
    Немам храброст. Права кукавица, си признавам.
    Никогаш ќе немам вистинско искуство вредно за пишување.
    Cheers.

На MandyLane, kravce и Ilusionist им се допаѓа ова.
  5. Foreveryoungiwannabe

Foreveryoungiwannabe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    685
    Што убав празник,а?Уште во седум сите избањати,спремни сме се наместиле покрај каминот. Паричката,ни оваа година не се падна кај мене. Ама ако,се падна кај брат ми,и онака нему му треба најмногу среќа бидејќи оваа година ќе се запишува во средно. Гуд лак брадр. Инаку,ветувањето го одржав и рано насабајле запеав и јас. Ах,таа детска радост на насобраните ореви,костени,јаболки... Мајка ми цел ден во кујна- де грав прави,де риби пече или грее рерна за тиква. Викаат на Бадник се треба да има на маса,полна трпеза. Хм,како што вика баба ми ,убаво ми е на душичката. Ама богами на стомакот не. Како се најадов,сега ако не се здебелам,незнам кога. Добра ноќ... :)

6. Ilusionist

Ilusionist Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.912
    Сакам да кажам дека се нервирам оти на youtube од страната не ми се појавуваат suggestions....туку некои рандом видеа.
    И незнам дали има лек за ова, оти ме нервира СТРАШНО!

7. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    СДК...07.01.2013. БОЖИЌ
    Христос се Роди..
    Љубов да не Води..
    Љубовта да Царува..
    Среќа да Господарува..
    Низ душите Добрина да Преовладува..
    ......Среќен Божиќ нека ви биде,Феминки...

На Ammy.Lee и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Ilusionist

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.912
    Еееј, од кога не сум се сетила на оваа писателка. Да се присетам на некој цитат, да читнам нешто за нејзе.
    Книгата ја читав пред две години и тоа на српско-хрватски. Сега незнам дали има Македонски превод.Се мачев, ми беше тешко да ја сфатам...но имаше нешто што толку многу ми се допаѓаше кај писателаката. Нејзиниот стил на пишување.
    Па затоа после две години т.е ова лето како посозреана :lol: повторно ја читав. Одма го земав и вториот дел ''Како да се спаси сопствениот живот''

Да не должам многу ама респект за женава. А и за тебе мила, што ја читаш.
    Ми се допаѓа нејзината одбрана на жените...Вистинска жена е според мене! :inlove:

На honorthyself му/ѝ се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.386
    Допаѓања:
    286.781
    Не паметам кога последен пат паричка ми се има паднато...
    Мама престана да става.

Игра на случајност или тежок малер, но многу години по ред тој што му се паѓаше аир не видуваше.
    Ама во вистинска смисла на зборот хорор година, веќе со страв се гледаше лебчето.

Ни јас не ставив, се срамам да кажам дека оној другион божиќ многу подобро го прославив од овој :$
    Но се водев според расположење.

Кеиф ни беше да си грицкаме сончоглед(т.с јас да грицкам и да лупам а он да чека да му дадам |( ) и да се тегнеме заедно во када.
    Ме мава грижа на совест дека од утре тргнувам на работа и на факултет. Заврши одморот и распустот а јас ништо не научив и не спремив ниту еден испит :worried:

Но чуствувам мир, баланс и љубов, тоа е најважно.

На Ognenija, Hipster, bittersweet и 2 други им се допаѓа ова.
  10. honorthyself

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Ја има на македонски, јас воопшто не допирам книга на српски, ме нервира јазикот, не можам ни да го слушам ни да го гледам, освен ако навистина морам. :D
    Ќе го најдам вториот дел на англиски кога, тогаш. Мора да го прочитам.
    Истите ликови се и истата тематика? Ако да, морам да стигнам што побрзо до таа книга.
    Like, right now.
    Ја обожавам жената, сите книги ќе и ги прочитам. Знае што значи да се биде жена, пред се жена-писател и какво е чувството да се бориш со своите внатрешни демони, да водиш непобедливи битки сама со себе, да копнееш по нешто што ќе се покаже дека било навистина глупаво и спротивно од она што го сакаш кога ќе го добиеш. :)

11. girlx3

girlx3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    142
    Ваков те сакам...кога си ги признаваш грешките :) :inlove:

-И да бидам и јас во шема со паричката x)
    Не се падна кај мене.. туку во куќата :)

12. SweetChild

SweetChild Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    Христос се роди !

П.С-Паричката се падна во куќата :)

На Serafima и Elennaa им се допаѓа ова.
  13. Ilusionist

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.912
    Да, Исидора се викаше , така?
    Само дејството е после 3 години. И да не откривам понатаму..но таа е позрела и поумна. И поискусна.
    Е сега како и критиката на другите кои ги имаат читано двата дела...ќе кажам и јас. Во вториот дел не е толку слободна во изразувањето, што би се рекло НЕ Е БЕЗ ВЛАКНА НА ЈАЗИКОТ...што е случај во првиот дел. А мене ми се допаѓа и нејзината вулгарност и отвореност.

14. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.808
    Допаѓања:
    6.776
    бадник е вечер кога се собира целото семејство.денес се присетив на нешто што одамна поминало.се присетив кога до мене беше семејството,кога бевме заедно.но за жал се што е убаво кратко трае.се присетив кога мајка ми го правеше колачето со паричка па сите заедно седнувавме да вечераме.веќе не се ни сеќавам како се сруши мојот свет,како останав сама.сите се разотидовме на различни страни.мамо колку посакувам да беше добар родител и да ми покажеш каде грешам,да ме исправиш на вистински пат.ќе ме спасеше од многу маки.посакувам да знаеше да ме утешиш кога ми е тешко,да ме гушнеш и да ми кажеш дека се минува.но не е така.знам дека денес се каеш,но доцна е.и тоа многу.а на татко ми никогаш нема да му простам тоа што го направи.затоа и си заминав од дома.каде погрешив па бог толку да ме казни.но и сега кога пораснав,кога созреав,кога видов дека за некој работи залудно сум се борела,кога сум многу посилна сепак ме болат тие стари рани.посакувам само да заспијам и целата болка да ми помине.

15. PeaceLoveBasketball

PeaceLoveBasketball Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.177
    Среќен роденден идна свекрво :)

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kathy-style

kathy-style Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2012
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    191
    Христос се роди :)
    Ви посакувам на сите оваа вечер избрише се што треба да се заборави...а божиќното утро на сите нека ви биде осветлено со подарок исплетен од здравје,среќа,мир и љубов..
    Инаку паричката се падна на дедо Господ

На Serafima, Elennaa, H.VAGA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. honorthyself

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Штета!
    И мене ми се допаѓа нејзиното изразување. Ако се земе предвид тоа што приказните на писателите се производ на нивните искуства и искреност кон себеси, јас оваа авторка ја сметам за Бог.
    Ретко кој си ја дава таа слобода да се изразува така, а да не изгледа тој начин на говор форсиран, туку природен.
    Во секој случај, ќе го прочитам и вториот дел.
    Навистина ме интересира како таа созреала. Се помирила ли со тажната судбина на жените? :D
    Ќе ме разочара ако остане со Бенет и води „нормален“ живот.
    Повеќе сум за егзистенцијалистичката варијанта - Симон де Бовоар и Жан-Пол Сартр.
    Како и да е, не ми откривај повеќе - сама ќе се израдувам или разочарам. :D

На Ilusionist му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lizzy.Grant

Lizzy.Grant Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    46
    Христос се роди !
    Само нека Ве чува ! Инаку сум среќна зошто паричката се падна кај сестра ми,затоа што нејзе ќе и' треба среќа баш овој период (колоквиуми |( ) ! Пресреќна сум!! Сега можам мирно да спијам ! :D
    И уште еднаш: Christ,the Saviour is born! Merry Christmas ! :l:
    http://www.youtube.com/watch?v=9T4WB2zfmps

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Растрчани цел ден спремавме малку по малку,со музика и смеа.
    Мама го месеше лебчето па сите не избрка од кујната,не дека и таа би знаела кај е паричката туку да не зиркаме демек не сме смееле. :D
    Си седнавме си се напивме винце си замезивме...
    Паричката прв пат кај мене се падна,баш неочекувано.Воопшто не помислував. :)
    Убава вечер беше оваа,одамна не сме биле сите вака на куп и да се смееме цела вечер.
    Туку не сум видела мама дека правела сарма и и викам- "Мамо сармава од Нова година е...зарем остана уште? " :^) :?: :rofl:
    Тука падна најдолгото смеење на сите,само јас не знаев што се случува па ги гледав сите збунето. :^)
    А мама- "Де бре дете зар ќе чувам сарма од тогаш,нели гледаш дека е посна?" :rofl:
    Од кај па јас да знам,гледав да си се најадам и онака бев гладна. :D
    Еве како изгледаше се...
    Христос се роди! Честит празник на сите.Ви посакувам најмногу здравје и среќа. :hug:

Прикачени фајлови:

• DSC06441.JPG
      DSC06441.JPG
      Големина на фајлот:
      410,3 KB
      Прегледи:
      136
    На marama, Serafima, anabel-a и 5 други им се допаѓа ова.
  20. perlaa

perlaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2011
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    788
    Бог не ни вети ден без болка, насмевка без тага.
    Пат без трња, сонце без дожд ...
    Но ни вети снага за ден, утеха за солзи и светло за пат ..

Среќен Божиќ :)

На tweety26, srcekrsacka, Serafima и 4 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.