1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

СУГС "Георги Димитров" Скопје -ваше мислење?

Дискусија во 'Образование' започната од IndieGirl, 10 јануари 2011.

1. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.092
    Не е опасна воопшто.Многу лесни тестови дава и ја цени активноста на час.Кај неа можеш да научиш многу за животот и за јазикот.Мене таа ми предаваше сега во прва и ништо лошо не можам да кажам за неа.Само бездруго да носиш учебник.Шансите да ти се падне таа се помали,ама сепак постојат,а поголеми се шансите да ти се падне Јасна.И таа е супер.Имавме еднаш час со неа на замена,кога Караѓозова беше отсутна и прекрасна е.А можно е да ти се падне и Билјана Велкова(го кажувам презимето,зашто има две Билјани по англиски).Значи се е можно не сакам да те излажам.

Вака,и јас сега завршив прва и мене ми предаваше таа.На почетокот немав којзнае колку добро мислење за неа,ама во второ полугодие го сменив мислењето.Тргнав од 4-ка,а завршив со 5-ка.Велите дека вашата ќерка е 7-ми степен и е најдобра во групата каде што е таа на курс,а и остава 3-ка.Можеби тестовите не и биле добри,затоа.Не знам што добивала на тестовите.

Па вака за германската паралелка нема посебни екскурзии.Јас сум во таа и во прва и во втора година има факултативни екскурзии,и низ Македонија и во странство,годинава бевме во Будимпешта,требаше и во Италија да одиме,ама заради бојкотот не отидовме,Исто така има и една дводневна во Охрид.И во трета има една задолжителна мислам дека во Прага се оди.Ама не знам што ви се толку битни екскурзиите?

На tadi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    Никаде не наведов дека ми се битни екскурзииите,прашав од причина бидејќи не знаев дали германската билингвална има исти екскурзии како општата.Доколку одам во германската паралелка ми е битно да го научам и совладам јазикот подобро,а не да се замарам со екскурзии.Ти благодарам на одговорот.

На tadi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mode-kristina

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.092
    Немој веднаш да се распламтуваш,не те посочив конкретно тебе,туку општо за сите кои се на твоја возраст пред да се запишат во средно прво прашање им е кај се оди на екскурзија еве конкретно за Георги имаше најмногу предрасуди дека немало екскурзии во странство и уште што не и викаат не одам таму зашто нема екскурзии,затоа реков така.Инаку знам што ти е битно.Секој што е во германската паралелка има иста цел каква што е твојата.Инаку се друго што те интересира во врска со паралелката можеш да ме прашаш и тука,ама најдобро во ЛП.

На tadi и Daleron им се допаѓа ова.
  4. tadi

tadi Нов член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Da ve prasam za vo germanskata paralelka do kolku trae nastavata i dali sekoj den imate po 8 casa.Imate li vreme da se postigne sve so ucenje

5. tadi

tadi Нов член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Kako se preziva taa Anita po germanski jazik?

6. mode-kristina

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.092
    Сталевска

7. mode-kristina

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.092
    Бидејќи јас сега завршив прва година и германска паралелка бев,секој ден имав 7 часа,само еден ден имав 6 часа.

8. Tinker Bell

Tinker Bell Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2015
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    Здраво. Бидејки оваа година бев полуматурантка требаше да одберам средно каде ќе се запишам. После многу мислење решив да се запишам во Георги гимназискиот општ дел и ме примија мегу првите во списокот. Бидејќи до сега лектирите ги читав преку летен распуст за да бидам по слободна преку година така сакам да напраам и оваа. Па сакав да ве прашам дали лектирите се различни кај различни наставници бидејки колку што читав погоре има повеќе наставници по македонски или кај сите се исти? Доколку ги знаете ве молам да ми ги кажете.

9. brokenangel7

brokenangel7 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2014
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    27
    Вака колку што знам лектирите кај сите професори се исти, во Георги има 5-6 професорки по македонски јазик, кај секоја професорка различно се обработуваат лектирите, ама ако ги прочиташ верувам ќе немаш проблем. Најмногу внимание обрни на Шагринска кожа, најобемна е и често се паѓа на матура

10. brokenangel7

Се зачлени на:
    19 мај 2014
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    27
    Нешто плус за германската паралелка,
    Прва година е многу лесно, ама тешкотиите доаѓаат во втора, кога треба да се подготвуваш за испит и сл., а истовремено имаш и за одговарање, тестови во врска со другите предмети, битно е да се подготвуваш на време, бидејќи ќе ти се насобере многу материјал... Испитот не е толку тежок колку што кажуваат, најтежок е усниот дел, бара многу подготовка и добро знаење. Исто така друга работа е тоа што втора година е многу многу потешка од прва,а ти секој ден имаш седум часа и еднаш осум.
    Во врска со приемниот не се секирајте многу, најважно е да немате паника, бидејќи можете да згрешите, ама и да не влезете во германската, и приемниот е едно искуство. Колку што слушнав приемниот оваа година ќе биде на А2 ниво, па така можете да видите и некои тестови на интернет од А2 ниво за читање и разбирање (Leseverstehen), како овој на пример http://www.bva.bund.de/DE/Organisat...oad_modellsatz.pdf?__blob=publicationFile&v=1
    Се надевам ви помогнав, многу среќа на приемниот

На Golden му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    И официјално примена сум во Георги во германската паралелка :party::party: Единствено нешто што ме интересира е кои ќе ми бидат професори,но ќе си почекам до септември :D

12. brokenangel7

Се зачлени на:
    19 мај 2014
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    27
    Честито, ако нешто те интересира или ти треба помош слободно пиши ми во ЛП

На Golden и Tinker Bell им се допаѓа ова.
  13. ludimisli

ludimisli Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Eve I jas da se pofalam vlegov vo germanskata paralelka:)

На brokenangel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mode-kristina

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.092
    Честито,многу ми е мило што сте примени,епа вака:германски во прва и во втора година ќе ви предаваат Билјана Пејовска(има уште две Билјани кои предаваат англиски) и Анита,во трета Билјана и Мартина,а во четврта само Анита,од Македонките,бидејќи ќе имате и професор/ка од Германија.Така е секогаш со германските паралелки,а бидејќи и јас сум германска,втора година ќе бидам во септември така ни кажаа Билјана и Анита.А за другите почекајте си до септември,зашто ние можно е да ви кажеме едно,па после да ви испадне сосем друго.

Последна измена: 27 јуни 2015
    На Golden му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    На ќерка ми Караѓозова и остави 3 во прва :( иако сега ќе запише 7-ми степен англиски курс.
    Сите други отцени се реални.

16. brokenangel7

Се зачлени на:
    19 мај 2014
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    27
    Не е секогаш така со германските, но вообичаено во прва предаваат Анита и Билјана, еве сеа од септември ќе бидам трета и нема да ми предава Билјана,туку Анита и уште една проф. по Германски. Иначе колку што разбрав нема да има Германец/ка оваа година, ама сеуште не се знае

17. brokenangel7

Се зачлени на:
    19 мај 2014
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    27
    Дефинитивно колку што имам слушано од другари/ки(не само на тие што сега завршија прва) на коишто до сега им има предавано Караѓозова, сите ми имаат кажано дека многу оценува по изглед, но на крај ако се докажеш може максимум една оценка да ти "попушти", сепак ми нема предавано и не знам

18. mode-kristina

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.092
    Па прво се пријавувале,па се откажувале,така рече Анита,заради состојбата кај нас.

19. Tinker Bell

Tinker Bell Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2015
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    Да не знае некој кога ќе бидат објавени списоците за во кој клас ке бидеме ние што сега ќе бидеме прва година?

20. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    @Tinker Bell колку што знам јас би требало да се објават во четврток најкасно до понеделник.:)