Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

СУГС Гимназија “Јосип Броз - Тито” - Скопје, ваше мислење?

Дискусија во 'Образование' започната од SexyLady, 6 септември 2010.

1. littlemonster147

littlemonster147 Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Дечки значи вака. Јас сум нова на форумов. Така чепкав низ темиве и ја најдов оваа. :D Школото навистина ми се допаѓа и многу сакам да учам таму. Но јас сум од друг град па едноставно ќе ми биде страм затоа што никој не го познавам од таму и ќе ми биде страв да не ме исмејуваат и да зборуваат секако за мене :( Немам со никој да одам... :worried: Во мојот град има гимназија но тоа како да не е училиште. Наставниците никако не предаваат а исто така и учениците се никакви цело време се делат озборуваат се исмејуваат и што не. Читав многу за школото на форумов и сакам да ми кажете каде поточно се наоѓа ова училиште? Во која населба? :D И колку пари се наплаќа за да престојуваш во интернат? Ако видете ве молам вратете ми. Позз :* :D

2. VampireLover

VampireLover Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    епа и јас сеа сум 8мо и сакам да се запишам у јбт... ама јас сум од Скопје. Школото се наоѓа во општина Центар ама за интернат стварно незнам. :( во склоп на школото нема интернат а и за во Скопје не сум сигурна дали има :?:

3. littlemonster147

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Уфф значи нема кај да престојувам :( Многу возење со автобус ќе ми дојде 4 сати од скопје до мојот град :( Мислам дека има интернати во Скопје пошто братучедами додека учеше во Скопје престојуваше во интернат и на неа и беше платен. :D

4. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    903
    Има интернат.Тој е во општина Автокоманда а училишетето е во Центар.Со автобус 2 или 50 можеш да доаѓаш до училиштето.

На littlemonster147 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    епа нз... ете имало интернат, ако многу ти е голема желбата слободно запиши се таму иако тоа е гимназија како сите други.. јас одам зашо има германска паралелка инаку заради нишо друго :) :)

6. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Значи тие што сакате да учате во Скопје пр. во оваа гимназија, доколку има поголем број на ученици што ке се запишат таму, градот дава бесплатен превоз секој ден :)

7. littlemonster147

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Mхм.. :) А можете да ми кажете за тоа како ги определуваат класовите? :D

8. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    ee па за во германска одат само тие што се влезени у неа.. останатите класови се делат прво според тоа дали сакаш да учиш француски или германски.. после некако не делат а во 3 год. се бира насока :) :)

9. Lining

Lining Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    185
    Имаш билингвални паралелки (ако им го погодив името :tmi: ), тоа се паралелки каде поголемиот дел на предмети се учи на одреден јазик (сама бираш (англиски, германски)) и има паралелки каде што наставата си е на македонски јазик. А во трета година си бираш насока. :)

Во Скопје има интернати каде што можеш да си престојуваш, за цена незнам да не те лажам сега. :wasntme:

И прочитав ти било срам, нема зошто да ти биде тоа е нормално школо како и сите друго ама го бие глас на шмизли и незнам што. Децата се нормални и сите со цел да научат нешто и да запознаат деца со кои ќе си ја продолжат дружбата. Ако сакаш да се запишеш тука нема зошто да се двоумиш и мислам дека нема да згрешиш. Барем тоа е мое мислење, бидејќи и јас ке се запишам таму. :D За наставниците не се секирај на почеток е битно каков впечаток ќе им оставиш, е сеа има некои зезнати, ама има и некои многу добри така да школото е супер. :*

10. littlemonster147

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Fala decki :D A jas ucam francuski vo sredno mozam da prodolzam da ucam?I dali moze namesto francuski da ucam germanski? I dali vo 3 godina se smenuvaat klasovite? Izvinete ako zamaram ama sakam da znam:* :*

11. Lining

Lining Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    185
    Не замараш и те сваќам, и јас вака се напнував додека не дознав се што ме интересираше. :D

Иначе ако си учела француски тогаш во средно ќе си го одбереш тој јазик и ќе продолжиш да го учиш. Ти можеш да избереш германски, ама зошто кога немаш никаква основа, зарем сака 1 да имаш. (Освен ако не се одела на некој курс по германски :!: ) И во 3 година се менуваат класовите, во зависност со тоа кој што ке избере. Нема шанси цел клас да сака да оди на иста насока во трета година. Ти не се преокупирај со тие работи во трета година. :hai:

12. simplyheaven

simplyheaven Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    7
    Дали има некој што му предава професорката Ема? :)

13. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    Да точно кажа се менуваат класовите, но тие што одат во германска паралелка на часовите по германски ке се истите гласови од 1 и 2 год. а на останатите часови ќе се мешаат пак. Мислам дека ке ти е подобро да си учиш француски бидејки до сега си учела но ако имаш желба заа германски секако дека можеш и тој јазик да го учиш. :) инаку има гласини дека јбт е полно со шмизли но тоа не е вистина зашо сите деца се добри, а инаку во секое школо има по 2-3 шмизли и тоа е сосем нормално. нема зашо да се гришиж. ако ја имаш желбата за јбт слободно дојди во ск. и запиши си се :) а сега ти си осмо?

14. littlemonster147

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
  15. bubu1

bubu1 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    12
    Здраво девојки:)
    Како поминува времево, се ближи јуни треба негде да се запишеме. Јас, сакам да се запишам блингвална, англиска паралелка, ама колку што имам слушнато нема во ЈБТ :^) Прво сакав Георги, ама сите таму одат. После преминав на Орце, бидејќи има англиска паралелка, ама што ќе идам таму коа само хемија, физика и математика на англиски се учи. За ЈБТ знам дека е стого училиште како и секое, кое помалце, кое повеќе.

И ме интересираше за смеровите во 3та. Имам слушнато за некој смер се доплаќало, сакам за тоа да ми кажете нешто повеќе. :hai:

16. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    Значи во јбт нема англиска паралелка има само германска.! тоа за смеровите дека се доплаќа мислам дека не е вистина! :^) Смерот го одбираш во зависно од тоа на кој факултет сакаш да се запишеш! има и меѓународна паралелка но ако претходните две год. си бил во германска паралелка ке мора да се откажеш од полагањето кое го имаат тие од германска паралелка на крај од 4та и нема да земеш диплома! инаку во смеровите имаш предмети во зависност од факултетот. на пр. ако одиш медицински факултет во смерот имаш био., хемија, математика исто така и сл. тие што одат на економски имаат предмети кои се поврзани со економијата и сл. :) толку знам од тоа што ми го кажа брат ми и се надевам дека ти помогнав :)

17. stojanovskata

stojanovskata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    121
    Ајде и ја да си кажам дека мислам да се запишувам во ЈБТ али како тоа бе нема англиска паралелка???? јас баш за тоа сакав да одам во ЈБТ

18. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    за жал немаш англиска паралелка во јбт. имаш во орце знам. Во јбт имаш само германска паралелка ако сакаш а англиска нема :( :(

На stojanovskata му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lining

Lining Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    185
    Јас па мислев дека има и англиска се мислев и за тоа. :( Едно време се мислев за гермнаска паралелка, ама го исфрлив тоа од глава, па изгледа на крај ќе се запишам во ЈБТ македонска паралелка (ако се вика така), т.е. сите часови на македонски јазик, а втор странски јазик германски. :)

20. happY-smiLeY

happY-smiLeY Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    48
    ^ Колку што знам и во германската паралелка во ЈБТ сите премети се на македонски, само што имаат германски по 4-5 часа неделно, за разлика од обичните паралелки каде што има по два часа неделно :)