1. „Гилгамеш“ (асирско-вавилонски еп) 2. „Библија“(Стар и Нов завет) 3. Хомер „Илијада“(„Разделбата на Хектор и Андромаха“, „Убиството на Хектор“) „Одисеја“(„Раскажување на Алкиној.За Киклопот“-деветта песна). 4. Софокле „Цар Едип“или „Ојдип тиранин“ 5. „Панонски легенди“ 6. Климент Охридски „Похвала на нашиот блажен татко и учител словенски Кирил Филозоф“ или „Пофално слово за Кирила“ 7. „О писменех“ или „За буквите“ Црноризец Храбар ЛЕКТИРИ: 1. Евангелија од „Новиот завет“(Библија) 2. Плаут „Скржавец“ 3. „Тристан и Изолда“ 4. Оноре де Балзак „Шагренска кожа“ 5. Антон Павлович Чехов „Вујко Вања“ 6. Народна македонска поезија (избор) 7. Современа македонска поезија (избор) ______________________________________________________________________________ ДАЛИ СЕ ОВИЕ ЛЕКТИРИ ЗА I год. СРЕДНО? *И ако може да ми објасните какви се тие дела. И дали сите овие се обработуваат?
Не се оптеретувајте со делатааа Се обработуваат сите, да, но многу е лабаво, никој не ги чита поточно ретко кој така да.. Не е класично обработување на делата како у основно што беше(барем кај професорката што мене ми предаваше) туку само одговараш или кратка содржина или отворен тип на прашање поврзан со делото
Добро помина ти и без читање, нека не се замараат децата Ќе те примат сигурно ако си одлична, не испуштаат такви прилики, со среќа и верувај дека ако те примат супер ќе ти биде
Сите ми се 5ки само две четворки од 6-9, една од екстерно а една од тоа што наставничката не сакаше да поправи.
A да прашам, колку професорки има по македонски, како се викаат и кои предаваат на француските класови?
Дo сегa нa фрaнцуските пaрaлелки предaвaле Тaтјaнa,Мaринa,Еленицa..Имa дoстa прoфесoрки пo мaкедoнски јaзик,не ги пaмтaм сите
Годинава рекоа дека може ќе се сменеле, инаку до сега беа 1ва со 3та, 2ра со 4та. За униформите 1500ден (џемпер и 2 маици) , ама веќе ги укинаа
Верувај не е голема среќата со униформи. Се укина поради незадоволство од учениците. Материјалот на џемперот е грд и те чеша целото тело, маичките се дебели и воопшто не се соодветни за во топлите денови.