Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

СУГС Гимназија „Орце Николов“ -ваше мислење?

Дискусија во 'Образование' започната од white.kitten, 27 јануари 2011.

1. sara333

sara333 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    27
    Денес беше отворен ден и една професорка рече дека ќе има информации за запишување на страната.Ама јас неможев да ја најдам а таа ме убедуваше дека ја има страната,па затоа прашав. :)

2. LaRuz

LaRuz Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    41
    Да видиш ти на фб страната на орце, таму ќе има сигурно а еве ја барав таа старата страна не ми ја отвара незнам зошто.

3. RainDrop

RainDrop Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    20
    http://www.orcenikolov.edu.mk/ Ако не пишува сега се што ве интересира, до мај ќе има сигурно :)

4. princessbubblegum

princessbubblegum Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    4
    Јас сум сега полу-матурантка и се размислувам помеѓу Орце и Корчагин. Прво размислував да одам во Корчагин, бидејќи ја сакам медицинита, и ќе ми биде добра припрема. Ама сите викаат дека во Орце има многу поголема дружба од Корчагин. И мајка ми тоа сама го кажа, а она има завршено во Корчагин. Ако одам во Орце, би одела на билингвална, бидејќи англискиот многу ми оди, и го обожавам. За приемен на билингвална само англиски се полага или...? И каков вид прашања има? И ако може некој совет за што да изберам. :lol: фала

На Katt4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anamariia.x3

anamariia.x3 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    857
    Примаат во Орце билингвална ако имаш една четворка од екстерното и притоа имаш и дипломи?

6. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    576
    Дипломите важат само ако се од државни натпревари, друго не. Иначе за една четворка не би можела вака да знаеш, се полага приемен, ако го имаш направено добро може да велзеш :)
    Иначе колку што ми кажуваа другарки што полагаа плус и братучедка ми прелани полагаше, само на англиски е нормално, има знам вежба пасив во актив и обратно, има мислам времиња, синоними.. Тоа памтам што ми кажувале :)

7. xexo

xexo Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    22
    Полуматурантка сум и планирам да се запишам во Орце, ама сакам општа. Како што велат, општата била потешка од билингвалната. Знам дека друштвото е супер, така имам слушнато. Ама за учење како е, дали е многу тешко (математика, физика, хемија ми се мал проблем затоа)? Некој што е општа ако сака да ми пише во ЛП да ми објасни убаво би му била многу благодарна :)

8. Luwi

Luwi Активен член

Се зачлени на:
    28 мај 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Орце Николов

Вака значи јас сум осмо и планирам да се запишам во Орце, ама ме интересира дали е многу тешко, дали е потешко од другите гимназии, како се наставниците, децата, ии најбитнотооо :D Дали да се запишам на билингвална француски или на обична .. Фала ви мнооогу :)

9. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    ^ Јас најдобронамерно би те советувала да се запишеш во француската билингвална кога веќе се двоумиш меѓу двете. Не можеш да изгубиш ништо, а можеш премногу да добиеш. Сега, кога веќе сите знаат англиски и сме изложени насекаде на англискиот (филмови, музика, сепак е лингва франка), познавањето на француски секогаш ќе те издвојува од конкуренцијата. А да не зборуваме за тоа дека се работи на проекти и дека учениците многу често шетаат низ Европа.

10. strawberry06

strawberry06 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    497
    Јас сум осмо одделение и сакам да се запишам во Орце.Размислувам за билингвална.Кога се полага тестот англиски и кога е денот за упис?Ако знаете напишете :D

11. stojanovskata

stojanovskata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    121
    Може ли некој да ги напише смеровите во Орце послем 3 година ..фала :)

12. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    576
    Во сите гимназии се тие смерови. :)
    Општествено хуманистичко - право, економија, бизнис..
    Математичко А - има повеќе математики, обично се запичуваат тие што сакаат да одат на електро, финки, машински..
    Математичко Б- хемија, биологија. Препорачливо за тие што сакаат на медицина, ПМФ..
    Јазично - италијански, латински, психологија..

е сега мислам дека имаше и општествено химанистичко Б, ама затоа што во моја генерација никој не го одбра и немаше таков смер тогаш и незнам баш што се учи.

13. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Сите што се мислите меѓу англиска или француска билингвална или општа, мој совет е да одите билингвална, поготово француска.
    Значи прелесно им е таму, подобри професори им предаваат, секој ден губат минимум по 1-2 часа, еден период по толку часа имаа дневно.(ова за француска билингвална)
    Англиска е така-така, нешто ин де мидл ама немојте НИКАКО ДА ИДЕТЕ ВО ОПШТА.
    Терор ни прават, за една 3ка хемија и математика треба да се убиеш од учење, те испрашува англиски ЦЕЛ час, а македонски колку што имам учено во прва немам учено 8 години основно, ма ни пола од тоа.
    И да, молете се и во црква кило зејтин однесете да не ви се падне хемија Софрониевска.

14. white.kitten

white.kitten Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    76
    Нема везе не е толку тешко во општа, зависи од професорите. Баш англиски им е сто пати потешко на билингвалците.. И кај Софрониевска нема да имате проблеми ако знаете хемија, ако не знаете тоа е тоа

На obey му/ѝ се допаѓа ова.
  15. princessbubblegum

princessbubblegum Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    4
    Koga se upisi, nekoj znae?

16. Idealista

Idealista Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    551
    Тие што ќе се запишуваат во Орце нека читнат тука: http://orcenikolov.edu.mk/konkurs1314.pdf
    Инаку некој од тука што е општа во Орце ако сака нека ми пише ЛП нешто повеќе за друштво и учење. :)

17. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    576
    Незнам, јас имав другарки и во билингвална англиска и во општа и на тие во ошта мноогу потешко им беше. Може така им се погодија професорите, Софрониевска хемија се утепуваа од учење и пак 3 3 3 3, а овие билингвална незнам како им се викаше ептен лесно поминуваа, ни пола од другиве што имаа не им беа тестовите, македонски истата им беше Далида мислам се викаше, а другиве незнам кои се ама стварно им беа подобри на билингвалците, помлади и подобро поминуваа многу. Сепак зависи која генерација ќе ја фатите, нив барем што ми кажуваа така беше..

18. gogotea

gogotea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    13
    Идам во орце али билингвална француска и како што знам еден е класот па сакам да прашам дружбата меѓу класови каква е дека се сепак многу какви се децата дали се наоѓаат и такви по лајт и колку класа се.истотака некоја разлика меѓу општа и француска има ли?и тие муабети дека на француска им се паѓаат полесни наставници и помалце се учи колку се точни.иначе кој иде во француска може да ми пише ЛП па да се запознаеме :D

19. white.kitten

white.kitten Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    76
    Има дружба меѓу билингвалците и општите. Разликата помеѓу општа и франц. билингвална е тоа што французите имаат повеќе часови француски, го изучуваат на повисоко ниво, имаат некои си дополнителни предавања после часови. Да во принцип ако ти иде француски, полесно им е, бидејќи имаат полесни професори и понекогаш губат часови.. Најдобро е тоа што сега во втора година беа две недели во Париз, т.е. скоро низ цела Франција не памтам точно кои градови :)

20. Anonnimna

Anonnimna Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    76
    Дали знаете втора и трета кога земаат оцени?