1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

СУГС Гимназија „Орце Николов“ -ваше мислење?

Дискусија во 'Образование' започната од white.kitten, 27 јануари 2011.

1. jolo

jolo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2013
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    378
    Се учат и редовни и во трета и во четврта:
    http://gimnazija-mk.weebly.com/1053...80-1080-10871086107610881072109511121072.html

2. Misss5555

Misss5555 Нов член

Се зачлени на:
    29 јануари 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    ученичка сум во орце николов и утре правам тест кај џугуманова биологија. Дали случајно ви текнува кај тестот на џугуманова во 2година за поттемата менделови закони што имаше за монохибридно ?

3. teddi

teddi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2011
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    202
    Не е толку поврзано со смерови ,колку што е со класови зависи како ќе се договорат професорките

4. shekerna

shekerna Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    73
    Мое мислење за сите што се двоумат е - да се запишат затоа што во секое школо колку што има негативни работи толку и позитивни, па така и тука.
    Професори имаш секакви, а од лично искуство најубаво се учи, џабе сите што зборат, кога тебе ќе ти се деси после најдобро си знаеш хахах xD Ако те интересира посебно некој професор пиши тука или во порака.
    За друштво зависи каков карактер си ама вака генерално океј е.Во врска со англиската билингвална, до претходната учебна година беше хаос, премногу се пријавуваа, а во 2016та не го ни правеле приемниот тест зашто немало голема заинтересираност, едноставно влегле. Така што, за оваа година не знам како ќе биде, а инаку тестот не е мн тежок и е на заокружување. На англиски ќе се прават дека можат да ви предаваат многу професори ама после самите ќе се откажат хахахах ..единствена професорка што активно го предава целиот материјал на англиски е Толева по хемија. Цеце физика даваше тестови на англиски, а не предаваше на анг., исто и Софче математика. И да, учите на повисок степен англиски, во прва со учебникот за втора, во втора за трета, итн.

5. AmericanGirl05

AmericanGirl05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    5
    Може некој да ми каже нешто за смерот ЈУА?Дали лесно се поминува и дали треба многу учење?

6. shekerna

shekerna Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    73
    Во ЈУА имаш плус предмети италијански и педагогија, како и латински..но, не би рекла дека лесно се поминува. Дефинитивно е полабаво од ПМА и ПМБ што имаат математики и информатики, ама дека се губат често часови или дека можеш да бегаш без да бидеш запишан е тешко особено баш на изборните затоа што сте помала група и не можеш да бидеш незабележан..Исто така, не постои клас кој е само ЈУА туку се мешани, така што ЈУА ги изучуваат предметите еднакво со другиот смер.

7. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.734
    Допаѓања:
    33.981
    ПРАШАЊЕ ДО СИТЕ ВАС ДАЛИ ИМА ПРВА ГОДИНА ГИМНАЗИЈА ТУКА ?
    И НЕКОЈ ДА НЕ ЗНАЕ КАЈ КОИ ПРОФ.МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ПОНЕДЕЛНИК ЌЕ СЕ ДРЖАТ ХОСПИТАЦИИ?

8. BananaMan

BananaMan Нов член

Се зачлени на:
    27 март 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дали може мислење за англиската билигвална? Дали наставниците се строги, дали приемниот е тежок и кои предмети се учат на англиски? Фала ви однапред

9. Love-space

Love-space Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    • Ве замолуваме да пишувате на кирилица.
    mozhe mislenje za katerina matematika pls

10. Gora123

Gora123 Активен член

Се зачлени на:
    7 мај 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Бидејќи завршувам деветто одд, една од опциите каде да се запишам е Орце Николов.
    Би сакала да знам повеќе во врска со ова училиште :
    - Какви се наставниците, какви се нивните принципи на предавање, испрашување, тестирање и оценување
    - Кои наставници би ми се паднале и кој би можел да ми биде класен
    - Какви се правилата во ова училиште, куќниот ред, кодекс на однесување, кодекс на облекување, специфични дисциплински правила и мерки....
    - Дали училиштето е опремено, со услови и материјали за вршење експерименти по хемија, физика, биологија, дали библиотеката е опремена со доволно книги, дали салата за физичко е опремена со реквизити за вежбање, дали има компјутери, интернет и со каква се технологија располага училиштето, и какви сѐ останати нагледни средства има во училиштево.......
    - какво е друштвото
    - каква е хигиената
    - дали се подготвуваат учениците за натпревари
    - дали секој ученик може да ја истакне својата индивидуалност и какви се секции и манифестации се организираат....
    - некои други информации кои би сакале да ми ги посочите за ова училиште....

Однапред ви благодарам на сите што ќе се обидете да ми помогнете во мојот избор за продолжување на образованието и ќе ме информитате за ова училиште.

11. shekerna

shekerna Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    73
    Според мене, англиската билингвална не е тоа што било некогаш. Оваа учебна година не ни имаше приемни тестови. Како и да е, не е многу тежок ама содржи двосмислени прашања на кои мораш убаво да размислуваш. На почеток сите професори ќе пробаат англиски да ви зборат или да ви вметнат некои термини, ама џабе сите се откажуваат после xD Само Толева по хемија предава на англиски СЕКОГАШ без исклучок и материјалот што ќе го учите е на англиски. Цеце физика ќе пробува ама нема да и успее. Ниеден друг предмет не го предаваат на англиски.

Имаш секакви професори и секој на различен начин предава. Тоа е нешто што треба сама да го доживееш реално и тоа ти е за секоја гимназија. Би ти се паднале Цеце физика, Софрониевска хемија, Черепналковска македонски, Бети или Лиле географија...Има униформа која е задолжителна, маичка по кратки и џемпер. Редовно прегледуваат кој носи, кој не. Директорката во прва смена знае да стои на врата и гледа. Има враќано ученици дома по униформа, затоа гледај носи ја или пак снаоѓај се. Запишуваат ако не ја носиш. После некое време станува полабаво. Библиотеката има доволно книги, сепак кога станува збор за големи дела за обработка сите трчаат по истата лектира и се случува да нема. Салата за физичко е од неодамна реновирана. Има компјутери во училницата по информатика и во кабинетите каде што се прави екстерно, во другите не се ни потребни. Има нова смарт училница од оваа година и во секоја од училниците има телевизор. Има кантина со голем избор на храна. Учениците се известуваат и се спремаат со професорот за натпревари. Има драмска секција која секоја година се спрема активно и се играат претстави. Има и голем број на хористи и често се учествува на натпревари или отварања на одредени манифестации. Убаво школо е Орце, ти препорачувам да се запишеш. Ако не се пронајдеш, сепак постои избор да се префрлиш. :)

На TrinityNeo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. arrow@

arrow@ Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    3
    Дали некој знае од колку е тестирањето за билигвалните утре?

13. Anja98

Anja98 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    553
    Ах,Орце,моето школо. Многу убави спомени ми буди,ми беше еден прекрасен и безгрижен период од животот. Неодамна завршив,а и сестра ми моментално таму учи,така што на кој му треба некој совет или има некое прашање слободно нека ми пише,ќе ми биде мило да му одговорам.:D:D

На Natalyy123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. IvanovaAnce

IvanovaAnce Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2017
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    154
    Здраво јас сум нова на форумов!Може ли една информација да ми дадете за билингвалната настава (кои предмети се учат на француски јазик,какви се професорите и сл).

15. jolo

jolo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2013
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    378
    http://orcenikolov.edu.mk/bilingvalni-paralelki/
    За професорите не знам, бидејќи не учам во Орце.

На IvanovaAnce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Natalyy123

Natalyy123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    149
    Јас завршив во Орце француска билингвална, така да ако нешто те интересира слободно пиши ми :)

17. MermaidKiky

MermaidKiky Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    221
    имаше тестирање? затоа што јас се запишав билингвална и бев примена и немаше никакво известување закачено дека ќе има приемен

18. arrow@

arrow@ Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    3
    имаше и тие што немаа отидено или имаа слаби резултати мислам дека ќе ги префрлат во општа

19. MermaidKiky

MermaidKiky Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    221
    сигурно???? како имало па мајка на другарка чекала таму и имало закачено ама дошла некоја професорка и ги тргнала листовите и рекла нема да има

20. Love-space

Love-space Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Здраво, дали некој знае кои наставници може да се паднат на прва сега што ќе се?