1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

СУГС Гимназија „Орце Николов“ -ваше мислење?

Дискусија во 'Образование' започната од white.kitten, 27 јануари 2011.

1. QueenCleopatra

QueenCleopatra Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    206
    За гимназиско или за билингвална?

2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.585
    Допаѓања:
    38.890
    За сите заедно. И билингвалните се гимназиско.

На Alex29 и jabolceikruvce им се допаѓа ова.
  3. jabolceikruvce

jabolceikruvce Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    19
    Vkupno primaat 285 kade sto 5 paralelki se obicna na makedonski jazik, 3 paralelki angliska bilingvalna i 1 paralelka francuska bilingvalna. Bilingvalnite paralelki se vo sklop so gimnaziite, znaci odvoeni paralelki. Ama problemot ovaa god e sto ima poveke od 285 prijaveni. Vidi si na sajtot se pisuva.

Nekoj sto pravel priemen vo Orce, moze vo kratki crti da opisete kakvi se testovite i po kolku traat?

Последна измена од модератор: 22 јуни 2022
  4. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Отвори на 40 страна во форумот има една членка напишано ако прашуваш за англиска билингвална. Би требало и други мислења по темава да има околу тоа, јас немам полагано зошто бев класична паралелка.

5. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    За приемен англиски билингвална од каде да учиме, знае некој повеќе инфо/материјали за ова? Фала

6. whitemercedes

whitemercedes Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    20
    лани го правев тестот прелесен беше ја не учев воопшто. макс е 50 поени ја имав 40 и нешто можеш до 38-39 да те примат мислам, а иначе беше се на заокружување и скоро се беше граматика

На Boni22, IreNey9 и tessie им се допаѓа ова.
  7. jabolceikruvce

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    19
    Fala, no ne mislev na priemniot za bilignvalnata paralelka. Tuku pocnaa da zborat deka ke dale priemen poradi pogolemiot br pa sakav za sekoj slucaj da se spremam : )

Potvrdeno e deka ke ima priemen za makedonski i matematika, ako nekoj nekogas pravel moze otprilika da mi kaze kako e?

8. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Јас во друга тема ти одговорив на ова еве пак, не памтам генерации наназад да имало ОСВЕН за билингвална англиска зошто секогаш има 90+ пријавени, а примаат 90. Кога завршив 4та следната генерација што требаа да бидат прва исто имаа најава за приемен па родителите го бојкотираа. Не верувам некој да има да ти каже, е сега мое скромно мислење е дека не би било ништо страшно, македонски повтори основни работи од граматика и литература што сте учеле, не верувам да е некој баок тестот со оглед на тоа што е квалификациски нема сигурно да ви дадат анализа на ,,Злосторство и казна" да праите хахахаа ова чисто ко груба споредба праам, ама се надевам не грешам. Математика шо знам дробно- рационални изрази, равенки, дропки, цели и рационални броеви, некои основни работи од геометрија.. Ама пак ако веќе полагате барајте си насоки од БРО тие демек ги праат тестовите. Ова што ти пишав ја само нагаѓам по мои претпоставки ама не верувам пак ќе ти кажам да е нешто апла тешко пак би се свело се на она "основно предзнаење" зошто и од основно училиште доаѓате. Друга работа баш сеа дур пишувам отворив на веб-страната на Орце, обично ажурни се секогаш и пишуваат известувања така што почекај и ти и сите да има таму официјално дали ќе има или не, не слушајте "рекла казала муабети" и не си правете паники без потреба.

9. jabolceikruvce

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    19
    Oficijalno e potvrdeno zatoa i prasuvav. Oficijalno e objaveno i na nivnata strana i na Facebook. Jas barav i po internet nekoi testovi ama dzabe, ocigledno ke mora da se tera. Sepak fala za se

10. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Да само што објавиле еве видов пред 1 минута. Со среќа и на тебе и на сите други (fingers)
    Едит: ама листава ја немате нигде од кај знаете кои се тие први 34 директ примени :D:D мислам секако се некои со дипломи од натпревари .. ама пак им е нецелосна информацијата

На jabolceikruvce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. jabolceikruvce

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    19
    Fala odnapred i so sreka na site drugi! Listata e vsusnost preliminarnata rang-lista i mozeme da ja vidime preku aplikacijata.

На Alex29 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.585
    Допаѓања:
    38.890
    Не сме правеле зашто до сега немало волкав наплив на толку многу "одлични" ученици. Така што не можеш да добиеш конкретен одговор од искуство.
    Ако ти се реални оценките и нема што толку многу да се спремаш, ќе си повториш основни работи граматика, математички операции, не верувам дека тестот би бил на некое многу напредно ниво.
    Освен ако не го укинат пак, зашто колку што памтам и лани требаше да има па се побунија родителите и немаше нели?
    Едит: сега видов дека си пишала дека ставиле и официјално, значи сигурно ќе имате.
    Како што ти пишав горе, не знам што би давале, ама ако е кратко времето што останува најбитно е колку можеш да се посветиш на најглавните и базични работи и најбитно логичко одговарање на прашањата на тестот. Ако се на заокружување и да не знаеш сѐ можеш да се снајдеш со поврзување на работите, елиминација и слично. Со среќа. :)

Последна измена: 19 јуни 2022
  13. jabolceikruvce

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    19
    Fala odnapred! Site godini od osnovno ucev so cel da mozam da se zapisam tuka, ama ete taka bidnalo. Sreka e sto gi pamtam poveketo raboti, taka da ke treba samo da gi povtoram. Ne kazaa dali ke bide na zaokruzuvanje, samo znam deka ke trae 90min testot. Fala na site sto odgovorivte uste ednas : )

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Како беше на приемен? Океј беа прашањата?

15. jabolceikruvce

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    19
    Uzasno bese hahaha. Traese 90min vkupno i imase 4 lista za sekoj predmet posebno. Makedonski bese lesno ama matematika...navistina ne znam od kade gi izvadile tie zadaci, voedno pomesani so fizika. 28 deca ne se ni pojavile a drugite ili go ostavile prazen ili si otisle od sto ne mozat da go resat. Treba do 17-18h da cekame za rezultati, pa duri ni rekoa deka moze i prepolaganje ke trebalo ako poveke deca imaat isti poeni. Iskreno mene veke se mi stana preku glava

16. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Тие од МОН, БРО и какви и се не ти копуци (извинете на зборот) се тотален промашај. Алоо 90 минути на дете од 15 години за прием во школо му даваш по 4 страни тест од два предмети. Бог да чува, без коментар. Си мислиш на Харвард сте отишле да се запишувате, нема смисла.. ај колку и да збориме поминало. Со среќа дај боже да те примат! (fingers)(fingers)(fingers)

17. jabolceikruvce

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    19
    Hahahah ne znam navistina gluposti. Mislev deka na eden moment ke dobiev napliv na placenje za vreme na testot, ama na krajot koga site bea nezadovolni mi olesna, pa sto bide bide. Sega pocna nekoj muabet da kruzi naokolu deka bidejki mnogu ne dosle i mnogu si otidoa, deka nemale da imaat dovolno paralelki...navistina veke ne znam sto da kazam. Fala za se dosega :)

A da ne spomnuvam pa i deka ne ni davaa na dopolnitelen list da doresavame za matematika testot... edvaj imase mesto pod tekstot od zadacata da resis nesto a nedozvolivo bilo da sme resavale na drug list..

На tessie и Alex29 им се допаѓа ова.
  18. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Само многу ме чуди како родителите не се кренаа на протест пак. 2019 памтам ние баш интерен предмет матура полагавме тогаш, стоеа со саати неколку дена пред школо и се изборија да нема приемен, а тогаш реално немаа никакви аргументи, наставата нормално си течеше. Да бидеме реални вие како генерација со пандемијата сте оштетени многу. Прекин на настава 3 месеци во 2020, Online настава цела година (иако кој ја сфатил сериозно нема и некои големи пропусти), штрајкови, скратени пограми и ред други глупости. Мое скромно мислење беше дека бар тоа ќе е земено во предвид и дека тестот ќе ви биде баш она basic ниво. Ова испаѓа ко на натпревар да сте отишле не на квалификациски тест.. Приемниов со толкава бројка е потребен реално, ама да личи на приемен не да се дешаваат вакви циркузи, најмалку заслужуваат деца од 15 години да им се прават вакви стресови уште сега.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. jabolceikruvce

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    19
    Iskreno ne znam, jas i zboruvav na majka mi da se soberat poveke roditeli pa sekoj ke kaze na svoi prijateli i taka ke se zgolemi brojot za protest. Eve denes, bidejki ne pustija da vlezeme posle 9h (a trebase togas da pocneme), roditeli so listovi odea i sobiraa potpisi. No, problemot ne e do Orce, tuku do MON. Izbuvnala nekoja kavga pomegju niv, i sega MON go kaznilo Orce taka sto stavija priemen a voedno nastavnicite ne smeat da imaat nikakva vrska so toa. Imase na dve mesta, ama ova uspeav da go najdam, eve go linkot, samo jas ne znam ova kolku e tocno. : /
    https://dokazm.mk/skandal-vo-gimnazijata-ortse-nikolov/

20. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Има ли резултати истакнато во Орце