1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

СУГС Гимназија „Орце Николов“ -ваше мислење?

Дискусија во 'Образование' започната од white.kitten, 27 јануари 2011.

1. Spicy71

Spicy71 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    25
    Fala ti:l:

На ivcheslivche му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sopro

Sopro Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    21
    Може нешто да ми кажете за овие наставници?
    Класна/македонски - Љупка Боцевска
    Физика - Елизабета Поповска
    Англиски - Анета Гајдаџиска
    Географија - Сузана Танева
    Информатика - Викторија Доказа
    Математика - Катерина Хаџи-Илоска-Спировска
    Историја - Владимир Бојанов
    Ликовно - Снежана Крстевска
    Музичко - Сузана Тнокова Кузмановска
    Хемија - Виолета Толева
    другите уште ги немам
    Фала унапредд

3. blackrose07

blackrose07 Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    30
    Istorija e mnogu okej covek, ili nakratko ja objasnuva lekcijata ili diktira sto e najbitno. Ocenkite kaj nego skoro site se 4-5. I ne isprasuva na golem materijal, na nekolku lekcii samo eventualno edna tema ako e pomala.
    Informatika isto okej e. Ne objasnuva neso WOW pogotovo ova sega sto ucime, ama na test se praj deka ne glea nisto pa mozes da se snajdes:D. I ne e problematicna za ocenki.
    E so Geografija si iam problem. Malce e bipolarna zenava, ne znae sto saka, ma da pa nekoi vikaat okej bila i nemaat problemi so nea. Ne deka i ja licno nesto imam, tuku toj predmet mi e poniska ocenkata, zatoa taka pisav.
    Drugive ne mi predavaat.

На Sopro му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lemonsana

lemonsana Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Kaj beti fizika povekje fokusiraj se na zadacite i ne tolku na teorija, bidi aktivna na casovi i ke te zasaka; angliski e mnogu interesna profesorka i mnogu ubavo objasnuva, malku e stroga no mnogu ke naucis od nejze; viktorija informatika e isto mnogu fina i mnogu ke te nauci; kate matematika treba da ja slusas na cas za da ja razberes i mnogu zadaci da izvezbas zatoa sto bara da razmisluvas logicki; istorija uci od planovite i nikako ne prepisuvaj na testovi; kaj sneze likovno nosi sekogas blok i materijali za crtanje i potrudi se da nacrtas nesto ubavo; hemija toleva mnogu ubavo objasnuva i treba da ja slusas na chasovi zatoa shto kazhuva raboti so gi nema vo lekciite i vo kniga, na testovi ke dobies 5ka samo ako si go razbrala materijalot i ne ako ucis na pamet

5. lemonsana

lemonsana Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    generalno e isto ama vo bilingvalna obicno se pagjaat polesni profesori

На evche и Spicy71 им се допаѓа ова.
  6. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Гајдарџиска бара многу да учиш, нон стоп ќе ве испрашува нешто, ќе ви дава pop quizes, така мислам се викаа :rofl:. Тестовите доста тешки и комплицирани, полни со двосмислени работи, но сепак како професор би рекла прекрасна. Ако имаш солидно познавање на јазикот од основно нема да имаш проблеми.
    Љупка не ми предавала ама за неа само убави работи имам слушано. Сите што им предавала имаат само пофални зборови за жената.
    Информатика и Историја истово имам да ти го кажам ко што пишале членовите над мене.
    Музичко е исто супер, 5ки на сите става, знаеше и наставни ливчиња со 2-3 прашања да даде на последни лекции ама ништо страшно. А да, и ќе ве тера да пеете :D. Хемија на билингвалните англиски предава само, не ми има предавано, само ако отидеш англиска, да знаеш дека цел материјал хемија и тестови и предавања, буквално се ќе ти биде на англиски јазик.

7. Spicy71

Spicy71 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    25
    Фала ти:l:. Сепак класична ќе се запишам, бидејќи немам услови да одам во француската, поради тоа што учам германски како втор јазик. А за англискиве, па и немам нешто голем мерак, освен ако нешто се предомислам до јуни. :)
    едит: А знаеш ти или некој друг, од класниве што се сега на 4та, какви професори се, добри/лоши, строги хахах, се залагаат за класот, сакаат ли да соработуваат со учениците, спремни ли се да те сослушаат ако имаш некој проблем, итн.. Не знам дали истиве би биле догодина на нас, но еве вака генерално. Во основно сега имам класен кој е душа човек, млад е и буквално се соживува со секој наш проблем и за се што му кажуваме не разбира и гледа да ни излезе во пресрет. Така да малку сум со високи очекувања :D:D

На Nucci му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Daisyyyy

Daisyyyy Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    37
    https://orcenikolov.edu.mk/mk/wp-content/uploads/2021/08/Класови-III-2021-22.pdf
    Овие се од лани списоци, ги најдов сега се четврта овие ученици, така да би требало некои од овие да ти се погодат, сега точно баш сите не верувам. Пр еве оваа Невена знам во пензија е, но некој од овие има шанси да ти биде. Јас само 3 од овие знам бидејќи ми предаваат. Јасминка ако ти биде со неа ќе си немаш мака, како професор е пресрцка и се бори доста за класот. Доказа не ја знам каква е како класна, ко професорка онака океј. Лилјана Јовановска е строга, ситничарка голема е и принципиелна, така да кај ваквите ко неа и за 1 час да ти оправда родител ќе треба да оди до школо, од таквите типови на професори е. Е сега има и професори ко твојот класен што ќе ти помогнат за се што можат, ама има и доста што не се баш такви. Зависи каква ќе ти биде среќата.

Последна измена: 22 февруари 2023
    На Spicy71 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Во врска со тој списокот долу, ако останат истите професори догодина класни, тогаш искрено ти посакувам или Јасмина да ти е или Александра (маче). Другиве баш и не се некоја добра варијанта, ама овие две се топ професорки, иако Александра делува строго ептен е кул професорката, нема маана, плус многу другарски се поставува со тебе ако види дека учиш, ја почитуваш итн.. Ми предаваше две години и многу ја сакав, не ми беше класна ама на тие што им беше, искрено најубаво си поминуваа. Им помагаше буквално за сеее. Со овие можеш да најдеш заеднички јазик, за разлика од останатите како на пример Невена, Бабовиќ, Миле (клетка) кој btw мене ми беше класен, ама во пензија е немај мака:D

На Spicy71 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. blackrose07

blackrose07 Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    30
    Srekja u vrekja e shto klasen ke ti se pogodi bukvalno. Jas da ne se zalam ama imav srekja, presrcka mi e klasnata, da ja baravme ne ke ja najdevme takva iskreno. Posakuvam site 4 godini da mi ostane. Taka da moli se da ti se pogodi nekoj/a dobar/dobra gi ima sekako, samo zavisi vo koj klas ke te raspredelat i koj profesor ke bide klasen na istiot. Mnogu e rano da se kaze uste od sea.Ama generalno klasen ko klasen, i tie se luge mislam deka sekoj bi te soslusal za nekoj problem ako e navistina problem, bi ti pomognal i slicno..

На Spicy71 и Dinče55 им се допаѓа ова.
  11. ivcheslivche

ivcheslivche Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2022
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    25
    Дечки, пак јас
    Хемија Софорниевска рече од следна недела ќе не испрашувала сите класови, па ако може некој да ми каже како испрашува? Страв ми е од жената бидејќи за ситници прави проблеми, па да знам како да се спремам усно. Фала однапред:)

На RaySunn му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Daisyyyy

Daisyyyy Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    37
    Пред табла испрашува, освен ако не е се теорија па може и од место да те праша, ама пред табла е најчесто. Испрашува на принцип кратки прашања, пример сега точно што учите не знам, ако е за врските ќе те праша пример врската кај калиум хлорид каква е, бара одма и сигурно да и одговориш, или според конфигурација да определиш валентност нешто така. За повисоки оценки 4-5 повеќе логички и кратки прашања прашува кои се сведуваат најмногу на примена на теоријата, пример нема да ти каже цела лекција па ти да збориш што знаеш, туку вака како што пишав погоре. Во глобала како прашањата на тест што се, само усно, тоа е разликата. Мој совет е да не паничиш и исто така ако во нештото не си сигурна или не го знаеш, подобро е според мене да кажеш не знам, отколку да пробуваш од околу да и свртиш нешто, бидејќи така може да ја изнервираш и директно да те седне на место и да ти пише лоша оценка. И гледај да научиш добро, не дава после тие од усно оценки да се поправаат, зошто усното демек и значи шанса за оние кои не можат да извадат подобра оценка на тест.:)

13. ivcheslivche

Се зачлени на:
    8 октомври 2022
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    25
    Оф леле, голема паничарка сум особено кога станува збор за неа хахахах. Сега учиме за неоргански соединенија, така да нема многу теорија баш, сè се равенки и рече дека за оваа тема само усно ќе било. А вака отприлика оди по дневник или кој ќе и текне? Сакам да ја поправам 4 од полугодие ама вака со усно одоговарање па можам само да зезнам, а баш сакав 5 на крај. Сепак фала ти многу на одговорот:)

14. Daisyyyy

Daisyyyy Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    37
    Нема да зезнеш. Мислам и нас лани на оваа тема усно нѐ испрашуваше. Најмногу ќе ве испрашува, имиња на соединенија особено обрни внимание на соли и комплексни соединенија, тие се потешки. Од реакциите исто треба да ги знаеш ако ти каже да напишеш реакција меѓу две соли што продукти ќе се добијат и кои точно и така ќе провери и колку ја знаеш номенклатурата и плус дали на крај точно ќе ги изедначиш. Отприлика такви прашања, пишување формули на соединенија или читање на името на соединението ако ти го каже како формула, и реакциите на добивање на оксиди, хидроксиди, киселини итн.. Отприлика тоа памтам дека бара, и пак валентност повтори да знаеш ако ти даде соединение со име ти да напишеш формула, точно валентноста на секој елемент да ја знаеш, не на цел периоден логично, барем оние 1,2,16,17,18 група за точно да ги напишеш оние индексите долу и да ти излезе точно на крај. Само убаво да ти е сфатен материјалот бара нема нешто преголеми филозофии во оваа тема како што памтам. Со среќа :inlove:

15. ivcheslivche

Се зачлени на:
    8 октомври 2022
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    25
    Фала ти!:):l:

На Daisyyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. blackrose07

blackrose07 Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    30
    Feminki zdravo. Imam edno prasanje. Klasnata kaza deka na roditelskata sto ke ja imame vo april, ke davale nekoi anketni listovi od skolo za da se izjasnime za izboren predmet za vo II godina. Posle pri zapisuvanje vo juni na prijavata ke trebalo toj za koj sme se izjasnile da go napiseme (najverojatno), iako mislam bi dozvolile da se predomislime. Kazete mi koj e spored vas najlesen i najmalku zamaraat so ogled na toa sto vtora godina bila dosta poteska nemam namera i so izboren da se preoptovaruvam kako za ostanatite. Fala vi :inlove:

На ivcheslivche и Ceci16 им се допаѓа ова.
  17. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Латински јазик според мене, ако уште предава Даниела. Зошто ќе си имаш 5 без да отвориш книга. Говорење и пишување е исто лесно, информатика е досадно, а етика ако уште предава онаа по социологија, не Невена туку другата, избегнувај го по секоја цена. Немаш потреба на толку многу предмети да се малтретираш и тоа да учиш:)

На blackrose07 и ivcheslivche им се допаѓа ова.
  18. Daisyyyy

Daisyyyy Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    37
    Говорење и пишување е прелесно, секако имаш 5ка, барем ако предава оваа професорка што ни предава на нас. Латински исто е прелабаво ама ако има повеќе ученици што ќе го изберат, бидејќи јас прво тоа имав избрано, но немало доволно ученици да се формира група и моравме тие што сме го избрале да се префрлиме. Другиве не знам како се.

На blackrose07 и ivcheslivche им се допаѓа ова.
  19. blackrose07

blackrose07 Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    30
  20. Sopro

Sopro Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    21
    Девојки има сега некои екскурзи од Орце за идење во Лондон ? И ако да која година се? Сакам во Орце да се запишам, ама од мојот клас сега никој не оди таму.Многу ми е страв за друштвото,не знам што ќе правам...