Вака јас ќе бидам втора во Корчагин. Не ги знам многу професорите што би ви предавале. Знајте дека не е толку тешко ако се учи редовно. Да ви предложам да си ја видите Корчагинската просветилка од оваа година и таму може да се најде се за професорите. Со среќа и многу 5ки да имате.
Годинава матурантка бев во Корчагин и можам да ти кажам дека нема да се покаеш што се запиша тука. Дека се учи се учи но ако си снаодлив многууу лесно ќе си поминеш. 1. Ако Жаки ти предава информатика слободно умилкувај и се.. типката нема појмаа од програмирање, а и општо информатиката не и е јака страна. Еднаш кога нешто не ни беше јасно и ја прашавме ни одговори " не знам деца мој је живот тужна прича,,.. ама бар ќе се изнагубите часови кај неа.. Физичкоо одбојка all the time.. Прво полугодие ќе пробат да глумат нешоо демек ќе оценувам ова она ама после ништо.. За децата има секакви.. од размазени принцези до најтоп луѓе. Ако случајно си билингвална.. со среќа кај Љубица македонски и клучните зборови на тест.
Секој што завршил во Корчагин, ќе ви го каже истото - не би го менувала за ниедно друго школо.Реалноста е дека е тешко, има строги професори, има неправедни работи, како и многу деца што се со врски запишани во школото, а и со тие врски ги добиваат оценките. Ама баш заради тие негативни работи, Корчагин го гради карактерот, така да од гимназијата ќе излезете спремни за живот и за секакви ситуации што би можеле да ви се случат. Менувавме училници постојано, ќе си имате една за секој клас, ама за одредени предмети ќе одите во кабинети. За натпревари има кошарка, одбојка и фудбал мислам, а имаше и различни активности за трчање и за качување на Водно, ако одберете проектна активност - Спорт. Општо, не можам да кажам како со професорите, зашто секој од нив си има различен карактер и различни критериуми за оценување. Единствено заедничко за нив е што сите сакаат кога учениците се истакнуваат на почеток. Значи, книгата во раце од старт и кога прашуваат на час нешто, дигнете рака обавезно и бидете активни. Активноста на час ќе ви донесе одредени привилегии кај професорите понатаму кога ќе треба да се ставаат оценките. Децата си се приказна за себе. Во некое од претходните мислења прочитав дека мислите дека децата што се запишуваат во Корчагин се елита, најинтелигентни, најкултурни и се нај нај.. Не може така да се генерализира. Секој човек е различен, па така и Корчагинците се разликуваат меѓу себе. Има паметни и помалку паметни, има вредни деца, а има и многу мрзливи. Има шмизли, рокери, спортисти, богати и не баш богати. Има поделба меѓу децата, како и во секое школо. Едноставно, дадете им шанса на сите и потоа одберете си кој ви одговара најмногу. Не ги осудувајте децата ако на прв поглед ви личат надмено или лошо. Запознајте ги прво, па после одлучете дали ќе се дружите или не. За крај, со среќа на сите првачиња, а и на Корчагинците од другите години. Ако ви треба уште некоја информација, слободно прашајте или тука или во ЛП
И јас сега ќе одам за прва...знам другар што сега оди за втора и ми кажа дека од цела генерација на тромесечје или полугодие имало само по 1 ученик од цела генерација со просек 5,00 ... зарем до толку ли е тешко?
Не е до толку тешко како што ти кажуваат, не е точно дека има толку малку деца што се најдобри. Професорите ве плашат за полугодие и тромесечие и не попуштаат за да се стегнете со учењето. Ама на крај на година, околу 20 деца од секој клас се со просек 5,00. Ич да не се секираш за тоа
Извини што не сум вратила дури сега видов. Класните што ги знам јас беа Англиски Маја, Филозофија само во 4та година, Географија Весна, Физичко, Германски, Музичко, Биологија Бети.. Ама едни се класните до втора година а други во трета се менуваат. Освен ако си билигвална во 8мица како што бев јас. Ниту класот ни се смени ниту класната. Иначе ова за само еден двајца со 5.00 нема ама баш никаква врска. Само кај мене во клас имаше барем 7,8 дури што беа константно одлични а на крај барем минимум 10 завршуваа 5.00. Зависи во кој клас ќе се паднеш. Не е лесно Корчагин, ама не е ни приближно од тоа што го прават дека е. Јас искрено не учев на време, ден два пред тестови, не се замарав нешто многу и две години поминав мн добра на граница со одлична и две години одлична. Така да не се замарајте толку дека е премногу тешко. Неправда ќе има премногу ама Корчагин вреди да се доживее.
Кога ќе бидат истакнати списоците со класовите? Не ми се чека веќе. И дали ќе ги има поставено на страницата на РЈК или ќе мора да се оди до училиштето?
Списоците во принцип се истакнуваат на крајот на август, така да би требало веќе да се закачени на влезната врата на школото. Таму пишува и во колку саат треба да дојдете на првиот ден. Првачињата обично почнуваат со прва смена, верувам дека и годинава ќе биде така. А на сајтот, не знам дали се објавени списоците. Минатава година беше обновен и сега е многу прегледен, така да може да побарате и лесно да се снајдете на него.
нема во никое училиште сеуште објавено...а и така ништо не ни менува да знаеме дали порано дали покасно...инч најверојатно ке ги има 29-30..
Во Карев и фискултурно се објавени уште вчера. Јас кога бев 1ва во 2013та на 29ти имаше во сите училишта ама тогаш се паѓаше четврток. Бидејќи утре е празник и не се работи, а ни за викенди не се работи нема шанси на 29ти-30ти да бидат. Или денеска после ручек или најкасно во понеделник на 31ви би требало да има.