пма-математички смер пмб-се обрнува повеќе внимание на биологија,хемија,физика ама ги имаш истите предмети од 2ра год.скоро оха-филозофија,психологија така нешто охб-не знам точно..ако сакаш лесно да си поминеш оди оха или охб
ОХА - економија и латински ако патам добро. Психологија има во охб и дупло часови филозофија и социологија. За жал јазичен смер немаше и мислам дека нема ни да има некогаш.
http://gimnazija-mk.weebly.com/1053...80-1080-10871086107610881072109511121072.html Важат за сите гимназии, а во Корчагин најчесто ПМА ПМБ ОХА и многу ретко ОХБ.
Еден од најбезобзирните и најобесчовечените професори што постојат во училиштево е Маја Христова Богданова по англиски. Прво, жената е толку самобендисана, суетна, буквално ужива да и ласкаат. Можеби на прв поглед ќе ви изгледа фина, ама кога ќе ве претрупа со домашни од типот да објаснувате филозофски мисли на академско ниво ќе ви се згади и од неа и од предметов. Воопшто нема разбирање ако имате 2 теста и 2 испрашувања ,ако не си спремен става кецови без око да и трепнево дневник. Додека кај повеќето професори како Весна географија, Валентина историја, германски па дури и физика има барем капка човечност и можете да искористите џокер и да се извините кај оваа налицкана кокона не постои одложување, извинување, па дури и да сте биле оправдано отстуни извесен период. Тестовите не само што се тешки, туку се бесмислени, може да имате повеќе точни одговори, али она го признава само тој од кај што ја украла вежбата, затоа што е неспособна сама да си смисли. Вади вежби copy paste од интернет, или од книги. А, да не почнам да зборам за нејзиниот неморален живот и за тоа што се ебе за пари со мн постари од неа за што знае цело школо.
Здраво дечки! Годинава планирам да се запишам во Корчагин и ги прочитав сите предходни коментари Ќе може да ми кажете кои наставници паѓаат класни раководители годинава?
Изгледа по толку размислување и јас ќе се запишам во Корчгин годинава Ама сакам да одам јазично уметнички смер А или Б, потребни се 18 деца најмалку за де оформи паралелка и верувам дека ќе има толку
Бидејќи завршувам деветто одд, една од опциите каде да се запишам е Раде Јовчевски - Корчагин. Би сакала да знам повеќе во врска со ова училиште : - Какви се наставниците, какви се нивните принципи на предавање, испрашување, тестирање и оценување - Кои наставници би ми се паднале и кој би можел да ми биде класен - Какви се правилата во ова училиште, куќниот ред, кодекс на однесување, кодекс на облекување, специфични дисциплински правила и мерки.... - Дали училиштето е опремено, со услови и материјали за вршење експерименти по хемија, физика, биологија, дали библиотеката е опремена со доволно книги, дали салата за физичко е опремена со реквизити за вежбање, дали има компјутери, интернет и со каква се технологија располага училиштето, и какви сѐ останати нагледни средства има во училиштево....... - какво е друштвото - каква е хигиената - дали се подготвуваат учениците за натпревари - дали секој ученик може да ја истакне својата индивидуалност и какви се секции и манифестации се организираат.... - некои други информации кои би сакале да ми ги посочите за ова училиште.... Однапред ви благодарам на сите што ќе се обидете да ми помогнете во мојот избор за продолжување на образованието и ќе ме информитате за ова училиште.
@Gora123 Сметам дека нема да згрешиш доколку ја избереш оваа гимназија. Од ова што го пишуваш изгледа дека се спремаш да служиш војска а не да ги поминеш најубавите 4 години од твојот живот. Најпрвин за професорите. Значи различен е секој професор. Има професори кои душата ќе ти ја извадат ама има и такви коишто се многу лабави. И кај двата типа ќе научиш а и оној професор кој ќе е построг и што ќе "измачува" ќе сфатиш дека е за твое добро. Никогаш не верував дека во Корчагин те тераат да учиш со разбирање зошто ми беше многуу чудно по 14 предмети да учиш со разбирање и притоа да запамтиш. Но, сфатив дека може откога го почувствував тоа на своја кожа. Значи, секој професор те тера да му учиш со разбирање и буквално секое знаење стекнато во оваа гимназија ќе има примена во секоја сфера од твојот живот. Мислам дека безразлика на професорот доколку учиш континуирано нема да имаш никаков проблем со оценките иако во прва година прво полугодие е можно да имаш мали недостатоци од основно што ќе ти влијаат на оценката ама секој професор од најдобар до најстрог ти дава 1000 шанси за да ја поправиш оценката. Никој нема да те НЕ ти даде шанса за поправање. Испрашувањата и тестовите варираат кај секој професор се различни. Има професори кои нема да те испрашуваат или ќе те испрашуваат 1 во 2 месеци но има и такви каде што на 2 недели има испрашување. Тестовите не се нешто тешки во глобала се што е предавано и кажано на час се паѓа на тест нема нешто плус минус. Пак ќе кажам ако учиш нема да ти биде никаков проблем. Најголема е веројатноста да ти се паднат професори кои сега предаваат на 4та година или можно е тие кои што се на 2ра да ве земат бидејќи се насочуваат 2ра година сега. Куќниот ред е ист ко во секое училиште, за облекување оставаат на твојот вкус но се тоа да не биде претерано, се доаѓа на настава од 7 и 30 прва смена од 1 и 15 втора смена и мислам дека имаат разбирање 1-2 пати да закасниш но тоа да не прерасне во навика зошто некои воопшто нема да толерираат и ќе запишуваат. Имаме кабинети по хемија физика и биологија и има многу материјали за правење на експерименти иако во 1ва и 3та година нема да имаш толкава потреба од експерименти бидејќи не одигруваат некоја клучна улога секогаш. Салата е нова скоро реновирана и мислам дека школото е доста уредно имаме смарт табли во некои училници сеа почнаа да нарачуваат нови и веќе ни ги тргнаа сите тие класични табли со креда сега имаме бели со маркери да ти е мерак да бришеш табла Компјутери и интернет многу нормално дека ќе има па учите информатика има програмирање, вежби едно друго тоа е неопходно. Да не испадне дека преценувам, но сметам дека стварно во Корчагин учат златни деца и пријателите стекнати таму се пријателства кои траат засекогаш. Секогаш има исклучоци има и татини мази и се тоа но не се во голем број дали се едвај 10 од цела генерација. Во целина нема да имаш проблем да се вклопиш во било кое друштво.Исто сметам дека и хигиената е на доста солидно ниво значи цело време има персонал кој се грижи за хигиената да биде на едно добро ниво значи и вецињата ги чистат секогаш има сапуни и се и училните минимум 2 пати во еден ден поминуваат и ги чистат. Во натпревари многу нормално дека завемаме учество, Корчагинци сме. И професорите го даваат нивниот максимум се со цел да се постигне најдобар резултат . Задржуваат пред после часови некогаш и ослободуваат се зависи. Секој може да се истакне индивидуално и секој може да се унапреди како личност. Иако кога кажувам да се исткане индивидуално не мислам да се преценува и издигнува зошто многу професори не прифаќаат такво однесување т.е некој да ги потценува останатите а себеси да се прави за најпаметен зошто во очите на професорот сите сте еднакви иако има и професори кои си имаат миленици ама нивниот броје навистина мал но и тие секогаш праведно се однесуваат спрема сите ученици. Има разни секции манифестации има драмска,историска секција,хор,оркестар се организира буквално се , тоа зависи ти каде ќе се пронајдеш.Топло ти ја препорачувам гимназијава.
@kitanovaj хахахах очигледно нешто не стоиш добро со Маја. Мене ми има предавано значи жената е супер имаше многуу деца кои што отсуствуваа и секогаш имаше разбирање. Никогаш не побарала некои цитати да и ги објаснуваш на академско ниво зошто ги знае способностите. Мислам дека жената стварно поседува знаење и одлично го пренесува на учениците. Тестовите не се воопшто тешки доколку пратиш на тие RULES на часот што ги нагласува ... не ги плаши децата жената е супер многу пати имала разбирање.
За сите оние коишто сакаат да се запишат или барем се двоумат, во четврток е отворениот ден. Од 18 ч. има кратка презентација и прошетка низ школото, потоа претстава во свечена и свирка во пацио.
Кажете ми,дали Весна социологија попушта на крај? Имам час во четврток па се мислам дали да одговарам, ама рече дека и наставните ќе го зима во предвид а ја ја утнав работата.
Значи, јас сакам да се запишам во Корчагин, ама од Тетово сум. Дали би имало тоа проблем и дали би стекнала пријатели зошто сите ми велат дека таму размазени деца имало и нема да те примат во друштвото.
Нема врска тоа, и јас мислев така пред да се запишам ама сега видов дека децата се супер и воопшто нема дигнати и размазени деца како што викаат дека има Инаку со среќа нека ти е.
Јас завршив прва година сега и делата што ги обработувавме се: Вујко Вања, Цар Едип, Одисеја, Илијада, Библијата (Нов Завет и некои делови од Стариот Завет), Скржавецот, Гилгамеш, Похвалното Слово, Црноризец Храбар, Антигона, Тристан и Изолда, Песната за Сид, Слово за походот Игореев, Панонски Легенди, Шагринска кожа (ако ми текне уште некоја ќе додадам).