Во Корчагин за жал многу паднаа стандардите,сезона 2015-2019 додека бев таму само прва и дел од втора година можеше да се приметат последните трагови од оние повисоки критериуми иако и тој период имаше многу прогледувања низ прсти и толеранција кон некоректно однесување од страна на учениците. Потоа од трета кога се префрлив во нов клас согласно смер веќе беше хаос,класот се погоди многу слаб скоро никој ништо не учеше а беше микс ПМА со ОХА децата што избрале ПМА не знам што сакале да постигнат на половината по предметите од смерот имаа едвај 2 и по некоја 3ка.Се доцнеше на часови,се гледаше да не бидат запишани деца кои по 3 месеца не доаѓаа на часови за да избегнат испрашување. Професорите беа некако тотално незаинтересирани за случувањата,ретко некој да му сметаше таквата состојба,многу од материјалот во 4-та не успеаа да го допредадат па негде од март скоро све и да застана освен по некој тест математика и по некое испрашување другите предмети поминуваа многу досадно(барем за мене затоа што бев редовен и од доста тестови бев ослободен) но сепак генерално ниски стандарди. Потоа следеше матурата за која повторно некои професори не беа вложени да помогнат и да ги подготват учениците а некои беа прилично посветени. На крај имаше буквално пазарење за оценки по некои предмети каде 3ки стануваат 5ки,имаше деца што математика правеа само еден тест од вкупно 4(од другите бегаа) и имаа 3ки. Не знам како е сега и како било за време на онлајн периодот но не верувам дека нешто драстично е сменето,освен ако имаат вработено некои нови кадри по некои предмети па тие да имаат поинакви барања. Премногу фокус се ставаше на Корчагинска просветилка и Кариерен центар што сметам дека е добро се додека не премине во злоупотреба односно имаше деца што не беа ангажирани за тие активности но отсуствуваа од часови по цели недели со изговор дека се ангажирани и тоа баш кога беа неделите со тестови и испрашувања. Инаку и при повисоките стандарди со редовно умерено учење се стига до 4ка и 5ка по предметите,прва година е тешка оти во основните 9-то е полабаво и се оставаат празнини во знаењето но не е нешто што не може да се надокнади во првите 3-4 месеца во средно.
Здраво,бидејќи сега почнувам прва година во Корчагин сакав да ве прашам од колку започнува втора смена
Здраво,дали ќе може да ми кажете неколку зборови за следниве професори во Корчагин? Роза-македонски Мирјана-математика Жаклина-физика Симона-биологија Наташа-хемија Највеќе ме интересира за жаклина физика затоа што скоро никој не ја знае. Фала однапред.
Роза е строга професорка меѓутоа многу ќе те научи за литературата и сите дела толку длабоко ќе ги изанализирате што ќе ги памтиш цел живот.Мој совет е да учиш на време и да ја слушаш на час бидејќи жената е златна. Симона биологија е обична професорка ни строга ни добра искрено кога како, многу попушта на крај исто и Наташа хемија иако има преголемо познавање за хемијата и треба само да ја слушаш на час