Саем на книга (08.05.25 - 14.05.25)

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 15 април 2010.

1. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.833
    Грото се такви Тања. Одат за да бидат видени. Купуваат за да се сликнат со купчето книги по македонските книжевни групи, а во скроз обичен ден да иницираш разговор за книга нигде ги нема. Дополнително е што една рецензија асална нема да видиш (а дизајн на нокти - да, што е сосема промашено во групи за книги). Немам против купчето, ако навистина си го читаат за свој ќејф и никако заради толпата.

Од оваа причина и почнав да влегувам во фб групите на сосема други држави и разликата е огромна. Пријатно изненадена од тоа колку стварно се чита (сè што ќе се најде пред нив, дури и позајмени книги - тука кај нас е срамота пример да читаш позајмена книга, иако имаме млади што прават напори да се вметнат така што организираат базари), се дискутира и се посветува внимание буквално на секој пост (што не е случај кај нас, каде си дискутираат само оние што си направиле свој круг и другите ги исклучуваат, goodreads строго на пријателска база и лажни рејтинзи).

Јас вчера наминав на саемот и ги фатив на сам крај. Тоа што го барав си го најдов, две книги беа мојот избор. Штандовите беа лошо наредени, иако се виде дека добар дел се трудат (што ми се допадна). Ќе препишам на уморот (некои делуваа изгубено), некои не беа баш запознаени што всушност продаваат на свој штанд(?). Вториве ги има скоро секогаш, и не само на саеми туку и воопшто во книжарници (а никако да си го решат). Она што фали е општо култура и меѓу посетителите, мене барем ме нервира кога некој не си ја држи својата страна кога разгледува и кога нема осет за тој до него.

На Novecento, Tanjamm, Puellapulchra и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.742
    Допаѓања:
    3.429
    Разочарана од дел од штандовите, млади девојки продаваат книги. Уствари се само продавачки. Кај нас слабо се чита или младинава и воопшто не чита. Од тука и заклучувам дека и образованието ни е на ниско ниво.

На ЕмилијаEma, Букерко и eliesaab им се допаѓа ова.
  3. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.833
    Тоа е зашто бараат исклучиво продавачки, а пред да ги стават на штанд не ги ни прашуваат да рецензираат барем три книги. Усно, на лице место да се види и вокабуларот. Доволно е да кажат дека се на книжевност, тоа е критериумот. За жал.

На ЕмилијаEma, Букерко и Malesia им се допаѓа ова.
  4. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.611
    Јас имав позитивен впечаток од продавач на Антолог, дојдов да побарам една книга, тој уште пет други ми препорача и ми даде мислења.
    Исто, како и претходни години на саемот, доколку купите книги од Академска книга, даваат ваучер од 30% попуст, а и воопшто имаат попуст од 20% на сите книги во нивната продавница до 24ти мај. Од друга страна, пак, книга што кај нив чини 1000 денари, си ја најдов со македонски превод во Или-Или за 150 денари.
    Книга од Арт Конект што ја пребарав во Литература, сите копии беа продадени, ја најдов на нивниот штанд на саем.
    Туку потсетете ме: саемот за книга беше еднаш или два пати годишно?

На Novecento и riba79 им се допаѓа ова.
  5. Kati428

Kati428 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    520
    Еднаш годишно е.

На MeowMeow му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Novecento

Novecento Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    2.467
    Не се лажеш ако мислеше дека некогаш бил и два пати годишно. Така беше чинам во пост корона периодот или негде тоа време. Се виде дека немаше потреба, се вратија по старо. Сепак да организираш саем не е 5 минутна работа, мора да ги координираш издавачките куќи, а се знае дека во последно време има тивка војна меѓу нив. Некои веќе и со години не присуствуваат и изиграваат „несврстани“ со правење на личен саем.

На MeowMeow и eliesaab им се допаѓа ова.