1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да вежбам, ми требаат совети!

Дискусија во 'Фитнес' започната од Blondince, 13 јуни 2015.

1. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.797
    Допаѓања:
    6.690
    Убаво си кажа.
    Дефицит со протеини плус вежбање а претходно на булк.
    Чим слабееш ќе топиш и мускул, тоа е факт, само штетата ќе биде помала ради протеините и вежбањето за разлика од некој кој не вежба и не внесува доволен број градежни блокови а само слабее со дефицит.
    Ама масата секош ќе биде пред дефиниција, со маса можеш ХУЛК да бидеш а со дефиниција фудбалер, маса је мама шо викаат србите, се шалам хаха :D

На Purelove92 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Purelove92

Purelove92 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    3.446
    Ама членката што праевме муабет погоре што и пишав за дефицит исто мислам дека практикувала редовен тренинг, протеин итн.. Само послабо и одело јас лично cut правам за 8 недели и сум презадоволна али исхрана, протеини се на прво место тоа е факт инаку 10кг неможеш да крениш и ќе си како мртовец. Е сега членката што сака да слабее од дома, незнам ти пиши си вежби, совети за дома јас сум адвокат за теретана:inlove:

На Ajronmen му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    24.233
    За подуеност интермитентен пост прави магии.

За салото пред сè треба исхраната ептен да си ја средиш, со тоа што ќе исфрлиш шеќер (освен овошје), прженици и други процесирани нешта како сувомеснато, мајонез, паштета, зденка, крем сир, итн. Сега летно време имаш еден куп избор од свеж зеленчук, комбинирај со месо, туна, јајца, мешунки, зрна, земиња, јатки, урда, фета, моцарела, итн.
    Од физичка активност фокусирај се на многу пешачење. Ако можеш вози точак. Секој ден издвојувај по саат ипол-два за или пешачење или возење точак. Полесно здравје. Во комбинација со добра исхрана ќе го средиш салото.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  4. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.797
    Допаѓања:
    6.690
    @Mrs. right Од кој земаш протеин, Optimum Nutrition или PolleoSport од млеко од крави пасени на ирските зелени пасишта? :rofl:

Иначе се знае протеините се градежни блокови за раст на мускулна маса и треба најмногу да се внесуваат преку храната, Веј е само додаток во исхрана за зголемување на дневната доза протеини. Јас земам и амино киселини БЦАА+Глутамин кој ги има исто во обичниот Веј, фактички самиот протеин е изграден од тие есенцијални амино киселини.
    И не треба само протеини, треба да се внесуваат сите макронутриенти од храната, е сеа коа си на cut јаглехидратите ќе се намалат.

И јас не вежбам дома, во теретана вежбам, теретаната мие втор дом :inlove:, така да не знам вежби за дома :^) Можам да кажам вежби за гради, грб, раце, рамо, нозе, ама дома не знам, еве кажи тии некоја шо вежбате без сајли или тегови/шипка

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    Супер е зошто имате навика за теретана. Јас одам но поради разни обврски постојано прекинувам. Кардио не правам во теретана гледам да е Водно, покрај Вардар 5-10 км кога како. Но гледам барем склекови, стомачни дома да направам ако не отидам до теретана. Сега е жешко не е воопшто за вежбање, пишете некој тип за мотивација :)

6. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.161
    Допаѓања:
    12.155
    @Purelove92

Ја редовен тренинг ама тоа беше рачунај пред две години, да 6 пати неделно вежбав. Домашен тренинг само, со тегчиња, со ластик, со такви основни работи, според програми на нет што ги има. Ниту протеини или друг суплемент не сум зимала. :| Е тогаш само на диета што бев, и оваа физичкава активност. Иначе имав намалено 20 и кусур кила конкретно тој пат. Ама стомачето си остана.

После се вратив на стари навики и качив уште 7 - 8 кг.. ;( Од активноста ни а не остана. :| Онака само периодично тргни застани бев у 2023 па и годинава иста песна.. Така да, не бев упорна и доследна.
    Симнав шо симнав и тогаш за тогаш, а не ми требаше тоа, голема грешка.
    Па ај се решив у калориски дефицит као да сум и еве околу 4 минус моментално а, пази сакам сеа уште 8.
    За стомакот, не оти ќе го снема скроз ама најдобро си викам да сум на таа тежина, и според висина мислам таман би била, -105 од висината. Знам не оти па бројката релевантна е и да мора толку ама мерак ми е.

Можеби поарно би било вака дома да пробам еве да дојдам до целта, зборам за намалување кг, па здравје понатака и да размислувам теретана, за сериозно потење и затегање.

Ти си била значи искусен долгогодишен вежбач. Браво женска. :muscle:
    :rofl::rofl::rofl: :drunk:

Строго само природно. Месишта и јајца за извоз. :nod: Каков протеин, хемија е тоа. :D

@Вереничка види ги овие програми за дома ако си решена да вежбаш, баш се океј.

https://chloeting.com/program
    https://heatherrobertson.com/programs/

На Вереничка, quattro и Fraerce4 им се допаѓа ова.
  7. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    Mrs. right, заблуда број еден не постои диета, постои промена на начин на живеење. Ако користиш диети тогаш мора да си свесна дека телото има способност за супер компензација односно диетата дава сигнал на телото да наталожи 30% повеќе сало од претходно зошто знае дека тоа сало не било доволно. Затоа заборавете ги диетите

8. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.161
    Допаѓања:
    12.155
    Абе види така е ама тогаш ете сакав да пробам. Имав за намалување. Ете не ги вратив сите после завршувањето, или дупло како што обично се верува. Дека ако јадеш пак калорично се враќале одма.
    Нормално и очекувано беше што вратив еден дел пошо на тоа јадење реално кој не би вратил. Ја претерав у пм. Тоа секако дека не може со диета да тераме на долги стази, јасно ми е.

9. Purelove92

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    3.446
    Не сме на диета, јас лично бев во букл фаза па преминав во калориски дефицит, нешто што ми е навика на лето итн.. Е сега нормално не е исто кревањето тежина кога си во булк и во дефицит ама тоа е, начинот на исхрана 100% здраво само што не земам креатин, протеинот, амино итн..исти ми се, а и начинот на вежбање :inlove:

10. Purelove92

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    3.446
    Камења нека паѓат јас не пропуштам теретана, камоли жешко, а и теретаните си имаат вентилација и мене ми е втор дом како на членот погоре :D мотивација да си бидиш самиот на себе првенството, да сакаш да си поздрав и посилен, тренингот исто така многу влијае и на менталното здравје. Пресреќна сум после /за време на тренинг..

На Fraerce4 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Purelove92

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    3.446
    Ајде иди ваму какви ластици, инаку секоја чест за 20кг симнување :hug: нема предавање и разочарување, првиот чекор е секогаш најтежок, а и после 12 дена станува навика you will love it promise. Ќе речиш пјур во право си била кога ќе изгледаш подобро од Адриана Лима, земи си протеинче ако вежаш во домашни услови и немој да се прегладнуваш, земај храна полна со здрави масти, здрави шеќери, амино киселини..:l:

На Mrs. right и Fraerce4 им се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.358
    Имам едно прашање. Трчање - џогинг и кардио вежби колку време треба да траат? Мислам прашањето ми е да не се префорсираме. Посебно со кардио вежбите. Или не може да се префорсираш :^)

13. Munchmallow20

Munchmallow20 Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.277
    Допаѓања:
    19.804
    За трчање - трчаш колку што се осеќаш спремна да трчаш. Ако си почетник, а ти мислам си, почнуваш со минута - две па пауза со одење и секое наредно зголемуваш.
    Колку време треба да трчаш нема соодветен одговор, индивидуално е.

А кардио тренинг што е помалку интензивен, некаде 20-30 минути се доволно

14. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    Јас не сум баш убеден дека теретана е нај здраво, мислам дека планинарењто, вежбите со сопствена килажа се по здрави, прво вежбаш кардио каде што се вежба каде што има кислород не каде што нема, второ доволни се оптеретувањата со сопствена килажа за да ги зајакне човек мускулите.
    Е сега проблем е што не секогаш временски услови дозволуваат да се вежба во природа па затоа теретаните се тука повеќе од добродојдени.
    Сакам да кажам дека претерано ми е да кажеш теретана е мојот втор дом, зошто да не биде планината, реката твој втор дом?
    Тука е и социјалниот момент таму стално ќе најдеш луѓе кои сакаат да вежбаат во природа најчесо си сам, што е исто проблем.
    Со прости зборови теретана треба да биде вклучена 1-2 седмично друго се во природа, но пак сега време топло што да каже човек :)

15. Purelove92

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    3.446
    10 минути бавно трчање 5 минути спринт така 2 пати, после тренинг никако пред.

16. Purelove92

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    3.446
    Па јас ги сакам луѓето со кои тренирам, сакам да се социјализирам, разменам мислење, тука и тој натпреварувачки дух од зафрканција, позитива, музика, смеење.. Помагање при големи тежини.. Едноставно gym buddies убаво е да се има, а и природата е прекрасна се што опиша, само што мене дефинитивно теретаната ми е втор дом.

На Fraerce4 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    Ова е тренинг со интервали? Зошто му се на обичен човек што не е спринтер ваков тип на тренинг? За зголемувањ на кондиција е константно умерено зголемување на времето и растојанието да се создаде базична кондиција, кога ќе ја има таа после ако има потреба а нема, ќе може да прави тренизи со интервали.

18. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    Искрено и мене ми е супер со тие луѓе, нешто што може да се издвои како нај позитивно е дружењето. Некако размислувате на иста фрекфенција!

19. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.358
    па искрено не сум во многу јака кондиција со трчање. Се можам ама да трчам слабо. Па сакам да се активирам малку. А кардио во неделата обавезно 10 мин вежбам ама сакам да знам колку е доволно

20. Purelove92

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    3.446
    Јас сум во спорт цел живот, а 14 години во теретани и најмногу ми одговара овај начин на кардио, ми го прај по предизвикувачко и позабавно :inlove: