Да надополнам, заборавив да го спомнам и сонот. За сало околу стомакот најголем виновник е кортизолот. Покрај обичниот секојдневен стрес, најголем кривец е и немањето редовен континиуран сон, зошто тогаш сите хормони се обновуваат додека спиеме. Ако нема доволно сон, телото тоа го препознава како стрес со што го активира хормонот кортизол а со кортизолот се активира и инсулинот и тогаш настануваат таложења на сало. Телото се припрема за спиење околу 22 часот шо значи дека во 23 часот треба да спиеме. Најидеално време за спиење е 23-07 или 22-06 континуирани 7-8 часa. Е сето ова пропратено со добра избалансирана исхрана, салото ќе оди долу Зошто хормоните се тие кои го движат телото и одлучуваат за се. Ако не ги направиме хормоните да работат во наш интерест, ќе се соочиме со многу негативни работи.
Денес прв пат бев во теретана на 30год. Буквално никогаш не сум вежбала. Многу сакам со години и не дека ме мрзи, него од срам никако да се решам. Ова ми беше како пробен тренинг, од се по малце рече тренерот, а следно ке си фатиме ред на делови. Проблемот е што толку сум дупка, не знам како функционираат справите, ниту како се изведуваат вежбите. Он ми покажуваше цело време, но некако ептен се разочарав од сама себе што мислам дека нема да отидам пак само ради тоа, мислам дека никогаш нема да се научам, а многу сакам Ем за изглед, ем ми препорачаа и за здравје. А земав протеин, креатин се опремив уште одма Сега почнав да размислувам некако дома да вежбам од пуста мака, ама проблемот е што мене ми требаат вежби со тежина и мислам дека дома нема да имам ефект како теретана.. Некој совет?
Терај, нека е тешко - секогаш е на почеток особено ако нешто ти е скроз ново. За месец од сега многу ќе се радуваш затоа што промената не е само физичка туку и психички ќе се растеретиш
Искрено да ти кажам јас немам стапнато во теретана па имав супер резултати со вежбање дома ама вежбање години уназад со тежини. Си набавив тегови и се што ми требаше друго, вежбите си ги имав распоредено по денови со два дена пауза во неделата или евентуално три и супер ми одговареше. Е сега и за тоа треба да имаш услови каде да вежбаш дома и да ги чуваш сите реквизити и секако е многу потешко кога сам почнуваш и сам учиш. Нека не ти е пречка срамот и тоа што сега учиш, ќе ти биде многу полесно за некој месец, во секој случај е многу подобро и полесно со тренер. Мене ништо такво не ми беше проблем туку тоа што немам теретана во близина, па превоз треба, малтретирање е искрено, тешка ми е и работата па кога ќе си дојдев дома знаев дека тешко би излегла од дома повторно бидејќи и таму сум со превоз и сфатив дека вежбањето дома ми е најдобра опција. Инаку пишувам во минато време бидејќи моментално сум бремена 9ти месец и немам вежбано цела бременост, само пешачам ама едвај чекам да се вратам! Не му ја мисли и терај!
Драга Darlingzz, никој не се родил како фитнес тренер кога првпат отишол во теретана. Очекувано е дека нема да ги знаеш ни справите ни вежбите. Затоа и тренерот е таму, или можеш да прашаш кој било човек. Никој нема да ти префрли за тоа. Или пак, ако толку ти е незгодно гледај што прават другите. Дополнително, сликај ја справата ставиј ја на Google, и ќе ти излезат вежби за таа справа. Нема зошто да се разочаруваш. Оди редовно, кога ќе почувствуваш како постепено напредуваш и ќе добиеш допамин од вежбањето ќе се чудиш како си се чувствувала како сега. Важно е да имаш желба како што ја имаш. Не ти треба ни креатин ни протеин за почеток, ако мене ме прашаш. Вежбај цело тело барем еден месец и со мали тежини. Научи како правилно се прават вежбите. Комбинирај и кардио и тежински вежби. Не мислам дека можеш лесно да замениш теретана дома. Плус, кога знаеш дека си платил и одиш некаде специјално за вежбање далеку повеќе си мотивиран. Не се обесхрабрувај, за сѐ треба некакво привикнување. И да имаш 60 години не е доцна за да почнеш со вежбање во теретана или каде било. Проблемот повеќе е дека се чувствуваш дека не си за таму, или требало да почнеш порано, или дека си „дупка“, но тоа е само во твојата глава. Оди во теретана и уживај. Не е тоа место за разочарување. Ќе научиш секако...
И јас така пред една година ама срамот си отиде брзо. Сконцентрирај се на вежбите и што ти објаснува инструкторот или инструкторката и немаш гајле. Не дека сите што се таму одлично вежбаат и прекрасно изгледаат. Верувај ја имам сведочано луѓе што вежбаат со години и во теретана и не ги прават добро вежбите. Затоа фокусот на себе и само слушај што ќе кажува инструкторот за тоа е таму. Никако откажување!