Dali nekoj vezbal vo Fit Family? Konkretno me interesira nekoe iskustvo od TFM, citam se vezba u kabina, pa kaj vezbas i se potis, uste vo kabinata 34-37 stepeni se prepotiv od pomislata haha se dise li, ima li nekoj iskustvo?
Кога правите сетови од одредена вежба, колку треба сетовите да бидат временски оддалечени? Пример, ако треба да се направат 4 x 20, прво се прави еден сет, па други вежби па после уште еден сет или завршува сетот, одмор (пример 30 секунди), па повторување? Јас искрено во една тура вежбање не можам да направам 4 сета по толку повторувања од една вежба, и најчесто правам различни вежби по 15, 20, 30 повторувања, зависи од што колку можам и после во текот на денот пак ќе го повторам уште два-три пати тој сет. Совет како треба уствари?
Волумен - број на серии и повторувања. Интензитет - тежина. За секоја вежба правиш 3 сетови со повторувања од 8 до 15мах. Значи со тежина со која не ќе можеш да крениш над 15 повторувања во сериа. Паузата од сериа до следна сериа нека ти биди 1 до 2 мин али најдобро е да одиш со осет. Кога ќе осетиш дека мускулот е одморен, си ја довежбуваш последната сериа. Правиш пак пауза и одиш на втора вежба со прва сериа и така натаму. И најважно, не се толку битни вежбите туку битни се бројот на серии, вкупниот број на серии. 3 вежби со по 1 сериа и 1 вежба од 3 серии ти е скоро исто. Различен е само аголот на погодување на мускулот.
Имав пишано дека прележав корона почеток на февруари и од тогаш највеќе последици осетив по движењето. Нозете многу брзо ми се заморуваат и при бејзик вежби, исто некни што пробав да вежбам ептен некако ми е намален ROM во колкови и рамена, ако напнам, боли, плус све живо ми крцка при мали вежби. Буквално како од камен да сум. А вежбав редовно година ипол претходно. Прашањето ми е, какви вежби може да ми помогнат да вратам еластичност и RoM, без да ризикувам повреда? Оти било какви за истегнување не можам, пошто претходно вака не ми било, да сум олку ограничена.
Поспоро прави модифицирани вежби и не се форсирај со многу повторувања. Почни со 10 минути дневно една недела, па зголемувај по 5 минути секоја наредна недела ако имаш подобрување. Барај видеа за hip opening и shoulder range of motion stretch. Користи помагала (пешкир, ластик, коцки (yoga blocks)).
Pocnav vo teretana pred pola mesec i stvarno ne mi e tesko da idam sekoj den, ama nikako da si ja sredam ishranata. Za razlika od porano jadam mn pomalce brza hrana/blago, leb i sokovi isfrliv skroz, no me mrzi da spremam zdravi obroci i nikako da se nateram. Kako da se motiviram…znam deka bez zdravata ishrana teretanata mi e dzabe
Ако имаш дисциплина најдобро да си вложиш во профи план за исхрана. Ќе си кажеш што сакаш и што можеш дс готвиш и врз основ на тоа да ја направи програмата. Може ќе ти биде полесно така.
Здраво! Кој yt тренер има добри вежби за стомак, бидејќи сакам да го намалам во обем, само да не бидр со скокање оти живеам во стан.
И мене ми е проблем тоа. Имаш опција да пешачиш или трчаш надвор или дома нешто без скокање: + вежби за стомак, со то шо не секој ден само стомак туку комбинирај со нозе/раце и комбинирај вежби не само стомачни. + храна и вода (јас ова да се научев да го контролирам убо ќе беше).
Си направив план, секој ден различни вежби (ноѕе/задник, раце/грб) освен вежби за стомак скоро секој ден, а ќе пробам и Hiit да вметнам. Со вода мислам дека сум океј, ама храна и спиење воопшто, никако ред да фатам. Исто и за печање/трчање, многу сум мрзлива и ако немам потреба воопшто не излегувам од дома.
Вежбање стомак секој ден нема да ти донесе резултати како што замислуваш. Го зацврстуваш стомачните мускули само, а тие не се гледаат бидејќи се покриени со масти. Резултатите се 70% храна, 30% вежбање. Среди ја храната... Среди го спиењето... И почни да се движиш.
Да, извини заборавив да ти вратам. Може што сакаш да правиш, се додека трошиш и имаш добра исхрана. Ама, ова не како разочарување туку потсетник, ако најлесно таложиш масти во пределот на стомакот најтешко и ќе ги симнеш.