Дали некој од поискусните може да даде совет како да се разбие plateau т.е кога стагнираш со резултати?
Namaliv 3,5 kg. Ako nekoja ima link od vezbi za stomak vo domasni uslovi, ama da se efikasni. Oti ima baagi na net ama ne osekam nikakvo zateganje, a bash imam problem so nego.
Со примени во режимот ... Мислам знам дека е очигледно тоа, не го бараш тој одговор... Ама генерално треба да смениш нешто. Е сега што, не знам, бидејќи не ти ги знаеме активностите. Исхрана/вежбање, висина, тежина...
Каков проблем имаш до стомакот? Ако имаш масти, треба да ослабеш, а шо и да правиш не може да слабееш само во стомакот... А ако немаш масти на стомакот, тогаш прави ги најобичните стомачни вежби. Како нивна варијација, со грбот лежи неподвижно а дигај ги нозете. Тие 2 вежби за стомачни ти се доволни.
Mn mi se zgolemi, ama eve pocnav da pesacam po 2 i pol saati sekoj den. Kilazata namali samo 4 kila - preku sila za poveke od mesec, mozi e mesec i pol. Moram da padnam uste duplo od ova, 8 kila do oktomvri. (ne prasuvaj kolku kla imam hhhh)
По многу долга пауза од правење склекови, сега ги правам со сила. Се ме боли и не ми е лесно да ги правам до доле. Совет за некои вежби да ги правам прво како би била способна да правам склекови без проблем?
Зошто кога правам вежби за задникот чувствувам болка во бутовите? (додека вежбам само чувствувам, после не) Дали е нормално или нешто не правам како што треба?
При сите вежби за долниот дел на телото е нормално да се осеќа одреден напор кај квадрицепсот, бидејќи не постојат вежби кои го активираат само задникот или било кој друг мускул. Е сега, за да ја минимизираш болката при правењто на lunges и повеќе да осеќаш дека "вежбаш" со задникот обиди се да се креваш од петата, односно тежината на телото да ја префрлиш кон петата. Мене ова ми помогна и при squats за да го активирам повеќе задникот. Исто ако се навалиш малку нанапред со телото може да ти биде од помош. Најважно е да "експериментираш" со мали поместувања на поставеноста на нозете и да ја најдеш позицијата која ќе ти одговара. Кај мене тоа беше проблемот што повеќе чувствував дека вежбам quads него ли задник. Еве на пр кај leg press различна поставеност на стапалата резултира со таргетирање на различен мускул. Можеш да погледнеш некои видеа на yt за да ти е појасно Се надевам ти помогнав некако.
Фала ти многу, ќе разгледам и на yt. Ми беше страв да не се набилдам во нозете, а сакам само задник да направам
Не можеш да се набилдаш туку така. Од друга страна не е возможно да вежбаш само задник. Squats е вежба која активира повеќе мускули од секој дел од телото. За задникот да биде доминантно активиран при squats пробај да ги рашириш нозете малку повеќе отколку на сликата што ја имаш пратено. Неместо првата вежба, пробај прави Bulgarian split squats за поголема активација на задникот.
Од короната ослабнав 2кг и малку во обем. Сега вежбам и практикувам секој ден за различен дел од телово пр.: грб, стомак, задник и орбитрек од 20 до 50мин. Поголема цел ми е да намалам масно ткиво и да се затегнам отколку да губам во тежина. Само што кај стомаков мислам дека ќе биде најтешко, посебно долниот дел и спојлерчињата. Некој подобро што се разбира да ме наведе како можам поефективно да се изборам или да си направам друг план.