1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да вежбам, ми требаат совети!

Дискусија во 'Фитнес' започната од Blondince, 13 јуни 2015.

1. NoOrdinaryMama

NoOrdinaryMama Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    203
    Слободно да вежбаш. Надои го бебето пред тренинг за градите да ти се празни да не ти смета. Откако ќе завршиш со вежбање, после половина час може да доиш пак.

2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.563
    Допаѓања:
    38.645
    Не знам кај да го поставам прашањево, тука ми се чини ќе добијам најсоодветми одговори.
    Ми треба препорака, ако имате од свое искуство или знаење за физиотерапевти или тренери што работат баш со спортски повреди и мускулни дисбаланси. Ова второво ми е најголемиот проблем. Всушност од тоа што го вежбам како последица ги имам тие нееднаквости во мускулите, мали повреди, болки....сѐ ми е исталожено и имам чувство дека веќе што и да направам само полошо е. :D(facepalm) Имам посетено лекар, да, ама работата е што не ми го сфаќаат конкретниот проблем и ми даваат апчиња што секако дека на долг рок не помагаат. Ми требаат стварно стручни луѓе кои ќе ми направат план или ќе ми дадат совети што да вежбам за барем малку да се корегирам.
    Моментално мирувам, не вежбам ништо и не знам што да правам понатаму. Ако имате некоја информација, ве молам пишете ми.

Последна измена: 4 јануари 2023
    На Ajronmen му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.412
    Пробај да одиш на терапија во некоја бања (банско, катланово) имаат таму физиотераперти, ама прво треба да извадиш упат од лекар, незнам колку би ти помогнало немам искуство или некој што знам со таков проблем ама пробај си ја среќата.
    П.С ќе си поминеш супер ако ништо друго имаат топли базени, ќе ти биде како на одмор да си.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    8.798
    Малите повреди се многу веројатно резултат на мускулниот дисбаланс.
    Болката која не е резултат за специфична повреда, исто така е резултат на дисбалансот.

Ова е честа појава кај луѓето што практикуваат еден ист спорт, или се занимаваат со него. Затоа за сите спортисти секогаш препорачлив е фитнесот како гранка во која се работи на моториката на телото и се зацврстува целокупниот мускулен систем.
    Пример, тенисер кој игра претежно со десна рака, ќе има многу поразвиени мускули на десната страна од телото - рамо, бицепс/трицепс, подлактица, латимус и пекторалис отколку левата.
    Освен тоа, нивното тело е научено на специфични движење како што е трчање лево-десно, па затоа кога трчаат напред-назад многу често се сопнуваат и паѓаат.
    Затоа мора да го внесат фитнесот во својата рутина, за да ги намалат овие разлики.
    Така да, секој спорт си има специфични последици по изгледот и однесувањето на телото.

Физиотерапевт може да ти помогне со опуштање и олеснување на болката во мускулите, и може да ја подобри мобилноста.
    Долгорочно сепак е препорачлив фитнесот за послабата страна/екстремитет да ја достигне посилната.

Генерално проблемот се решава со унилатерални вежби и стрпливост, бидејќи процесот може да трае неколку месеци. При што секогаш се дава предност на послабиот мускул, додека другата страна го следи тренингот.
    Доколку проблемот е претежно во нозете, може да се постигнат позитивни резултати и со вежби со сопствена телесна тежина.
    Доколку проблемот е во рацете, потребен е тежински тренинг за да се постигнат резултати.
    Или пак комбинација од двете, ако целото тело страда од спортот.

За предлози и тренери ако сакаш можам да ти пишал лп.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.563
    Допаѓања:
    38.645
    Пиши ми.

6. confidential

confidential Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    16
    Здраво на сите
    Може ли да ми препорачате некој јутјуб канал? Не ми треба да ослабам, чисто да се растегнам и да се зацврснам.

7. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    7.835
    Здраво дечки, имам проблеми со стомакот, па сакам да си купам справа за вежбање за дома. Дали да си земам Орбитрек или статичен точак?

8. OmilenataZaNego

OmilenataZaNego Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2015
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    788
    Орбитрек. Со статичниот точак нозете се активираат повеќе за разлика од стомакот.

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ThiccFit

ThiccFit Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2023
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    289
    За жал, ти се колнам дека ни една справа на овој свет нема никаква промена да направи на твојот стомак, камоли тело, ако не ја средиш лажицата.

Оној слој на масни маслаги околу струкот се решава само во кујна, со калориски дефицит. САМО со калориски дефицит. Sorry ;( тие пари за справа инвестирај ги во човек што ќе ти го среди инсулинот (најчесто е он крив за таложење маст на стомак, плус други фактори) и ќе те научи правилно да јадеш, според активноста и возраста. Калори и дневен внес на протеин среди си, крвна слика направи, тироида, инсулин и женски хормони ако си дама, па после справи.

На Antebellum и android им се допаѓа ова.
  10. android

android Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2022
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    168
    Реално и едноставно

11. ThiccFit

ThiccFit Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2023
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    289
    "Цврстината" доаѓа од мускулите.
    Мекоста од салото.

За да ја добиеш таа "цврстина" треба да бидеш повеќе мускулест а помалку мекушаст :)
    Ако си почетник, а не сакаш да слабееш, јади најмалку 1 гр протеин на килограм маса. За вежбиве, укуцај на јутуб "compound movements for beginners" и повторувај ги најмалку 3 месеци. Watch what happens ;)

На confidential и android им се допаѓа ова.
  12. ThiccFit

ThiccFit Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2023
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    289
    Јас спремам 5К. Само почнав, нишо конкретно не читав ниту апликација користам, освен Страва :)

Трчај полека, околу 1 минута, кога ќе се измориш пешачи 2 минути. Повторувај така додека не почне да се навикнува срцето. Убаво диши длабоко низ нос, осети го водухот како го вовлекуваш не само да се бориш за здив. Кога ќе се стабилизираш, почни пак со бавно темпо. Полека полека, пола саат, па 40мин па саат..

Не се форсирај многу првите 4 недели, да не си го појебеш ЦНС. Сите кога почнувале се задишувале никој не е роден Болт. Ако треба друштво за на кеј пиши :muscle: Јас веќе терам 11К со минимални паузи за околу 70 минути а трчам од Ноември (од човек шо мрази трчање и ден кардио нема направено) :lol:

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    310
    Дечки дали пилатес или аеробик тие што вежбате имате ефекти видливи за некој период?

14. ThiccFit

ThiccFit Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2023
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    289
    За се треба време, па и за аеробните вежби да пројават ефект (најмалку 8 недели, ако си тракаш макроси) Инстант резултати има само ако земеш сатар па обликуваш сама на лице место :D шала на страна, биди редовна и трпелива. Телото нема да ти се обликува на начин на кој се ваја од тежини, ама ке приметиш разлика, физичка а богами и ментална.

Извини да прашам, шо правиш под аеробик? Аеробни вежби се точак и пешачење, меѓу другите.

Малце досадна ќе бидам ама ај пак да речам, ако сакаш да се извајаш, тегови (анаеробна активност). Ако сакаш да го зајакнеш срцето (и оно е мускул) - аеробна активност.

Ако сакаш да не се препознаш за една година, и двете, умерено. И пази на лажичето :muscle:

На Mia-K, Noemi и AAKG им се допаѓа ова.
  15. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    310
    Фала ти на одговорот.
    Инаку вежбам пилатес 1ипол месец ептен ми е убаво па сакав и аеробик комбинирано, ме интересираше чисто онака мислење од тие што вежбаат како виделе резултати.

16. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    3.670
    Може да ми кажете добра фитнесс јутуберка што има вежби за во теретана да погледам?

17. reckless ✨

reckless ✨ Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2022
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    73
    колку пати неделно е доволно да се вежбаат нозе и задник?

18. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    5.867
    Препораката е секој мускул (не само нозе и задник) да се вежбат барем 2 пати седмично. За во теретана, се препорачуваат 10-15 серии седмично, што значи една опција може да е 2 пати седмично по 5-7 серии или 3 пати седмично по 5 серии итн.

За во домашни услови тоа би значело пример да речеме правиш squats од 15 повторувања, па пауза, па пак 15 повторувања итн. 15-те повторувања би ти биле 1 серија. Не мора да е иста вежба, можеш да одбереш 3-6 вежби (само не е препорачливо ни постојано да се менуваат вежбите што си ги избрала), само да направиш 10-15 серии во седмицата вежби кои го таргетираат задникот или нозете (со голем број од вежбите двете се таргетираат истовремено). Бројот на повторувања не е важен, само треба да ти е доволно тешко, т.е. да се чувствуваш блиску до степен каде што не би можела да направиш уште повторувања со добра форма (ти откажуваат мускулите). Ако некоја вежба ти е полесна, серијата нека ти има повеќе повторувања, ако е потешка, помалку.

На Sweetlove_0312, sunshinebabe, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.353
    Зависи со колкав волумен тренираш.
    За нозе 2 пати неделно е одлично.
    Едниот тренинг нека ти биди снага и издржливост а следнио тренинг хипертрофија.
    Нозете трпат висок интензитет и волумен.

На reckless ✨ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Brucewayne

Brucewayne Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2022
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    171
    Spored mene sekoja muskulna grupa ednaš nedelno e dovolno da se izvežba