1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да вежбам, ми требаат совети!

Дискусија во 'Фитнес' започната од Blondince, 13 јуни 2015.

1. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.285
    Има и апликации што можат да се симнат за броење калории и пишуваш што си јадел денес и колку и ти прсметува колку калории имаш внесено, колку потрошени, колку протеини, масти и ти пишува уште колку калории смееш да внесеш. На англиски се, кој добро владее со англискиот ќе се снајде. Колку се точни и ефикасни искрено незнам не сум користел, ако знае некој друг може да каже.

Сосема е доволно 3-4 пати неделно вежбање, најверојатно проблемот е до исхраната. Немораш да броиш ти калории како рутина пробај само неколку дена од прилика да видиш дали тука грешиш и ако е проблемот во исхраната после исфрли по малку од секоја порција и ќе се прилагодиш. Не треба да биде некој огромен калориски дефицит и мала граница е доволна дури и подобро е мал калориски дефицит да се има.
    Можеш исто така да смениш програм на вежбање пробај нешто ново што не си го пробала, па може тука ќе се пронајдеш.

На simoncelicius и Mnik им се допаѓа ова.
  2. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.353
    @simoncelicius
    Броеш само извор на калории.
    Протеини,масти и хидрати.
    На пример во 100гр макарони гледаш само колку хидрати содржи. Истото и со овез,грашак,ориз,компир...
    Од страна на протеин месо,јајца,риба рачунаш само протеин.
    Немаш потреба на пример дневниот внес на масти,протеини,хидрати да го множиш со 9 и со 4.
    Битно ти е изворот на калориите. Еве слично си рачуна членката погоре. Иначе тренингот ти зависи од твојата цел. Дали ќе тренираш 2,3 или 6 пати во неделата не е битно,битен е волуменот и интензитетот на неделно ниво пошто бросплит и пуш пул легз имаат ист волумен на неделно ниво али бросплит се тренира 4 дена а PPL(пуш,пул,лгез) 6 пати неделно.

На simoncelicius и _Naumche_ им се допаѓа ова.
  3. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.059
    За да бидам во калориски суфицит треба да внесувам повеќе калории одколку што трошам така?
    Сакам да накачам плус 3-4кг, но како да знам колку калории трошам јас дневно.

4. grungy

grungy Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2013
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    737
    Бидејќи е поактивна оваа тема, тука да прашам, дали некој има нарачувано вакви тегови и како е задоволен? Ги има на неколку страни па се мислам од каде да си нарачам. 1CC012DB-A095-48A3-90B1-C9CBDB45B82B.jpeg

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  5. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    8.435
    Морав да те изгуглам за терминиве.
    Најверојатно си машко, затоа мене не ми се познати.

Мене ми е идеално да имам три тренинзи неделно плус уште еднаш ( по можност два пати) неделно да вметнам трчање/орбитрек.

Ама ме буни планот за вежбање.
    Затоа што до сеа сум следела конкретни програми, каде што секогаш знам што треба следно. Не сум правела сама план на вежби па да мислам која вежба со која да ја комбинирам, колку серии, колку повторувања.
    Би сакала со таков план да пробам затоа што до сега ефект немав никаков. Затоа и барав конкретен план.

6. Бела Луна

Бела Луна Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    120
    добар кросфит тренинг во скопје каде може да се најде?

7. Believe.in

Believe.in Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    634
    Споделете некој YouTube канал со вежби за почетници? Не сум б з искуство ама сум залежана :worried:

8. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.994
    Дали некоја од вас ја има купено програмата на Никола Орозовиќ? Да сподели искуство и мислење.

9. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    3.278
    Дали имате некој совет како да престане да ми расте овој смотан квадрицепс? Пазам во вежбање да не мавам на него ама џабе. И генски имам 'јаки' нозе, па чим накачам тежина на тренинг одма рипа и страшно ме нервира. Мислам дека нема спас ама да си прашам :|

Прикачени фајлови:

На Irenasirena му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Maryy.

Maryy. Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2022
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    83
    Според мене да работиш со помала килажа и да вметнеш трчање. Мое мислење.

11. Maryy.

Maryy. Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2022
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    83
    Дали ви се случува кога ќе почнете да вежбате (со тежини поголеми) и после некој месец фа приметите како да почнувате да се ширите повеќе горниот дел и струкот? Кај мене на пример се познаваат и мускули малце ж да, ама се чувствувам како “да сум поголема”. Буквално како да сум раширена, и го губи оној женствен момент… не знам дали ми се свиѓа тоа…. Некој да ме просветли? Also, и апетитот ми е рипнат, многу повеќе јадам количински. Советче нешто?

12. malasimba

malasimba Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    129
    Јас до пред некое време вежбав со тежини и почнаа бутовите да ми се шират а Имам многу мал струк, и безвеза ми е некако, зашто ни не сум нешто многу висока1.60. Сега земав трака за трчање и планирам да почнам со пилатес за некое време, бар да се стегнам а да не се ширам у нозе. Ако има некој друг предлог нека каже

13. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.161
    Допаѓања:
    12.187
    Е колкави тежини дигате за толку да се раширите како што викате, работите во теретана со големи тежини?
    А и сигурно доста и си јадете и сте во калориски суфицит.

Намалете на калории, намалете и на тежина, штом не ви е целта "напумпан" изглед. И кардио поише отколку тежински тренинг.

И ја така пред неколку месеци си гнетев калорично, вежбав и не со некоја тежина да речеш ама имаше и те како разлика во нозете, кога вежбав без тежина и со.
    Само и си јадев количински и неправилно па и тоа си има влијание и не ми се допаѓаа такви нозе, затегнати ама појаки, поголеми, како што викате некако делува помалку женствено и како набиена да сум се осеќав, лично не ми се допаѓаше баш, сакам потенки.

Други па сакаат баш таков изглед, зависи што сакаме и која ни е целта.

На simoncelicius, Maryy., malasimba и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Irenasirena

Irenasirena Нов член

Се зачлени на:
    26 септември 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    10
    @Angella7 избегнувај шут да вежбаш и вежби со исчекор бидејќи тие се за квадрицепс. Сепак генетски ти се такви нозете

На malasimba и Angella7 им се допаѓа ова.
  15. Munchmallow20

Munchmallow20 Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.278
    Допаѓања:
    19.828
    Некој постручен нека ми каже.
    Колкав стрес/напор прави трчањето на стомачни мускули?
    Сакам пак да почнам со трчање, а правев операција пред 4 и пол месеци. Досега си вежбам лесни вежби, пилатес, тежини не кревам, ама ми се трча ептен:D
    Како да оценам дали можам да почнам?

16. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    8.798
    Совет, не е битно како се чувствуваш хахахах, земи метро и измери се па следи дали навистина се шириш некаде каде што не сакаш или само такво чувство имаш.

Така е ама и не е така. Големи тежини по дифолт не значи и "напумпан" изглед.
    Секогаш тежински тренинг > кардио.
    И за слабеење, и за качување тежина. Впрочем, кардиото како и самото име го подобрува кардиоваскуларниот систем и тоа е тоа.
    Килажата зависи од калориите.

Голем.
    Всушност, стомачните најбрзо и најлесно се вежбаат со трчање.

На Maryy. и Mrs. right им се допаѓа ова.
  17. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.161
    Допаѓања:
    12.187
    Зависи за кого како и кој како си го доживува тоа напуман.
    Може и малку да има мускул па да вика претерав, не сакам ваков изглед, релативно е ваљда.

А викаш и со големи тежини не мора да се постигне тоа?

Мене нозете ама ми се раширија тогаш, а за ептен мала, да не речам смешна тежина стануваше збор ама и си јадев доста калорично и протеини.
    Не зимав ништо додатно, природно само преку исхраната ама коа ќе споредев разлика од порано, со потенки нозе поише си се свиѓав.
    После нели паузирав, е качив килажа ама па не се нозете така големи до толку, отишол мускулот, се стопил.

18. Munchmallow20

Munchmallow20 Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.278
    Допаѓања:
    19.828
    Ништо тогаш, ќе си почекам уште малку:D

На Ajronmen му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.161
    Допаѓања:
    12.187
    Не се форсирај ти па, нели имаше проблем сеа скоро нешто те болеше или шо беше работата.
    Одмори уште малку, има време, ќе почнеш, ќе си се вратиш у нормала.

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    8.798
    Па да, зависи, секој различно.
    Затоа е најдобро да се земаат мерки и да се споредува.

Инаку за 1 месец во просек женските можат да добијат 300 до скоро 700 грама мускулна маса. Машките и до 1 кг.
    Ретко, но сепак возможно е кај почетници да е и повеќе.

Како и да е, горниве граници може да се постигнат само при совршен и стриктен режим на исхрана и вежбање кој ретко кој почетник го има.

Е сега, распореди ги тие 400-500-600 грама по цело тело. Логично би било да се заклучи дека (освен кај некое ептен послабо лице) 600 грама мускули (кои зафаќаат 10тина % помал волумен од самата тежина) распоредени по целото тело и не се така некоја драстична разлика која е лесно приметлива.

Најчесто пампот што се осеќа при редовно и често вежбање е само привремено чувство (непосредно по тренингот може да биде и визуелно) кое се губи неколку часа или денови по тренингот.

Затоа мерки :D
    Бројките не лажат.

На Maryy. и Mrs. right им се допаѓа ова.