Сакам да кажам... (без цитирања)

Discussion in 'Кафе-муабети' started by RainBow, Feb 5, 2019.

1. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Забележувам стратегии на колективна „одбрана“ на нечиј идентитет на социјалните мрежи... Жената/девојката го брани, во негово име/со негова дозвола, дечкото/мажот... или пак, мажот/дечкото ја брани, во нејзино име/со нејзина дозвола, девојката/жената... Потоа, ова се проширува на мајки, татковци, братучеди, роднини, другари, колеги... Што е проблемот со ваквата „одбрана“?

(1) Се задушива гласот на тој/таа што е „одбранет/та“ (намерно во наводници)
    (2) Се разводенува неговата/нејзината индивидуалност.
    (3) Тој/таа се докажува/покажува недоволно способен/на и недоволно артикулиран/а.
    (4) Секогаш претпоставува дека тој/таа што е “одбранет/а“ е недоволно силен/а и нема доволно добри аргументи за самиот/ата да се одбрани.

Со ова не покажувате „солидарност“, не покажувате дека сте едно НИЕ, дека сте од страната на тој/таа што треба да се „брани“, дека сте дел од истата „човека група“, „друштво“, „партија“, “семејство“, „врска“.
    Ваквата „одбрана“ секогаш го прави посслаб и понеодбранлив тој/таа што се „брани“. Престанете со ова. Ја покажуваате својата човечка мизирија и го правите мизерен тој/таа што го/ја браните.

Ако е доволно вреден и способен, за да аргументира и артукулира тој/таа што се брани тој/таа САМИОТ/САМАТА ќе знае да се одбрани (без наводници, намерно).

Ова важи за секаква „колективна“ одбрана. Со тоа што го/ја „браните“ на парадоксален начин, го/ја правите недостоен/на да биде дел од вашиот „колектив“.

poenta, Guns N` Roses and Shia like this.
  2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Единица мерка за оддалечување со некого во 2021ва година - не ми е веќе во close friends на инста, го/ја тргнав пред некој ден.

3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Многу сум среќна што повеќе не пишувам во Труднички муабети.
    Колку ги сакам најмногу овие 2 очички. Ова злато во мојата прегратка.
    Само тешко ми оди, премногу работи не знам. Несигурност ме убива. Самодовербата никогаш не ми била толку срушена.
    Само живеам од миг за миг, се трудам да направам најдобро што можам, но постојано сум свесна дека појма немам.
    Се прашувам дали ми верува. Осеќам дека никој не ми верува, затоа постојано ме препрашуваат дали сум направила ова и она, постојано ми дофрлуваат коментари што да правам и како. Но дали таа ми верува дека мама и' мисли најдобро? И се труди најмногу што може да и' угоди?
    Ненаспана сум, неисчешлана, скоро сè ме боли. Ама колку најмногу ја сакам, најмногу на целиот свет!

Last edited: Sep 28, 2021
    elimkd, Stories, Rama and 10 others like this.
  4. minne992

minne992 Форумски идол

За момент се вратив во школските безгрижни денови кога читав еден текст на ќерка ми за есен. Како паѓаат лисјата, како седиме во клупа и се смееме ..

Cutiepie1, eliesaab, Stories and 4 others like this.
  5. Idedemja

Idedemja Популарен член

Некои личности, спомени, денови се незаменливи и незаборавни. Искрените насмевки од срце, звукот на тие насмевки, мои, нечии секогаш будат убави, прекрасни спомени. Нема поубав звук од насмевка од срце до болење на стомак од смеење, посакувам сите почесто да ги слушаме и доживуваме само.

Love 83, Stories, piglet1 and 10 others like this.
  6. Acronia

Acronia Истакнат член

Колку е прекрасно чувството после квалитетно oдење во тоалет навечер.
    Тој прекрасен мирис на свежа испразнетост, во комбинација со арома од ванила закачена на шољата.
    Priceless.

7. deskarada

deskarada Форумски идол

Наместо да трошат куп пари за реклами политички и уште со истото глупирање, можеа за друго да ги дадат парите, ама ако има уште овци.
    Битно ќе ги враќале младите, аха да важи.

Angie1432 and Rama like this.
  8. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Сакам да кажам дека денојве објавувам за високо функционална депресија и анксиозност на Инстаграм профилот од блогот. Неколку луѓе ми пишаа да преќинам да ги "напаѓам" со пишаното. Поздрав до вас шо ќе се познајте. Ве сакам. Секогаш можи да се тргни товарот. Не мора да го носите постојано. :hug:
    Screenshot_2021-09-29-00-21-56-299_com.miui.gallery.jpg Screenshot_2021-09-29-00-21-58-997_com.miui.gallery.jpg Screenshot_2021-09-29-00-21-50-446_com.miui.gallery.jpg Screenshot_2021-09-29-00-22-02-654_com.miui.gallery.jpg

senjorita-v, Rioers and LejlaD like this.
  9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Колку и да сум под стрес, ставање маска на лицето многу ме релаксира и опушта. :lol:

senjorita-v, petrova89 and LejlaD like this.
  10. Среќа

Среќа Популарен член

Во ваков облачен ден биди СОНЦЕ. :sun:

Rama, LejlaD, KiT and 1 other person like this.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Има два типа на луѓе:
    Едните ти ја цицаат енергијата, другите ти ја хранат.
    Овие првите посебно се издвојуваат од толпата особено по нивното простачко однесување до тој степен да ти се поврати. Секој втор стана обезбедувач и мисли Бог за муда го фатил.
    #tragedy

12. Tea678

Tea678 Популарен член

Случајно уклучив сител, гледам брза кујна, едната девојка студирала медицина, Марк ја прашува црн дроб дали се препорачува за здравје и оваа вика да, црн дроб содржи многу железо (facepalm) ех медицино, туго, ограни од болни и убиени животни, за железо и срце(facepalm) гасам тв, се докажа фактот дека нема нешто паметно да се слушне:whew:

13. Rioers

Rioers Популарен член

Ништо не може да ти расипе расположение како идиот што фрла ѓубре во парк :clap::@

14. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

"Почитувај го туѓото мислење".
    Ако тоа "мислење" оди против сите факти, здравиот разум или повикува на омраза на одредена група луѓе, не, нема да го почитувам никогаш.

15. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Ми недостасува Жолтко , единственото живо суштество кое ме сакаше искрено. Со него ги поминав најубавите денови од детството. Спиев гушкајќи го него, ме дружеше дури и кога ги читав лектирите и внимателно ме слушаше. А сега останаа само спомените.

Love 83, Rama, Billy Idol and 8 others like this.
  16. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Од бесконечната текстуална дијареа на мрежата заклучив дека лек за сите ментални проблеми е mindfulness медијатиција, а за сите болести е сода бикарбона...

17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Петок, 1-ви октомври.
    Ги поминав сите маркети во населба пазарејќи за месецов све и свашта, чекав ред во банка за да си извадам пари...
    Субјективно чувство пензионер.

Сдк2 денеска сите беа расположени и фини, вработените на каса во маркет и во банка, вработената во книжара, што се изненадив. Толку сум се навикнала на груби и нељубезни луѓе што почнале фините да ме изненадуваат. Ми пренесоа и мене од позитивната енергија.

senjorita-v, LejlaD, buba4e89 and 7 others like this.
  18. Rama

Rama Форумски идол

Знаеш дека си намќор човек тогаш кога и мало дете ќе те праша зошто не се смееш^_^

senjorita-v and LejlaD like this.
  19. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Луѓе што мислат дека те „победиле“ (а никогаш не се прашале самите себе зошто имаат потреба воопшто да победат!) во каква била комуникација, затоа што кажале последни што мислат (им требало 15 страници) или биле најгласни од сите (сте на јавен простор), какви и да се аргументите, изгубиле во самиот старт, од самите себе.

Rama, eliesaab and LejlaD like this.
  20. deskarada

deskarada Форумски идол

Цела недела не испив кафе рајат, мислев конечно денеска ќе се наспијам и кафе рајат ќе пијам.
    Ама не секогаш излегува по планот....ја чекам сега следната недела..

Rama, Hortenzija, crazylady and 3 others like this.