Сакам да кажам... (без цитирања)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од RainBow, 5 февруари 2019.

1. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.139
    Допаѓања:
    3.272
    Забележувам стратегии на колективна „одбрана“ на нечиј идентитет на социјалните мрежи... Жената/девојката го брани, во негово име/со негова дозвола, дечкото/мажот... или пак, мажот/дечкото ја брани, во нејзино име/со нејзина дозвола, девојката/жената... Потоа, ова се проширува на мајки, татковци, братучеди, роднини, другари, колеги... Што е проблемот со ваквата „одбрана“?

(1) Се задушива гласот на тој/таа што е „одбранет/та“ (намерно во наводници)
    (2) Се разводенува неговата/нејзината индивидуалност.
    (3) Тој/таа се докажува/покажува недоволно способен/на и недоволно артикулиран/а.
    (4) Секогаш претпоставува дека тој/таа што е “одбранет/а“ е недоволно силен/а и нема доволно добри аргументи за самиот/ата да се одбрани.

Со ова не покажувате „солидарност“, не покажувате дека сте едно НИЕ, дека сте од страната на тој/таа што треба да се „брани“, дека сте дел од истата „човека група“, „друштво“, „партија“, “семејство“, „врска“.
    Ваквата „одбрана“ секогаш го прави посслаб и понеодбранлив тој/таа што се „брани“. Престанете со ова. Ја покажуваате својата човечка мизирија и го правите мизерен тој/таа што го/ја браните.

Ако е доволно вреден и способен, за да аргументира и артукулира тој/таа што се брани тој/таа САМИОТ/САМАТА ќе знае да се одбрани (без наводници, намерно).

Ова важи за секаква „колективна“ одбрана. Со тоа што го/ја „браните“ на парадоксален начин, го/ја правите недостоен/на да биде дел од вашиот „колектив“.

На poenta, Guns N` Roses и Shia им се допаѓа ова.
  2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Единица мерка за оддалечување со некого во 2021ва година - не ми е веќе во close friends на инста, го/ја тргнав пред некој ден.

На senjorita-v, Angie1432, petrova89 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    25.166
    Многу сум среќна што повеќе не пишувам во Труднички муабети.
    Колку ги сакам најмногу овие 2 очички. Ова злато во мојата прегратка.
    Само тешко ми оди, премногу работи не знам. Несигурност ме убива. Самодовербата никогаш не ми била толку срушена.
    Само живеам од миг за миг, се трудам да направам најдобро што можам, но постојано сум свесна дека појма немам.
    Се прашувам дали ми верува. Осеќам дека никој не ми верува, затоа постојано ме препрашуваат дали сум направила ова и она, постојано ми дофрлуваат коментари што да правам и како. Но дали таа ми верува дека мама и' мисли најдобро? И се труди најмногу што може да и' угоди?
    Ненаспана сум, неисчешлана, скоро сè ме боли. Ама колку најмногу ја сакам, најмногу на целиот свет!

Последна измена: 28 септември 2021
    На elimkd, Stories, Rama и 10 други им се допаѓа ова.
  4. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.434
    Допаѓања:
    26.800
    За момент се вратив во школските безгрижни денови кога читав еден текст на ќерка ми за есен. Како паѓаат лисјата, како седиме во клупа и се смееме ..

На Cutiepie1, eliesaab, Stories и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Некои личности, спомени, денови се незаменливи и незаборавни. Искрените насмевки од срце, звукот на тие насмевки, мои, нечии секогаш будат убави, прекрасни спомени. Нема поубав звук од насмевка од срце до болење на стомак од смеење, посакувам сите почесто да ги слушаме и доживуваме само.

На Love 83, Stories, piglet1 и 10 други им се допаѓа ова.
  6. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.492
    Колку е прекрасно чувството после квалитетно oдење во тоалет навечер.
    Тој прекрасен мирис на свежа испразнетост, во комбинација со арома од ванила закачена на шољата.
    Priceless.

7. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    31.488
    Наместо да трошат куп пари за реклами политички и уште со истото глупирање, можеа за друго да ги дадат парите, ама ако има уште овци.
    Битно ќе ги враќале младите, аха да важи.

На Angie1432 и Rama им се допаѓа ова.
  8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.962
    Сакам да кажам дека денојве објавувам за високо функционална депресија и анксиозност на Инстаграм профилот од блогот. Неколку луѓе ми пишаа да преќинам да ги "напаѓам" со пишаното. Поздрав до вас шо ќе се познајте. Ве сакам. Секогаш можи да се тргни товарот. Не мора да го носите постојано. :hug:
    Screenshot_2021-09-29-00-21-56-299_com.miui.gallery.jpg Screenshot_2021-09-29-00-21-58-997_com.miui.gallery.jpg Screenshot_2021-09-29-00-21-50-446_com.miui.gallery.jpg Screenshot_2021-09-29-00-22-02-654_com.miui.gallery.jpg

На senjorita-v, Rioers и LejlaD им се допаѓа ова.
  9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Колку и да сум под стрес, ставање маска на лицето многу ме релаксира и опушта. :lol:

На senjorita-v, petrova89 и LejlaD им се допаѓа ова.
  10. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Во ваков облачен ден биди СОНЦЕ. :sun:

На Rama, LejlaD, KiT и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Има два типа на луѓе:
    Едните ти ја цицаат енергијата, другите ти ја хранат.
    Овие првите посебно се издвојуваат од толпата особено по нивното простачко однесување до тој степен да ти се поврати. Секој втор стана обезбедувач и мисли Бог за муда го фатил.
    #tragedy

На senjorita-v, mama31, Среќа и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    5.307
    Случајно уклучив сител, гледам брза кујна, едната девојка студирала медицина, Марк ја прашува црн дроб дали се препорачува за здравје и оваа вика да, црн дроб содржи многу железо (facepalm) ех медицино, туго, ограни од болни и убиени животни, за железо и срце(facepalm) гасам тв, се докажа фактот дека нема нешто паметно да се слушне:whew:

13. Rioers

Rioers Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    778
    Допаѓања:
    2.732
    Ништо не може да ти расипе расположение како идиот што фрла ѓубре во парк :clap::@

14. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.265
    Допаѓања:
    57.686
    "Почитувај го туѓото мислење".
    Ако тоа "мислење" оди против сите факти, здравиот разум или повикува на омраза на одредена група луѓе, не, нема да го почитувам никогаш.

На buba4e89, Rama, Anabelle.Amorette и 2 други им се допаѓа ова.
  15. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    1.627
    Ми недостасува Жолтко , единственото живо суштество кое ме сакаше искрено. Со него ги поминав најубавите денови од детството. Спиев гушкајќи го него, ме дружеше дури и кога ги читав лектирите и внимателно ме слушаше. А сега останаа само спомените.

На Love 83, Rama, Billy Idol и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.139
    Допаѓања:
    3.272
    Од бесконечната текстуална дијареа на мрежата заклучив дека лек за сите ментални проблеми е mindfulness медијатиција, а за сите болести е сода бикарбона...

17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Петок, 1-ви октомври.
    Ги поминав сите маркети во населба пазарејќи за месецов све и свашта, чекав ред во банка за да си извадам пари...
    Субјективно чувство пензионер.

Сдк2 денеска сите беа расположени и фини, вработените на каса во маркет и во банка, вработената во книжара, што се изненадив. Толку сум се навикнала на груби и нељубезни луѓе што почнале фините да ме изненадуваат. Ми пренесоа и мене од позитивната енергија.

На senjorita-v, LejlaD, buba4e89 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    55.283
    Знаеш дека си намќор човек тогаш кога и мало дете ќе те праша зошто не се смееш^_^

На senjorita-v и LejlaD им се допаѓа ова.
  19. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.139
    Допаѓања:
    3.272
    Луѓе што мислат дека те „победиле“ (а никогаш не се прашале самите себе зошто имаат потреба воопшто да победат!) во каква била комуникација, затоа што кажале последни што мислат (им требало 15 страници) или биле најгласни од сите (сте на јавен простор), какви и да се аргументите, изгубиле во самиот старт, од самите себе.

На Rama, eliesaab и LejlaD им се допаѓа ова.
  20. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    31.488
    Цела недела не испив кафе рајат, мислев конечно денеска ќе се наспијам и кафе рајат ќе пијам.
    Ама не секогаш излегува по планот....ја чекам сега следната недела..

На Rama, Hortenzija, crazylady и 3 други им се допаѓа ова.