Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам... (без цитирања)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од RainBow, 5 февруари 2019.

1. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.248
    Допаѓања:
    6.730
    Разбирам дека жени сме , желни за разговор. Ама некако повеќе како за кавга се настроени жениве или мене ми се чини. Абе еден коментар да пишеш контра од нивното мислење очи ќе ти извадат. На фб група беше муабетов. Јас морам да мислам исто како тебе? Немам своја глава? Ако си одлучила ти да го труеш детето од една година со паштети(арега молимте) или останати срања јас не можам многу да сторам освен совет да дадам дека не треба.
    И пак крива сум, оти таму некоја давала и ништо не му било на детето. Епа давајте..

На Трагедијаупмм, NoirSerpentine, halfasoul и 3 други им се допаѓа ова.
  2. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    13.141
    Еден ден и јас ќе "спамам" во соодветните теми.

На SanMichel, minne992, emiliana и 2 други им се допаѓа ова.
  3. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.527
    Допаѓања:
    41.990
    Убав период следи, куп блиски родендени, свадби, настани и иако се осеќам како на трка со времево, сепак полна ми е душава. Сите живи, здрави и на број што ми е најважно.
    Уште таа една една желба остана што боли колку е посакувана, ама Господ е голем па се надевам ќе ме израдува.
    Нека пушти тронка среќичка и надеж утре.

На Трагедијаупмм, Scott Weiland, halfasoul и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.995
    Допаѓања:
    35.199
    Колку ме нервираат некои што се прават добри, а позади грб гробот го копаат, подалеку од такви.

На potatoface, Gosh, kolovoz и 6 други им се допаѓа ова.
  5. SaniD

SaniD Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2024
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    82
    Мислиме само на себе ,и некаде по пат заборавивме дека има луѓе кои поминале полошо во животот.Кога ќе застанеме пред себе и ќе кажеме благодарам на ова што го имам и имав ,наместо да гледаме само што ни недостига?Да си признаеме себеси дека кога сме потфрлиле е нормално и да продолжиме наместо да се критикуваме и да трпиме омаловажување од другите.

6. sino.o.oka

sino.o.oka Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2020
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    3.508
    Секоја борба во животот остава по некоја лузна.

Секоја лузна крие во себе по некоја приказна.

Приказна која започнува со: „И ова го преживеав.... “.

На capuchino, halfasoul, Saki1234 и 6 други им се допаѓа ова.
  7. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.502
    Допаѓања:
    5.574
  8. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.995
    Допаѓања:
    35.199
    И што ако има предизборен молк?
    Се уште има платена политичка програма.
    Досадни.
    За кого сакаат за тој ќе гласаат, не вие да кажувате кој број да се заокружи.
    Јас за никој не гласам.

На senjorita-v и hermosa им се допаѓа ова.
  9. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    1.671
    Почнав да зборам сам со себе.

На Hisha, Трагедијаупмм, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.502
    Допаѓања:
    5.574
    Утро!:coffee:

На Vikktorr му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.688
    Допаѓања:
    79.818
    Кога ќе ти се згади од нешто што си видел, бегаш што подалеку од таму.

На Saki1234, SaniD и SummerGirl им се допаѓа ова.
  12. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.096
    Допаѓања:
    55.869
    Сѐ сѐ, ама ко ќе рипаат со претпоставки за нешто што читале а недочитале, или слушнале ама недослушнале. Битно да се исплука за да ни е убаво на душичката. Whatever helps you sleep at night. :*:

На Anie93, Трагедијаупмм, eliesaab и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Понекогаш посакувам да сум канибал- не толку поради задоволството да јадам некого отколку поради задоволството да го повраќам.

На Трагедијаупмм и Vikktorr им се допаѓа ова.
  14. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Дека од денес ке си го гледам само мојот гас и ич не ми е гајле за никој по што од секој еден сум повредена и искористена

15. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    8.737
  16. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.090
    Допаѓања:
    3.155
    Извесно време размислувам за поимот „суперерогација“, кој неодамна го дознав, иако отсекогаш ми се допаѓал концептот, без да знам како се нарекува. Се однесува на дела/акции кои не се засноваат на трансакција (јас ќе ти дадам ова за ти да ми дадеш тоа, што во принцип, во антропологијата е основа на сите општества - постоењето на заедница претпоставува “симетрија“ што суперерогацијата никогаш не е), туку е давање ПОВЕЌЕ од тоа што треба да дадеш, и тоа неповратно, без однапред да биде исплатливо, и без очекување да ти биде возвратено. Суперерогацијата е надвор од економијата и надвор од етиката на доблести, зашто е чин што не следи никаква логика (acte gratuit). Таа се поврзува во доменот на секојдневието со чиновите на непресметливост (иако и ова е проблематично, зашто непресметливоста, секогаш е пресметливост на некое повисоко ниво: Донирам орган за да спасам нечиј човечки живот, НО, на тој начин чувствувам припадност кон човештвото и сум добар поради несебичниот добар чин, самиот чин ме прави добар човек - односно, постои „економија“ на чинот), а надвор од него, во доменот на легендите, е својствено за хероите и светците. (Но, ова се само анегдотски примери, главно засновано на фиктивни дотерувања. Не можеме да пресудиме дали навистина се случиле.)

**

Од друга страна имам дилема... Како ќе пресудиме дали некој е „добар човек“ кој практикува чин на суперерогација, ако добриот човек НИКОГАШ не се нашол (не може, или не се обидува ни да стаса) во ситуација на моќниот или во ситуација на злоупотребата? Со други зборови лесно е да се сметаш за морално добар и даваш повеќе од што треба (но, кој го дефинира тоа?), ако не си ви во можност да си способен да злоупотребиш (некого, нешто, општо добро) или, накратко, ако не си способен да направиш зло, а можеш да го направиш, и за тоа да не трпиш никакви последици. Најкратко, САМО АКО СИ МОЌЕН да направиш зло, а не го правиш тоа, и напротив, правиш добро, а не мораш, си суперерогантен. Но, тогаш дали суперерогацијата не е еден вид на зло, веќе ако суперерогацијата е трансгресија (токму зошто е надвор од логиката и економијата) Да! Суперерогацијата секогаш подразбира трансгресија на законите на етиката, Не може нешто да е непрепресметано и да не следи „правила“ (логика, етика) а да е во доменот на постоечките закони/вообичаните навикие на заедницата. Но, тогаш секогаш секој чин може да се дефинира како суперерогација? (Зашто е чин надвор од логиката е економијата) И кој ја дефинира? Ситуацијата! Токму зашто не следи правила (етика, логика, економија) е во рацете на тој што е способен за зло, а прави добро, и тоа неповратно секогаш се суди во однос на ситуацијата, во конкретниот пример, во соодносот на тој на кого му е упатен овој чин. САМО низ конретниот чин, и свесноста на оној што дава без да мери и оној што добива без да мери постои суперерогација (можам да замислам ситуација на човек кој е во кома, му треба орган, но не е свесен за донацијата, во таа насока, свесноста е само на донорот)... Зошто да не замислиме донор на органи кој правно ги обрзува авторитетите неговиот идентитет никогаш да не биде откриен, и згора на тоа самиот тој го донира органот што нему му е потребен, но знае дека повеќе му треба на човекот чиј живот зависи од тој чин... Ако има вакви луѓе во реалноста, да знаете дека вие сте моите херои/светци. (без фиктивно дотерување).

На capuchino, eliesaab и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  17. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.688
    Допаѓања:
    79.818
    Има глупи машки а има и уште поглупи женски кои на првоспоменативе им дозволуваат премногу.

На sino.o.oka, Herrera, Космонаут и 4 други им се допаѓа ова.
  18. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.502
    Допаѓања:
    5.574
    "The problem with this world is that the stupid ones are full of confidence." Bukowski

На Trexane и Anie93 им се допаѓа ова.
  19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.386
    Допаѓања:
    126.439
    Порано кога бездетна личност ја прашуваа зошто нема деца, одговорот ѝ беше едноставен.
    Или дека не може да ги има или дека не сака да ги има. И на тоа следеа куп изјави на поддршка или осуда. И остануваше на тоа.
    Сега дури и онаа бездетна личност која може да има и сака да има деца, почнува да се двоуми. Дури целосно да се предомислува.
    Светот е станат речиси целосно небезбеден за деца да растат и да се развиваат на него. И неговиот онлајн простор и неговиот реален простор се полни со опасности.
    А, возрасните наместо да реагираат на штетните пропаганди со кои се злоупотребуваат децата, овозможуваат нивно ширење.
    Совеста е заспана, а моралот е закопан под земја...

На FridaodaMk, senjorita-v, Herrera и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.995
    Допаѓања:
    35.199
    Најдобро е да не се пишува на ниту една тема, толку си сфаќаат некои како што си сакаат.
    Ниту да се пожалиш не смееш ниту да дадеш совет, ниту да утешиш некого..
    Се погрешно сфаќаат или како им одговара.
    Да, сите имаме проблеми, ама секој со своите, секој проблем си има своја тежина.
    Од човек поголемо зло нема.

На senjorita-v, eliesaab и SaniD им се допаѓа ова.