Сакам да кажам... (без цитирања)

Discussion in 'Кафе-муабети' started by RainBow, Feb 5, 2019.

1. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

2. eliesaab

eliesaab Популарен член

На крај и мажите ќе излезат криви што се физички поспремни од жените(?).

Женско колку и да е физички спремно никогаш нема да биде на исто рамниште кога станува збор за машка сила. Знам да правам некои машки работи, па пак можам да си признаам пред себе дека не сум способна до крај да ги завршам ако немам помош од машко. Ама се кладам дека повеќето жени не се плеткале во машки работи за да ја осознаат тежината (вистински). Никој не оспорува делење на обврски по дома (секој нормален и свесен човек знае дека се делат), само тро повеќе тука се омаловажува. Ќе нафрлам само зборови (зашто другото е излишно): либела, компресор, апарат за швајсување. Маж и ова ќе го заврши и дома обврски ќе истера, за жена не сум толку сигурна. Освен во ситуација да се инаети, па да заврши. Со инает еден, два, десет дена ќе се докажува и на триесеттиот сама ќе се откаже.

Стварно некогаш не сфаќам дали во контекст на темата се извитоперуваат мислењата, се заземаат двојни стандарди. Самопризнавањето дека за некои работи не нè бидува повеќе ослободува отколку што "стега". А и не боли воошто.

Anyshka, Herrera, SummerGirl and 2 others like this.
  3. quattro

quattro Популарен член

Мила ми мајко,

Јас сум прв твој син и мој долг е да бидам околу тебе, за да не чувствуваш потреба од ништо. За твојата беспределна љубов, за илјадите невољи и сраданија, за безбројните бессони и машителни ноќи, поминати некогаш над леглото над твојот мал, слабичок син, јас должам најголеми грижи и неизмерна синовска љубов. Но, можам ли, кога ги чувствуам болките на нашата измачена Татковина, да не се оддадам со љубов на најверен син на нејзиното свето дело? Маките на татковината се повеќе од сите страданија на секоја наша мајка. И пак, јас без ни најмалку да те повредам, се чувствувам повеќе син на втората моја мајка - Македонија, отколку на тебе, која си ме родила.

Те молам во името пак на моите свети чувства кон тебе, да не жалиш, ни да плачеш за мене. Најдоволен ќе се чувствувам, ако ти со своето држење бидеш за пример на другите мајки и сопруги.

- Х.У

carangigia likes this.
  4. INNERBEAUTY

5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Цитатите за оптимизмот лажат.
    Песимистот гледа и во мракот оти е навикнат на него и знае каде се пречките.
    Оптимистот, заслепен од позитивност, ќе се сопне уште на првата пречка дур го чекори.

6. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Фасцинатно, целиот „хумор“ на форумов, „Смешни слики“ и слични рубрики, е заснован на мизандрија, мизогинија, споредба на луѓе преку физиолошки потреби, припадници кон други животински видови, предрасуди кон раси (кои не постојат), луѓе со „понизок“ стандард, IQ (што е бесмислена човечка конструкција), приходи, луѓе со инвалидитет, со различна сексуална ориентација (секогаш се проблематизира нивната валидност), иако најмногу преовладува омраза кон мажи (ако се жени) и жени (ако се мажи)...И потоа, каква иронија, сите сакаме повеќе љубов, разбирање, валидација, помалку стрес, помалку гнев, повеќе позитивни чувства, а помалку негативни.. Како божем, ако не мразиш ќе излезеш претерано наивен, како тој „хумор“ да е основна вредност на социјализацијата, нешто што се подразбира и е општоприфатен.

И потоа некако „магично“, некој од најгневните ќе се вљубат, ги снемува за извесно време, а потоа, кога ќе се вратат, читаш: „Бев изгубен/а, ти ми ја врати смислата, многу те сакам.“... Љубовта е одговор, па кој што сака нека каже, светот од zoomеd-out станува zoomed-in, многу поблагороден и многу покоплексен... Само треба да си доволно храбар за да разбереш и да сакаш.

Не, не ни треба само љубов, како во песната на The Beatles, потребни се многу нешта за да функционира, но и тоа ни треба.

Останете вљубени (во што и да е).

7. Anyshka

Anyshka Популарен член

Што се не гази по земјава...:@

eliesaab and Cutiepie1 like this.
  8. bicycle

bicycle Форумски идол

Многу поштени по форумов.

9. Antebellum

Antebellum Популарен член

Знам дека сум смотана!

10. sino.o.oka

sino.o.oka Истакнат член

Цел стан е слободен, и празен. Само јас. Така ќе биди во идните два три дена. Меѓу два ума сум, да го викнам, и да му речам да донеси флаша вино, или сама да се пијам ко стока..... Јас би го викнала, да знам на шо сум со него. Ама пошо не знам, не би да се брукам уште, доста беше. А дека ме мрзи да излегувам и да купам вино, ќе блеам ко утка. Ем сама, ем трезна. Ај наздравје :emo:

11. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Џабе се лупаш в гради дека си феминистка ако плукаш по други жени кои направиле избор кој ти не би го направила ама не влијае на никој друг освен на нив самите, кои се наоѓаат во одредена ситуација поради различни околности, или кога навистина и требало помош и поддршка на некоја жена си се правела на три ипол. :)

12. INNERBEAUTY

Одувек и заувек.
    Битно да не се мешаат.
    IMG_20240608_195947.jpg

eliesaab likes this.
  13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Толку е грдо кога маж ќе облече бела кошула при која се прозира маицата одоздола. Прелошо. (n)

Mrs. right and Stark like this.
  14. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Животот е . . . .

Денес се оддели парче од мојата душа.

Од збор до збор

mal.ecka and sino.o.oka like this.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Многу значи за душата кога поминуваш време со луѓе кои те третираат како еднаква со нив. Покрај такви гласот слободно ти се пушта и осеќаш спокој. :l:
    После години третман од други како да си безвредно г*м*о, повторно се загрева надежта дека некој ќе ти го препознае и цени твојот квалитет како личност.

16. Ramonda

Ramonda Активен член

17. Antebellum

Би ти кажала многу работи, ама јбг...
    [​IMG][​IMG]

Sophitas and MarijaMi90 like this.
  18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Сакам да кажам дека живеам за да читам како поминал денот на другарките. Ако сум зафатена како роман на крај на ден ги читам, а реагирам како cheerleader. Вака беше то ко ќе најдиш soulmate? :inlove:

sweet-cherry and crimson like this.
  19. Antebellum

Стварно си за никаде.

Purpleheart likes this.
  20. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Некои од работите кои ми се трагикомични на форумов и не треба да се дозволени по правило, но поради некоја си причина сепак се дозволуваат се: говор на омраза, бришење на мислења без давање некакво образложение па ти чуди се што се случило кога ќе се навратиш на темата, и никнувањето на дупли профили кои од авион се гледаат дека не се од нови членови. :)

Biljarkata, st-el, Billy Idol and 4 others like this.