Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам... (без цитирања)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од RainBow, 5 февруари 2019.

1. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.498
    Допаѓања:
    5.573
    Секогаш тука 24/7 на располагање во својот допринос за заедницата.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    35.179
    Многу сте "јаки" од странција да им мудрувате на сиротињи како нас. :D

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.498
    Допаѓања:
    5.573
    Те го.:l: #здравживот #чистисметки
    IMG_20240621_120248.jpg

На Vikktorr, Heavy Feather, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.498
    Допаѓања:
    5.573
    #дневнипоцетници
    Автентичност и Емпатија> его/нарцисизам

IMG_20240621_122024.jpg

Последна измена: 21 јуни 2024
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.687
    Допаѓања:
    79.810
    Во животот подобро поминуваат оние што не размислуваат многу и не се замараат отколку ние што анализираме сенешто и размислуваме премногу.

На flower30, carangigia, Anie93 и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Heavy Feather

Heavy Feather Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2024
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    134
    Каде одат сите оние верзии од нас што се создале како производ на интеракцијата со другите луѓе? Дали ги шетаме насекаде, поврзани за нас како невидлви куп балони полни хелиум? Како наши апстрактно-лебдечки делови, кои во моментот можеби и не наликуваат премногу на нас?
    Каде оди сѐ она кое што сме биле некогаш, а ни се чини дека повеќе не сме?

На Касија, Dentina и Vikktorr им се допаѓа ова.
  7. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.560
    Допаѓања:
    2.960
    Луѓево веќе не знаат кај трошат пари, раскоши како да имаат милиони. Свадби, родендени, за убаво, за тажно. За телефони, за облека. Посреќни ли се така?

На Herrera, Anyshka, Mahrisa и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    23.06 се лепам со влажни марамици да се оладам.
    Скопје а? Промаја курац преку лето.
    Мисловна именка.
    Тек сега малце ,,заладува”

На eliesaab и Malesia им се допаѓа ова.
  9. Mięta

Mięta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    7.479
    Само книгите ме одржуваат во живот. Само кога читам, можам да, не да заборавам кој сум сега, туку да го видам човекот кој бев. И да е илузија, да тој човек не постои, барем можам да забележам дека постоел. Можам да се сретнам со тој човек само во книгите. Жал ми е што никогаш, никогаш, ниту еднаш, тоа што и колку и да читам, никогаш тоа не ми помогнало во стварниот живот. Како да мислите што ги имам во себе да не можат да бидат изречени. Ме прави тоа тажен, дека никогаш нема да можам да ги изедначам своите мисли со интеракција со другите. Сум имал проблесоци, но, тие прават само да почувствувам колку не умеам инаку, со други луѓе. Си го мразам гласот. Сакам да не морам повеќе да кажам ниеден збор. Ако некогаш решам да престанам да читам, да престанам да постојам, знам која песна би ја споделил. Не е ниту песната која најмногу ја сакам, ниту која најмногу ми значи. Ниту изведувачот не ми значи до толку многу. Имам причина, која можеби не би сакал да ја споделам ни тука. Ќе можам ли да излезам од ова? Дали е ова живот? Возрасен сум. Чувствувам дека многу заостанувам во однос на многумина кои се на слични години. Не мислам исклучиво на некои општествени норми кога мислам дека заостанувам. Но, како да не можам да излезам од некој далечен период.

На ~Maca~, Antebellum, Izaabella и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Има ли некој кој и да добие нешто што највеќе сакал ќе биде среќен?!

Или секогаш ќе сакаме плус?

Има ли некој кој е среќен со она малце или потребно е повеќе?

Каков ли ќе е животот да бидеме среќни со имање здравје и просек за живеење обичен живот?

На flower30 и Vikktorr им се допаѓа ова.
  11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.789
    Допаѓања:
    169.728
    Се зачитав во темата "како се запознавте со вашата љубов" и за сите посериозни дечковци (2) сум пишала мислење. :D Ама толку наивно и слатко, топлина осетив дур читав.

На Heavy Feather, Касија, Scott Weiland и 2 други им се допаѓа ова.
  12. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    2.728
    Роденден ми е а се осеќам како напуштено куче негде оставено по пат. Си го знам патот до дома, ама дали еден дом каде не сум безбедна навистина е мојот дом? Посакувам да имав храброст да избегам од се и се прашувам како ќе се осетевте сите да направев такво нешто? како ќе се осеќав јас??? Очигледно немам м*да, иначе одамна ќе ме немаше… Да дојде некој и да ме спаси веќе сфатив дека нема, а полека сфаќам дека и самата немам ни сила ни воља да се спасувам. Се оди на полошо и полошо и веќе и надежта ми стишува. Што ќе биде на крајот на оваа моја приказна само Бог знае, ама уште колку долго ќе издржам да ја зачувам надежта за подобро утре не знам … Знам само дека сум при крај.

На sino.o.oka, Antebellum и Касија им се допаѓа ова.
  13. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.090
    Допаѓања:
    3.152
    448988634_885351956967479_3159133239021343538_n.jpg

НЕ ДОЗВОЛУВАЈТЕ ГРДОТО ВО ДРУГИТЕ ДА ГО УБИЕ УБАВОТО ВО ВАС!

На Purpleheart, Heavy Feather, Mrs. right и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.797
    Допаѓања:
    8.187
    Нека е среќен :^: јубилејче.

15. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.831
    Допаѓања:
    8.724
    Си мислев дека само мене ме следат срања во животецов.
    upload_2024-6-26_13-15-41.png

На Dentina и Selena01 им се допаѓа ова.
  16. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.248
    Допаѓања:
    103.222
    Убаво топло време не е за работа туку плажа,море,сонце и коктелче.
    Или борова шума и ладовина.уште 75 дена одмор.До тогаш рбајтен.

На Anyshka, carangigia, Cherry blossom89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Heavy Feather

Heavy Feather Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2024
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    134
    Драг ми е kindness пристапот.

Го разбирам како обид да си што пољубезен, полн со разбирање, прифаќање и почит кон останатите, но и кон себе. Да понудиш помош кога гледаш дека твојата помош некому би значела. Кон луѓето да приоѓаш со добра намера и мисла, наместо со скептичност, предрасуди, спремен прв да измамиш пред да те измамат.

Се трудам да го практикувам. Доследно. Континуирано. Со години.

Но, се прашувам себе колку сум во ова успешна.

Забележувам дека е многу тешко да се ослободиш целосно од предрасудите кои ги имаш, иако свесно можеш совршено да си објаснеш зошто не држат вода (предуслов е да си доволно внимателен да воочиш дека ги имаш, и искрен да си признаеш).
    Забележувам дека, во ситуации кога навистина станува збор за избор помеѓу тебе и некој друг, многу поверојатно е да се избереш себе. Некогаш дури и инстинктивно, без премногу да размислуваш.
    Забележувам дека понекогаш си правам претстави во главата за личности врз основа на мало купче информации, не земајќи предвид низ што се таа личност поминала. И ако навремено не се сопреш, лесно ќе стасаш до степен на убеденост во измислените „факти“.
    Забележувам дека и покрај трудот, скоро инстинктивно им „судам“ на некои луѓе.

И, тоа не ми се допаѓа.

Рационално можам да си објаснам од каде тој нагон - минато искуство. Можам да сфатам дека има своја функција – себезаштита. Но не можам, а да не сум фрустрирна од фактот што не успевам да живеам во целост слободоумно, во тој поглед. Што колку и да се спротивставувам, некогаш ќе повлечам црта пред да дадам шанса. Се прашувам всушност, дали е kindness пристапот без исклучок човечки возможен, одржлив, безбеден.
    Да не зборувам за тоа што наоколу има доста почести примери за обратното однесување од ова (за кои исто така треба да имаш разбирање и доза на почит), па следствено е тешко од некого и да се научиш.

Според претходно кажаното, може да се рече дека сум го занемарила делот „љубезност кон себе“. И можеби е тоа вистина. Но, тоа не е поентата на муабетот.

Како (може ли/треба ли) човек да е без задршка слободоумен, полн прифаќање, почит и подготвен на помош, без оглед на профилот кој стои спроти него?
    Како да бидеш пример за добрина и истовремено да преживееш?

На Scott Weiland, јolene, MissChievous и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.498
    Допаѓања:
    5.573
    Причина зошто нарцисите (попатолошкиот спектар поготово) никогаш навистина не се менуваат (повторно, највеќе на своја штета). Се останато е само плус дел од патологијата и лавиринтот на лаги и манипулации, кои можат, а најчесто и траат цел живот.

Што значи сосема е ок, штовише и нужно и здраворазумно за сопствена заштита и добробит, да се нема емпатија и разбирање за нарцисите, поготово малигните, кои активно и свесно причинуваат штета на други, и да се зачуваат за оние кои навистина ја заслужуваат. Зошто на крај секако само ќе биде искористена против и на штета на емпатите, за што е едино и е намената во мозокот на нарцисите (поготово повторно, попатолошкиот, малиген спектар).

На крај, се сведува на избор. Да избор, н
    арцисите се едноставно слаби луѓе и карактери, и кукавици по свој избор.

Последна измена: 26 јуни 2024
  19. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.831
    Допаѓања:
    8.724
    Ќе речев романтичен е летниов дождец, ама невремево хорор од Хичкок.

На Anyshka, Космонаут и Manako2 им се допаѓа ова.
  20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.384
    Допаѓања:
    126.413
    Некој без проблем заспива и при големо невреме, а друг ич не може оти звукот на грмежот го враќа назад во тежок период кога времето надвор било исто. И станува од креветот и зема нешто да касне или апче за смирување.
    Невремето е страшно, но ќе помине.
    Ај, оди избриши ги гадните спомени од главата за да ти помине болката. Е, тоа не го можеш...

На Manako2 му/ѝ се допаѓа ова.