Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам... (без цитирања)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од RainBow, 5 февруари 2019.

1. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.958
    Допаѓања:
    35.062
    Им се чудам на жениве што имаат каде да одат, имаат финансии и се' уште остануваат во токсичен брак, демек поради децата, а тоа што ќе трпат трауми нема врска.
    Ценете се жени затоа што ако вие не се цените никој нема да ве цени.
    И никој не може да ви помогне во ваква ситуација освен вие самите.

На LiquidLuna, M&M, eliesaab и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    2.485
    Не играме фер игра. Утакмицата ја започнуваме со 1:0 за вас.
    Секако да ми дозволевте ќе бев попаметна ама ете, таа ваша пуста љубомора. Жал ми е за вас...

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.086
    Допаѓања:
    55.759
    Интересен случај ми се луѓе кои блујат негатива секој ден за добро утро, фрлањето отров и навреди за некој им е дел од секојдневието. Сѐ некој ним им згрешава нешто, сѐ тие трпат некои неправди, сѐ тие се безгрешни светци и светици и добрите во секоја приказна, бидејќи знаат најдобро. Како живеат од ден за ден, полни со себеси, постојано гледајќи со презир кон некого. Но добро се рекло, тоа што имаш во себе, тоа и ти излегува од устата најчесто. Убаво ќе е онака на момент, на секунда да застаниш и да размислиш малку зошто го правиш тоа што го правиш.

На M&M, Oriental, anata и 4 други им се допаѓа ова.
  4. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.494
    Допаѓања:
    5.555
    Превише нарциси, желни за пажња, ванабис/ автентични (оти им се видело како фенси тренди идентификација) , превише.... #скрозфејк
    свет

На eliesaab и Antebellum им се допаѓа ова.
  5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.331
    Допаѓања:
    126.094
    Некои личности наместо да градат нешто позитивно или да се обидат да пронајдат решение, тие ја насочуваат својата енергија кон девалвирање и рушење на нештата произлезени од туѓиот труд. Тоа може да биде одраз на нивната внатрешна несигурност или незадоволство од сопствениот живот, па така, наместо да се справат со своите недостатоци и проблеми, тие ги пренесуваат на другите. Но, животот е премногу краток за да се троши на такви негативности – подобро е да се насочи времето кон раст, разбирање и создавање на нешта што оставаат траги во општеството.

На M&M, ArtemisSs и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  6. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.958
    Допаѓања:
    35.062
    "Јануари бил најдолг месец"...како па да не, додека да трепнам помина.

На M&M, Anie93, Authentic и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    3.102
    Зошто некоја банда од политичари би била причината да ја мразам мојата земја?
    Политичарите се дно на човештвото, секогаш и секаде.
    Зошто намуртениот и некултурен сосед би бил причина да не ја сакам мојата земја?
    Можеби има добра причина за тоа. Јас можам да му го покажам спротивното.
    Зошто историските неправди би биле причина да не ја сакам мојата земја?
    Светот е преполн со неправди и ние не треба да сме нивни жртви. Од нас зависи како ќе ги живееме сега, какви и да биле, секогаш може да биде барем малку подобро, не очекувајќи дека ќе биде сјајно одеднаш.
    Зошто светскиот поредок би бил причина да не ја сакам својата земја?
    Живееме во глобална капиталистичка патологија, тешко им е на „обичните“ и таму и тука.
    Зошто би требало да мислам дека ако успеам надвор од границите на мојата земја тоа
    ќе е егзистенцијално постигнување?
    Само што ќе ја поминам границата успевам, или како? Ако бидам поголем Германец од Германците или подобар Швеѓанец од Швеѓаните? Или ако сонувам за другата страна додека не сум овде, и обратно, ловејќи невозможна фантазија секогаш од „другата страна“ овде или таму?
    Зошто да мислам дека брак со странец е показател дека добро сум се омажил/оженил?
    Сите се само луѓе и има секакви секаде.
    Зошто ако родам дете надвор од оваа земја да мислам дека детето има добра иднина?
    Местото на живеење не е никаква гаранција за ништо конкретно. И тука и таму може да е (не)среќно
    Зошто да треба да се повикам на некакви статистики за да си докажам дека „нѐ не бидува“?
    Статистиките се секогаш ceteris paribus, и има секакви параметри и мерки, дури и кога се објективни и веродостојни, и тие секогаш се конструирани од некого, од група на човечки суштества.
    Зошто да мислам дека тој што заминал одамна е подобар од мене?
    Што прави тој човек сега? Дали е посреќен од мене? Каква врска има неговото заминување со мојата благосостојба?
    Зошто да мислам дека сум поодобар од кој било друг што живее преку улица, мислејќи, дека според дефиниција тој е секогаш полош од мене? Да му умре козата на комшијата? А зошто да му умре? Ако тој губи јас добивам, или? Нема ли место за двајцата?
    Зошто морам да сум подобар од некого за да сум среќен воопшто?
    Зошто треба постојано да ја споредувам мојата земја со други земји?
    Постојаното споредување ќе ме направи посреќен?
    Зошто не треба да бидам како „просечниот Македонец“, Петко или Станко?
    А, кој е тој воопшто? Листа на најлоши замисливи особини што постојат? И ако не бидам таков тоа ќе ме направи повреден и поисполнет?
    Зошто постојано треба да се повикувам на некакво „апстрактен ентитет“ Македонија за тоа да биде општо чувство на неуспех и несреќа секогаш кога ќе се сретнам со „нашинци“ и секој разговор ќе биде за тоа како не „чинело“? Кутрата именка „Македонија“, колку е измалтретирана.
    Тука сум каде што сум, и моите искуства ги носам со себе каде и да одам, внатре или надвор, луѓето, релациите, споделените моменти, сеќавањата...

И пак очекуваме сѐ да земеме, помалку да дадеме и да очекуваме овде да е како таму, и во исто време, сепак овде да е како овде а таму да е како таму, зошто така функционираат нештата... Не, така, не може. Треба да размислуваме како одење овде и онде сѐ додека не се најдеме себеси и бидеме среќни. Мојата земја е тука и таму и ја носам насекаде, јас ја создавам мојата земја со секоја постапка, секоја мисла, секое искуство, бидувајќи подобар за себеси и од себеси и за другите, во корист на другите, затоа што и јас сум другите.

На M&M, zemzela91, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    8.500
  9. Sandman

Sandman Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    508
    И маглата е убава кога си вљубен или вљубена, а кога не си, е само магла.

Последна измена: 25 јануари 2025 во 20:30
    На FreeToGo му/ѝ се допаѓа ова.
  10. $ophia

$ophia Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    1.010
    Зошто бе уште се лутат луѓево кога си искрен со нив, а тоа го бараат од тебе? :punch:

На Detective L, Stark, Herrera и 2 други им се допаѓа ова.
  11. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.781
    Допаѓања:
    3.083
    Сѐ е отидено у неповрат.

На Aschenputtel, hermosa, eliesaab и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Oriental

Oriental Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2023
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    636
    Лично ме погодува кога некој ми навредува блиски.
    Особено ако доаѓа од луѓе пред кои сум употребила директен/остар јазик, но и дупло наивност да поверувам дека сфаќаат зошто, односно имаат доволно висока свесност и квалитет да го разберат знаечењето на интраперсоналната комуникација, како и смислата на црниот хумор.
    Па, крај краева и видат дека немам лоша душа.
    Внимавајте дечки кому лепите етикети и за што бидејќи може ниту одблизу да не е така.
    На крај од денот може станува збор за погрешно пренесена информација или ,,пронаоѓање" од другата страна заради X банална ситуација, ама ако е вистина првото, стварно не е во ред.
    Исто внимавајте агендите кои се пропагираат како ,,оче наш" без контрола ви направат премин во категорија 'slut shaming', бидејќи зад параванот искрено ... баш така изгледа.
    Беспричинско осудување само за едната, но не и другата страна.

Последна измена: 26 јануари 2025 во 09:21
    На eliesaab, Detective L и Amellie13 им се допаѓа ова.
  13. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.494
    Допаѓања:
    5.555
    Ајт.

Последна измена: 26 јануари 2025 во 10:41
    На eliesaab и NPN им се допаѓа ова.
  14. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.494
    Допаѓања:
    5.555
    ... Третиот е дозволување на првото, и/ли второто во било каква твоја непосредна близина и релација.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  15. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.754
    Допаѓања:
    169.041
    Луѓе шо се радват за одземање на туѓи права и слободи се фашистичко гомно.

На Stark, GirlRose, LiquidLuna и 10 други им се допаѓа ова.
  16. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    2.510
    Не знам дали е до мене нешто и покрај тоа што сум женско ама многу ми станало одвратно тоа зара зара зара си купив ова од зара си купив тоа од зара!! Мсм глупости, кога и да сум отишла партали расфрлани маици со пудра не знам до кого и до што е, ама во други продавници зашто не е така? Не ми беше тоа поентата, немаме култура како народ тоа е факт, ама што толку потенцирање со све зара, дали една работа имам купено од таму :x

На Stark, eliesaab, marsilia и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.958
    Допаѓања:
    35.062
    Велат "се' е лесно кога си млад", не, туку "се' е лесно кога си здрав".

На Anie93, hermosa, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  18. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.494
    Допаѓања:
    5.555
    Со такви како тебе само строго, и по заслуга. ;)

19. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    3.102
    Deepseek покажува колку е ранлив В.И меурот, и капитализмот во глобала. Покажува дека е само една обична митологија на алчни луѓе. А, приказната е класична, се наоѓа еден „паметен“ (група на „паметни", секогаш е многу поголема мрежа, не ја гледаме зашто е дел од митот дека „успеал сам“) кој ги злоупотребува придонесите на милиони, дали била работна сила, фосилни горива, или податоци, принципот е ист, и потоа се назначува за голем „генијален претприемач“. Гејтс во однос на хекерите од Харвард, Џобс во однос на Вознијак, Џеф Безос во однос на Мелинда Безос (Скот), Маск во однос на Еберхард...Со декомодифицирање на кодот се деконструира целата измама за крадење на авторски податоци што им припаѓа на милиони луѓе, да не ги спомнувам оние кутри луѓе од глобалниот Југ или од Источна Европа што ги тренираат „рачно“ моделите, или тие што ги чистат податоците за тренирање, или сите ние што користиме медиуми и ја храниме нивната машина за рекламирање, за беспари, податоци од кои некој прави милиони, и милијарди и потоа си дава за право, иако не поминал низ никаков општествен филтер да „дели памет“, низ цела планета во името на „народот“ и продава фантазии за населување на Марс, кое нема да се случи ни за еден век реалистично, време за кое единственото место за живот на луѓето се ближи секој ден до точна на неповрат. Податоците се „новата нафта“, ама таа ни припаѓа нам, на човечките суштества, на нашето искуство, на нашите мисли... Луѓето ги хранат моделите, но тие и треба да ги користат речиси бесплатно за да го надградат искуството и знаењето без да бидат дополнително злоупотребени, или толку колку за се одржи моделот и на начин според кои сите ќе имаат корист, колективно и глобално, наместо поединци да ја хранат својата мегаломанија и митоманија дека се над другите. Слободно знаење и кодирање за сите... Значи може и така! Се радувам. Не, не мора да биде „Полесно е да се замисли крајот на светот отколку крајот на капитализмот“. Може и поинаку. Секогаш има начин.