1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам... (без цитирања)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од RainBow, 5 февруари 2019.

1. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.490
    Допаѓања:
    12.707
    Зошто ама зошто не сте воспитани, па и децата нормално ви се такви?
    Дефинитивно кревам бело знаменце, се предавам, јас не сум за гости :bow:

На Ѕвездена, Just_a_kid, zemzela91 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.075
    Допаѓања:
    131.231
    Уште колку пати ќе треба да го повторам ова за да биде меморирано во нечија глава?
    Ни во свој, ни во туѓ филм не сакам да бидам статистка!

На Rama, Stark и Amellie13 им се допаѓа ова.
  3. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.268
    Допаѓања:
    57.711
    Еден од најпаметните совети што ги имам чуено во последно: Подобро дај една шанса на 20 момци, отколку 20 шанси на еден. (hollest)

На Just_a_kid, Nana1156, L.i.n.a.a и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Macedonian2405

Macedonian2405 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2024
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    69
    Празнина..
    Кога ќе загребиш под неа - лутина.
    А кога ќе загребиш под неа пак - тага.
    Огромна тага.
    Со години..
    Сфаќаш дека тоа никогаш всушност не бил твојот карактер.
    Туку траумите во детството, кавгите, расправиите, болката, солзите, безнадежноста, безизлезноста, намањето со кого да се разговара...
    Иако поминало време, тие се тука, во вид на кнедла во грлото, стегање во градите, солзи кои сами протекуваат кога човек останува сам во четири ѕида..
    Се прашуваш дали некогаш ќе помине таа тага.
    И наеднаш ништо ти нема смисла.
    Колку е заебано чувството кога некој ќе те праша нешто за детството или само ќе го спомни, а тебе ти навираат солзи кои вешто се обидуваш да ги скријаш додека во себе се прашуваш „Кое детство?“...

На Eunoia, Ѕвездена, anggell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.586
    Допаѓања:
    14.609
    Многу сакам да трошам, да порачувам онлајн, мислам да немам лимит, милион нешта би испорачала без размислување, а сепак коа ќе видам како се слизнуваат средствата од трансакциска сум ваква :(

Меракот се крши бе вака, нонстоп висам на апликацијата да видам каква е ситуација..
    Сакам и да трошам и да останува нечепнато :doh:

На Nana1156, Tropical Heat и st-el им се допаѓа ова.
  6. Eunoia

Eunoia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2023
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    377
    It's all about people :f:

7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.836
    Допаѓања:
    80.788
    Електричен тротинет е лош изум кој никаде не го собира и само пречи, по улица низ возилата, по велосипедски патеки или тротоари низ луѓево. Секаде се ко нешто што или некој ќе ги собере или тие ќе соберат некој.

8. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.321
    Допаѓања:
    8.656
    Се е Дежа ву во овај покварен свет.

На eliesaab и Oriental им се допаѓа ова.
  9. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.120
    Допаѓања:
    17.493
    Читајќи два дена какви верници и неверници има и за што се прават муабет ми иди да земам крстената вода и темјанот да испрскам, почадам и се помолам во нивно име :|

Амин :bow:

На Ѕвездена, eliesaab, L.i.n.a.a и 7 други им се допаѓа ова.
  10. TrueToMyself

TrueToMyself Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    539
    Животе не очекував ваков филм да ми изрежираш :worried::rofl:
    Незнам само во кој жарн да го сместам.. има од се по нешто.

На eliesaab, lovely91, senjorita-v и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Cinnamon Bun

Cinnamon Bun Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2017
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    6.171
    Во таа фаза од животот сум каде што не знам што попрво, а сакам да имам и да постигнам се одеднаш, а свесна сум дека морам едно по едно.

Свесна сум дека градење кариера е долгорочен процес, но јас сакам да постигнам одредената цел веднаш преку ноќ, а сакам повеќе одмор, патувања, да запознаам нови култури, да научам нови вештини, да читам повеќе книги, да гледам повеќе филмови, да имам барем мал најмал социјален живот, а не 2 пати во годината, сакам здрав живот, вежбање, немање стрес, сакам маченце, сакам детенце, но колку што сакам толку и не сакам и ме плаши помислата дека не сум на тоа ниво на стабилност за да сум одговорна за ново суштество.

Сакам се, но знам дека ќе треба да почекам, а во меѓувреме да го ценам тоа што веќе го имам. :)

На GirlLove, eliesaab, NPN и 5 други им се допаѓа ова.
  12. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.917
    Допаѓања:
    3.430
    Животот е многу, ама многу не фер!
    За некого мајка, за друг макеа....
    Зошто добрите луѓе најмногу страдаат?
    Лута сум на животот, на универзумот, на сѐ!

На SummerGirl, Mr.Limonko, GirlLove и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.586
    Допаѓања:
    14.609
    Она кога се бањаш и средуваш, завршуваш, и те чека ваква порака за добра ноќ.. :$
    Priceless :inlove: :angel:

Ezhence, dodека tivko izminuva ovaa topla nokj, sakam da znaеs kolku mnogu mi nedostigas. Srceto mi chuka pobrzo koga i da se setam na ubavite momenti, a sekој mig bez tvojata pregratka mi e polovina zivot. Legni si porano i zatvori gi ocite i zamisli me pokraj tebe, kako nezno te drzam za raka, ti ja galam kosata i te zaspivam na moite gradi.

Sоnuvaj ubavo dusicke i neka ti e na zdravje kapenjeto. Edvaj cekam utre da ja pomirisam mojata meka kosicka i da se izgubam vo nea :inlove:
    Leka nokj moja najmila ✨❤️

На Ѕвездена, forumce, Mumoftwo30 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    228
    Никогаш не се знае кога ќе си го откриеш скриениот талент.
    Последните неколку месеци си го открив јас мојот, дури и се мислам дали треба да си ја сменам професијата или само за мене да си го користам талентов.
    Среќа па не го открив прекасно имам уште 2-3 години можност за да се пробам во таа професија, вреди да се размисли.

15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.453
    Допаѓања:
    16.926
    Еее будала јас, гушкај, поддржувај луѓе, мајка и болна од рак.

Ајде греота е, другарка ми е.

Доаѓа момент кога мене ми е потреба поддршка, ништо од нејзина страна.

Со колата, со дечко и, ајт мене кој ме шљива.

Ееее има Господ.

На DEFNEDEFO, M&M, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. -♡-

-♡- Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2025
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    89
    Треба да се нормализира автентичноста и relational > transactional пaртнерски/другарски врски.
    Ако сакаш некој од срце ќе направиш добро да му биде нема да калкулираш и размислуваш.

На Angie1432, Purpleheart, GirlLove и 3 други им се допаѓа ова.
  17. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.211
    Допаѓања:
    175.966
    Сакам да кажам дека ми тежи ова веќе некое време. А, то е враќањето, или ко шо вели @Angie1432 ко ќе си збораме - никогаш не заминувањето на конзерватизмот. Само шо некое време беше латентен.

Ми тежи зошто можам да речам дека тие тогашни конзервативци со кои сум дискутирала не беа во право за многу работи, ама беа за една работа. Та работа е дека многу имаа перформативен либерализам и го третираа како тренд. Јас пред 10 години можев да најдам многу поќе луѓе со заеднички теми за муабет од сега. Јас пак се осеќам #blessed дека сите тие критички настроени луѓе (кои останаа) со големи срца ми се пак во животот. Само шо ако пред само 10 години имав х3 поќе луѓе кои ги доживував како отворени, и емпатични, сега се handful. Луѓе кои беа способни за дискусија дури и (односно, особено кога) не сме на 100% иста страна. Оти за мене, големина и квалитет на чоек е да сослуша, да размисли и да е отворен кон промена на мислење ако фактите велат поинаку. Пошто за да сум кај шо сум со ставови сум зборала и зборала и зборала и сум читала и читала и читала. Ич не ми е срам да кажам дека некогаш сум имала поинакви ставој. Ич не ми е срам да кажам дека во скоро 30 години се осеќам како да сум била поќе луѓе и проживеала поќе животи. Ама, основата е та. Јас не можам да се оддалечам од основата која е буквално за фундаментални човекови права и емпатија.

"Gotcha" моменти во обид за дискусија ми се толкав turn off шо порано бев petty, сега учам да се повлечам и игнорирам. Осеќам страшен burn out и то ме плаши. Се осеќам како да ќе се затворам во некое мое меурче зошто се осеќам како многу мал дел од околината да го нуди то шо го барам. Шо е стварно штета зошто сакам, о, многу сакам да зборам. Многу сакам да дискутирам. Особено ако со некој не се согласам и да видам од кај иди то негово размислување и која е основата.

Ама и на тие другите фала им. Зошто дури и да беше перформативно, дури и да беше young person rebelling - бев изложена и на тие ставови. Оти некогаш осеќаш нешто ама не можиш да го преточиш во зборови оти немаш искуство. Некогаш не ни можиш да замислиш поинаква реалност ради начинот на кој си растен (јас, многу конзервативно и многу религиозно) и ти треба такво екстра туркање за да го напрајш потребниот чекор за критична мисла.

Разговори за "from woke to alt-right pipeline" е "тренди" тема зошто е нешто шо многу се забележва особено од корона навака. Ама вервам дека то е само ради одење во екстрем. Бевме во конзервативен екстрем, и за да се балансира заминавме во "woke". И место да се балансира, сега пак заминавме во спротивен правец. Дури и PC Principal во South Park - Politically Correct, се преименува во Primarily Christian. Ок, то ми е презабавно. Одличен старт на новата сезона.

Јас знам дека свет кај шо секој си гледа свој двор и не шерифува во друг е Утопија која нема да ја дочекам(е). Знам дека свет каде нема насилство врз деца, луѓе и животни е, пак, Утопија која нема да ја дочекам(е). Знам дека немање мизогинија е Утопија која нема да ја дочекам(е). Знам дека трошка поќе еко свест на сметка на личен луксуз е исто така Утопија која нема да ја дочекам(е). Само не разбирам. Не разбирам како е то да имаш толку омраза за некој шо не го знајш. И то ова иди од чоек шо е генерално petty and resentful. Знам да мразам. Знам да "колнам". Знам да се лутам и карам. Ама секогаш има основа за то. И не мислам дека е исправно. Напротив. Сметам дека е маана. Шо не разбирам е, зошто да ме лути како Х особа живеј? Оти да ме лути како У особа се облекува? Шо ми згреши ова животинче за јас да му наштетам? Итн. Не ме афектира никако за да е омраза која ме труе оти на крај на ден та омраза се одразва и на мене. Мојата омраза е резервирана за комшиите пред се cuz fuck them.

И така. Прво сакав да зборам за како јас се осеќам во врска со ова. Ама се наканвам кога сум послободна да пишам и зошто иди до ова - према мене.

Јас дур чекав @Angie1432 да ми кажи дали можи да ја означам:
    9d3f071c302193331070d6b28ce833ed.gif
    *ѝ пишав во 7 сабајле.

На Tropical Heat, Mumoftwo30, Thinkerbell. и 7 други им се допаѓа ова.
  18. senjorita-v

senjorita-v Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    1.924
    Допаѓања:
    11.160
    Ми стигна мејл дека добив на гивавеј карта за Џејсон Деруло :D

На hermosa, lovely91, lorenn и 2 други им се допаѓа ова.
  19. DEFNEDEFO

DEFNEDEFO Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2025
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    140
    Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.

На Ѕвездена, senjorita-v и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  20. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.321
    Допаѓања:
    8.656
    Илинден не е само празник туку Илинден е крв, завет, вера и земја.

Од востание до АСНОМ, од Илинден до денес над Македонија. Оваа земја, живее преку борбата на своите синови и ќерки. Слободата не се моли туку се зема. На народот му е доста од молчење и потчинување. Додека некои тргуваат со идентитетот, прават покорување сведувајќи го нашиот македонски идентитет на "погача, тавче гравче, пинџур и полнети пиперки", менуваат име, ние се сеќаваме на Илинденците, тие кои животот го дадоа за Македонија и со крв платија за ние денеска да живееме слободно. Ете тоа е слобода и слободен живот, слободна Македонија и Европа, да се избориш со чест, а не да чекаш некој да те признае дека постоиш а притоа да те потцени на секаков можен начин.
    Screenshot_15-1.jpg

Последна измена: 2 август 2025
    На Mrs. right, st-el, Burevesnik и 2 други им се допаѓа ова.