Мало мочличе, 8 годишно, ќе збори и ќе се фали каков ајфон имала.. Родителиииии, премногу потфрлувате и им допуштате, немојте да се жалите коа еден ден ни вас нема да ве ценат.. Зборете пак дека сите ние коишто не сме сè уште родители, сме немале право да мрчиме на тема родителство.
Денес така случајно ми текна дека последен пат кога сум плачела пред спиење и во текот на ноќта е кога ми завршуваше последната врска. Често си земав паломи в кревет бидејќи не знаев кога ќе ме "удри" момент. Па се мразев кога се гледав во огледало утрото и никаде не одев. Тој последен период ми беше еден од најтешките. Но се изборив, сама, и оттогаш повеќе не ми се случило тоа. Не земам повеќе паломи в кревет, не ме има јадено анксиозност до тој степен да ме боли стомак и да не можам да функционирам нормално. И никоја врска не почнува вака, никоја што траела, пред да укривите некоја личност дека е глупава, уназадена, и машките ко ќе велат дека сме ги бирале сами, а тие знаат да одглумат како за оскар. Но она што останува на нас и нѐ дефинира, е како ќе се справиме после сѐ и колку ќе толерираме кога ќе си го покажат вистинското лице. Мора да сме силни и одлучни. Бидејќи после тоа се препородуваш. Сингл жени кои пребродиле многу, се посреќни и помалку осамени од многу од оние во врски и бракови, you can't change my mind.
Овие генерации или ја изгубиле културата некаде, или воопшто не ја стекнале. Бартучедка ми на гости дојдена со ќерка и, 11г пуфла, ме тера да ја носам во Сефора, зборам, С Е Ф О Р А, продавница за high end шминка која јас на мои 11г не ни знаев дека постои. Прави сметка од некои си 280e, братучедка ми и вика ќере, намали со изборот, многу пари е тоа, дел од просечна плата. Малава, викање, урлање низ продавницата со муабетот 'Зошто ме створи кога не можеш да ми овозможиш основна потреба'. Братучеда ми без излез купува шминка за дотичната што уште на млеко мириса. Требаше да одиме во бутик некој, не отидовме пошто за шминка отидоа куп пари и во колата караница мајка и ќерка, братучеда ми објаснува дека сега моментално неможе да си дозволи да купува уште многу пошто уште некој ден се тука, може ќе им затреба за секој случај. Малава плаче, се лути, се дере во кола кај мене се вртам и викам 'Јас да сум на место на мајка ти како ќе ти ја залепам една на сред продавница нема да знаеш како се викаш, скапа шминка ќе купуваш кога ти со своја пот ќе заработиш пари' и одозгора братучеда ми ми вика 'Абе така со викање и закани за ќотек не се воспитуваат деца'. Епа сестро златна, гледај си и пати си. Немам деца, али такво лигавење да дозволам, последните пари да ѓи дадам низ газ да ѓи прееба е нема. На мои 5г се испонашав и јас така за барби играчка од 80е јадев ќотек на сред FreeShop, оди види дали уште еднаш ми текна да се испонашам така. И ја трошам пари куп по шминка, ама не барам од мајка и татко последни пари за мој кејф. Дури бев на нивен буџет користев пудра од 200ден и ми беше срам да побарам за глупости. Све што сум си купувала по такви продавници е било од мене заработени пари. Така да до толку расипано допуштање, не личи на ништо. Не се младите криви, криви се родителите. Пак ќе кажам, не воспитуваат сите исто.
I’m just sitting here, waiting for you, to come on home an turn me on... (Norah Jones) Те чекам да се вратиш, да ми ја ублажиш ироничноста, цинизмот, недовербата кон светот. Толку малку го можат тоа.
Сфаќам почит, помагање и сè тоа по ред, сè ќе сфатам (па дури и оправдам) кога син се наоѓа на мајка. Една е мајка, една и единствена. Муабет нема на таа тема. Треба да и' се додаде, а не одземе. Ама никогаш, буквално никогаш нема да сфатам жени во години, со едната нога во гроб (така се вика), кои ниту еднаш не биле загрозени со нешто конкретно, буквално во јајцето влакно да бараат нема да најдат, развиваат чудна посесивност кон синот. Баш..трагично. Умствено сексуализирање ли е, болест ли е, што ли е? Без сарказам, сериозно ме интересира.
Тоа што на пропалитети без никаков талент им се дава внимание и медиумски простор, говори до кое дереџе и ниво сме стигнати вака колективно ко еден народ.
Многу нови полицајци ја сфаќаат униформата како играчка за моќ, па наместо да служат на граѓаните, се однесуваат како да владеат со светот. Таквиот став не само што е незрел, туку ја девалвира професијата.
Нападите со навредувачки зборови од прости луѓе кои не ги разбираат елементите и основите на демократијата се пресмешни и разочарувачки. И покажуваат колку се високи шансите да се распадне државава кога некои не го надминуваат нивното примитивно ниво.
Го гледам датумов денес и рачунам. 16 години поминале откако сум кликнала на Зачлени се. Цели 16 години.
Триесет и една година имам и сфаќам колку "пораснав сам", татко ми и мајка ми никогаш не биле присутни во мојот живот кога ми требаше поддршка пред се емоционална, и малку мотив плус и охрабрување. Никогаш не ме научија кога да кажам не, а да не се чувствувам како да му должам на некого нешто. Не ме научија ни како функционираат парите и како се штеди, пошто тие беа во долгови. Бев во токсична врска и фала му на бога се спасив на време, и некогаш кога правам себе евалуација ако се преродам на ист ваков животен cycle на Hard Mode мислам дека би бил тешка пропалица.
Оваа нова ера во која жениве сами си ги вадат градите и задникот на изволте, па после се чудат зошто ги сексуализираат и ги гледаат ко објект, а не ко жена, битие... Манијаци се манијаци и тоа е друга тема на муабет, зборувам за стил на облекување. Облекувајте се женствено и елегантно, не вулгарно. Интимните делови не треба секој да ги гледа. Жена е убава кога се носи како дама, со пристојност и елеганција.