Сакам да кажам... (без цитирања)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од RainBow, 5 февруари 2019.

1. pinklipstick

pinklipstick Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2025
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    585
    СДК
    Ако некој е тивок и мирен постои доста чест стереотип дека е добар човек што не е исклучено како опција али може да биде и малиген прикриен нарцис. Они исто се тивки и мирни, не се ни директни, ти мислиш си кажал банална шала а он најстрашно се увредил и ти има смртно замерено а ти не си ни свесен. Малигните нарциси се доста опасни, се чуствуваат понижено за најбанални ствари, лесно се навредуваат и се одмаздољубиви, they holding grudges, можат со години да памтат што си им направил и да ти вратат.
    Исто има некој стереотип и за сиромашните дека генерално се добри и скромни, кога ќе го видиш како нема и живее у мизерија ти е жал и како од емпатија да му препишуваш добар човек дека е а он може да е силувач и педофил, само што никој не е заинтересиран сиромашните да ги прати што прават а богатите се генерално под лупа и надзор и нивните злодела доаѓаат повеќе до израз.

На Buttermilk, Purpleheart, Polyincognito и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Badii

Badii Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    420
    Minuta molk za site shto sme single deneska, vi posakuvam site da si go pronajdete “svoeto”.. imajte ubava vecher ubavi lugje

На sino.o.oka, hermosa и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.217
    Допаѓања:
    83.542
    Најубаво е рано да се легнува и рано да се станува. :inlove:

На mama31, Unknown_7, Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.429
    Допаѓања:
    18.569
    Туѓото увек поише те фасцинира, восхитува, и се хвалоспева :inlove:

На hermosa, Ta-mara, Unknown_7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.787
    Допаѓања:
    24.241
    Поголемиот дел од луѓе што не доживеале некоја траума, смрт од некоја болест, отсутни и токсични родители, не знаат колку треба да имаш сила и трпение за да останеш добар и емпатичен.. :)

На Mother of 2boys, Polyincognito, GirlLove и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Creation

Creation Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    376
    Многу сакам да си работам во некоја библиотека кај што нема бучава преку глава ми е од галама и гужви.

На Polyincognito, GirlLove, Badii и 5 други им се допаѓа ова.
  7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.585
    Допаѓања:
    4.296
    Луѓе со 200 хронични болести и вишок кг од кои едвај дишат сигурно , исмејуваат некој што се храни здраво :rofl:^_^:clap:

На Buttermilk, Badii, Frida- и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.675
    Допаѓања:
    62.027
    Никогаш нема да го сфатам феноменот да раскажуваш проблеми и за животот твој општо на луѓе кои ти се познаници во најмала рака, за непознати да не спомнувам. Можеби е сурово, ама стварно не ми е гајле. Idgaf што планираш во иднина или што те мачи во моментот. Стигнав до таа точка во животот каде грижата и енергијата ми е резервирана само за мене и блиски луѓе/пријатели. Реално само за нив ми е гајле. Затоа и не прашувам никого прашања што сметам дека се лични и обично молчам кога во група неблиски луѓе некој си раскажува проблеми. Не посакувам никогаш лошо, ама стварно немам енергија да слушам особено негативни работи за некој што не му е гајле дали сум жива.
    Па не може рандом луѓе да ви се бесплатни психолози и издувен вентил, сите си имаат свои проблеми.

На M.B., Mumoftwo30, potatoface и 6 други им се допаѓа ова.
  9. TwistedSister

TwistedSister Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    295
    Ме нервираат личности што не учат од своите грешки, глеаш дека не знаеш да процениш имаш погрешни претпоставки и сто пати ти се докажало али не, они самодовербата на најјако пуштена. :shake:

На Mumoftwo30 и Buttermilk им се допаѓа ова.
  10. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.217
    Допаѓања:
    83.542
    Што добивме од вештачкава интелигенција? Социјални мрежи преплавени со дебилни видеа, тоа.

На Nausicaa, AlmaOculta, Mumoftwo30 и 12 други им се допаѓа ова.
  11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.968
    Допаѓања:
    14.250
    Многу, многу ми е криво за актерот Ерик Ден. Еден од моите омилени актери :u:

На Mumoftwo30, PollyPocket, christinnn и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.787
    Допаѓања:
    24.241
    Не ги сакам никого политички смени, дури ни другар ми повеќе не го сметам за близок оти цело семејство се јавна администрација и ме убедува дека е убо во Македонија, хрк пу.

На SummerGirl и Dentina им се допаѓа ова.
  13. Dekoo

Dekoo Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    734
    Допаѓања:
    1.346
    ./rant

Да ти ја **** државата кај што е срамота и за потсмев да си чесен а за УАУ и гордост е да си кримос и да праиш комбинации.

После сме се селеле...

На Dentina, MeowMeow, Gosh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Buttermilk

Buttermilk Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2024
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    829
    Гледам едни многу блиски луѓе како сами си го уништуваат животот и многу ми е жал за нив. Ги гледам и ништо не можам да направам. Делев совети кога требаше, ама џабе кога на ум не те ставаат. Додека збориш со нив, прифаќаат, така ќе направеле, и после пу пу не важи.. Нели се изморрија од тоа нивниот живот да го препишуваат на судбината? Нели се изморија од тоа самите себе да се залажуваат? Нели се изморија од тоа постојано да мацкаат во калта, а да не се трудат нешто да променат? Стварно многу ги сакам, стварно ми е многу жал за нив и стварно сакам да застанат веќе на свои нозе. Којзнае дали и кога ќе се случи тоа....

На Gosh, Dentina и eliesaab им се допаѓа ова.
  15. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.076
    Допаѓања:
    16.950
    Градината од липи - басна од Дороти Езопоска.

Во една градина со години растеа липи. Меѓу нив никна и еден чемпрес. Си заживеа со повеќето липи, го прифатија, се здружија, си трачаа, се смееја, дебатираа за случувањата у светот, де се караа, де се согласуваа.

Една година, мнозинството липи го избраа него за ,,Липа/дрво на годината". Некои го поддржаа, некои негодуваа, чемпресот тоа го прифати како нормално.

Тогаш една липа се избаци и гласно прошушка:

- Што е следно после ова, на таблите ќе пишува ,,Дрво 1" и ,,Дрво 2"? Каде отиде светот? Ќе ни кажува чемпрес што е природно?

Овде не се криеше само несогласување, туку страв од самото постоење на поинаквото. Некои одобруваа, некои молчеа, животот си продолжи.

По некое време, истата таа липа тивко му се приближи на чемпресот, со поинаков тон:

- Еееј здраво, многу ти е убава крошната. Честитки за титулата. Сакав да те прашам, ако може совет за корените. Те слушав додека муабетеше со други липи, гледам со тоа се занимаваш.

Чемпресот ѝ одговори без горчина. Таа го ислуша и си замина без збор.

Но не помина долго, а липава повторно гласно прошушка меѓу другите:

- Некогаш вакви дрва се сечеа. Денес им се дава да растат.

Тогаш чемпресот не научи дека на сите треба да им помага туку дека не секое дрво што бара помош за корени заслужува совет. Го оставаш да се исуши. Чемпресот уствари по не знам кој пат сфати дека знае да биде доста глуп на моменти.

Кон шумот полн со омраза, треба да вратиш со тишина.

На Dentina, Ugly Duckling, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.743
    Допаѓања:
    6.238
    Учете си ги децата дека секое ѓубренце што ќе го направат треба да оди во соодветните канти, а не под клупата. Пред зграда се угушивме од ѓубре, аман.

На nextredstyle, lovely91, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Creation

Creation Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    376
    Се забегано од кадија до поп.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    5.085
    Допаѓања:
    17.201
    Најтешко во бидувањето жртва е кога тие комшии (позади заклучените врати) ќе речат „издржи, ќе биде подобро“ на отворено. Кога лево-десно нема никој, па кога ќе си останеш со насилникот ќе се тешиш со евтини зборови, кажани низ мизерен, „гласен“ шепот на отворено. Зашто не се втурнуваат внатре? Зашто секому му е полесно да преџвака туѓа расправија. Никој не е емпатичен за време на расправиите, оти се туѓи. Најлесно е да си емпатичен и добар граѓанин после трагедија. Најлесно е да се биде судија откако работите ќе се свршат, па и да се посоли манџата отповеќе. После секое читање на прилично долги постови за конкретниов настан, ми се повраќа.

СДК, еве кој сака да гледа нешто фино и поучно за викендов.
    Бар да има некој ќар, 5 души да го ѕирнат филмов и променат нешто во местоно каде што се.

На Mother of 2boys, SummerGirl, Unknown_7 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.429
    Допаѓања:
    18.569
    Форумов е полн со буцкала ама онака баш буцкала во права смисла.

По Дискорд чатовите сте као пофини, и сфаќам и глеам колку сте се преправале и сте глумеле, и мило ми е што никад нема да ми текне повторно да сум дел од нив, ниту да се откривам.

Чест на искучоци.

:)

На SummerGirl, eliesaab, Stark и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Felix Anima

Felix Anima Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2025
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    163
    20 дена без никотин and still counting...

На LiquidLuna, Dentina, Амаја и 3 други им се допаѓа ова.