Не го следам баш случајот со докторот, али у Фиром ,,штрајк со глад" ич не е драматичен за некаков ,,wow" ефект или некој да се испозамара. После толку црни хроники без никаков исход, одговорност и некакви општествени промени, ова е мачја кашлица. Дури почнувам да ја обвинувам самата жртва, што очекува реакција од општество кое одамна се откажало од реакција. Некаде прочитав дека само еден од факултетот му носел вода, останатите гарант го перцепираат како лудак, си фучат, си гледаат живот, што искрено и воопшто не ми е чудно, со оглед на тоа дека овде живее еден злокобен, пакосен и себичен народ под некаква фасада на ,,топлина и кроткост".
..колку неофицијални психолошки дијагнози имаат луѓето (...), почнуваат да ме плашат ваквите. Колку помалку си имам работа со луѓе, толку поспецифични меѓу дијагнози имаат. Господ на помош, без сарказам.
Не можеш без луѓе. Ама некогаш ми иде на планина. Денеска луѓето гледаат за едно кафе да те искористат а камоли за друго.
Зошто во секоја дискусија безразлика на било која тема се споменува и се алудира само на работа од 9-5? Па голем дел од луѓето не работат од 9-5. Исто и на социјални мрежи еден куп постови за петок и за понеделник. Супер се, ама на многумина не почнува работната недела во понеделник и петок не е ден за афтер ворк во кафана и почеток на слободен викенд.
Многу ме интересира што ќе сменат за фирмите скратените два дена боледување од матичен доктор или што ќе смени намалувањето на неработни денови за економијата. Ејди, тажна Македонијо.
Овие нашиве полицајчиња што се по метро и желба за растење не знаат пеш да одат, не па мотори да возат.
Каде што преовладува егото и секој мисли дека е ,,бог на своето" нема дијалог само монолог а дјабе не рекле кај има слога има и Бога..
Директорите и газдите точно знаат колку € добиваат во еден работен ден и колку помалку ќе имаат ќар месецот заради еден ден што не работеле. Може личи малку ама трошка по трошка- погача. Од равенката ги менуваат сите познати- намали минимална плата, намали неделни и празнични саати, зголеми број на работни денови, зголеми број на денови кога ќе рмбаат недооздравени и ете ти поголем профит. И тоа што ќе нема доволно работно способно население во иднина како последица на ова, уште сега се почнува да се решава - ќе се надокнадат со ефтина работна сила од Азија и Африка.
Не знам како можете некој да каните дома, а притоа да го озборувате ваков, таков?! Јас канам дома луѓе што ми значат, не било кој. Со оној кој немам заедничко, не ми се допага карактерот вешто во град го одбегнувам не па дома да го поканам. Лицемерно и бедно размислување. На најубавите настани да поканите а особата да не можете да ја смислите? Се се врти околу лицемерие. И после сама, епа сама! Вакви друженки зад грб не ми требаат. Возрасни луѓе на кое ниво спагаат.